Reclamă

Adevărul despre băuturile energizante. De ce nu sunt recomandate de specialiști

Studii foarte recente aduc tot mai multe dovezi care demonstrează efectele nefaste pentru sănătate ale consumului de băuturi energizante, în special la persoanele mai tinere de 21 de ani. Află din acest articol care este adevărul despre băuturile energizante și ce riscuri implică pentru sănătatea ta chiar și un consum moderat.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 17 martie 2024, 5:04

Experții în sănătate recomandă evitarea acestor băuturi din cauza efectelor secundare negative. Consumul băuturilor energizante a explodat în perioada recentă, mai ales printre adolescenți. Peste 30% dintre adolescenți cu vârste între 12–17 ani consumă acest tip de băuturi în mod regulat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Adevărul despre băuturile energizante

Într-o analiză complexă care a reunit 57 de studii, publicat pe 15 ianuarie, concluziile arată că adolescenții de sex masculin consumă mai multe energizante decât adolescentele. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o legătură între consumul acestor băuturi și vicii ca fumatul, alcoolul și substanțele interzise.

Tinerii care consumă energizante pot experimenta tulburări de somn și au un risc crescut de ADHD și suicid, scăderea capacității de învățare, tulburări psihologice ca depresia, panica și anxietatea. În cazurile mai severe, intervin complicații cardiace. Însă aceste efecte adverse sunt valabile la toate categoriile de vârstă, relatează Healthline.

Băuturile energizante pot da dependență

Adevărul despre băuturile energizante. Energizantele conțin foarte multă cofeină, în cantități care depășesc dozele zilnice recomandate pentru adulți. Consumul lor poate afecta sănătatea fizică și mentală a tinerilor, în particular când este vorba de un consum în exces.

Reclamă

Consumul de energizante simbolizează la un tânăr căutarea a ceva din exterior care să umple un gol interior, comentează terapeutul Anna Scott.

De asemenea, nevoia de energizante vine și din dorința de a se integra într-un grup sau de a-și crește performanțele la examene.

Consecința se traduce în dependență. Unii tineri consumă acest tip de băuturi din nevoia de acceptare socială, continuă experta.

Reclamă

Calitatea deficitară a somnului și insomnia se numără printre cele mai comune riscuri

Dar efectul general al energizantelor la toate vârstele vizează tulburările de somn, explică psihologul Erika Chiappini. Calitatea somnului are mult de suferit, mai ales dacă băutura este consumată după-amiaza sau seara.

Ca atare, au un impact asupra stării emoționale și a funcționării cognitive. Efectele pot fi durerile de cap, dificultățile de concentrare, oscilațiile emoționale, anxietatea și relațiile disfuncționale în familie sau în societate.  

Persoanele care beau zilnic energizante dorm cu o jumătate de oră mai puțin decât cele care beau ocazional sau deloc, notează The Guardian, care citează un grup de cercetători. Mai mult, chiar și 1-3 doze băute lunar cresc riscul tulburărilor de somn.

Potrivit studiului citat, persoanele care consumă băuturi energizante zilnic s-au confruntat mai des cu trezirea în timpul nopții.

De asemenea, au reușit să adoarmă mult mai greu decât participanții din grupul care nu a consumat energizante. Studiul a mai relevat faptul că cu cât participanții au băut o cantitate mai mare de băuturi, cu atât au dormit mai puțin.

Consumul excesiv poate duce la complicații severe

Potrivit Centrelor de Control și Prevenție a Bolilor din SUA, printre multiplele efecte secundare ale enegizantelor se numără deshidratarea, complicațiile inimii (aritmii cardiace și insuficiență cardiacă), anxietatea, insomnia.

De asemenea, acestea pot duce la creșterea tensiunii arteriale, tulburări digestive (arsuri la stomac, greață și vărsături), insuficiență renală (din cauza cantității mari de cofeină, taurină și alte substanțe), dificultăți de respirație sau creșterea în greutate.

Aceste băuturi ar trebui evitate complet, conchid experții în sănătate. În plus, nu au nicio valoare nutrițională.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×