Deși pielea se află în exteriorul corpului, ea poate fi o fereastră surprinzător de clară pentru ceea ce se întâmplă în interior. „Poți spune multe despre cineva uitându-te la pielea lui”, spune Bruce Brod, MD, FAAD, dermatolog la Universitatea din Pennsylvania din Philadelphia.
Aspectul pielii este influențat de sănătatea organismului
Pielea poate fi un indiciu foare ușor de citit, mai ales atunci când ești privată de somn. Cearcănele, spre exemplu, sunt un semne ale oboselii. De asemenea, grija pentru tenul tău poate fi interpretată rapid de un medic dermatolog. Spre exemplu, ridurile, petele pigmentare și pierderea elasticității sunt printe cele mai frecvente semne de îmbătrânire.
Aspectul pielii este influențat de sănătatea organismului, mai ales în situațiile în care ești deshidratată. „Unul dintre semnele deshidratării este pielea cu aspect adâncit din jurul ochilor”, spune Dr. Daveluy. „Pielea uscată poate indica, de asemenea, deshidratare”, a continuat medicul.
O mulțime de boli grave se manifestă mai întâi ca probleme ale pielii. De exemplu, apariția vânătăilor, a petelor, a hiperpigmentării și a erupțiilor pe piele pot fi semne ale unor afecțiuni serioase, scrie Healthshots.com. Problemele de piele variază de la caz la caz și pot fi asociate și cu un nivel de stres mult prea ridicat din viața ta.
Acneea
Acneea nu apare doar în cazul adolescenților. Această problemă de piele îi vizează inclusiv pe unii adulți. Acneea se manifestă din cauza unui ten gras și pot fi, de asaemenea, semne ale unui dezechilibru hormonal. În plus, dieta alimentară pe care o abordezi joacă un rol la fel de important în ceea ce privește sănătatea pielii tale.
Mătreața
Seboreea este denumirea medicală pentru mătreața de pe zona scalpului. De obicei, poate fi tratată cu șampoane medicinale. Specialiștii spun că pacienții cu afecțiuni neurologice, cum ar fi boala Parkinson sau accidentul vascular cerebral, sunt mai predispuși să dezvolte seboree severă. În plus, persoanele cu HIV sunt, la rândul lor, mai predispuse la seboree, scrie American Academy of Dermatology Association.
Erupțiile cutanate
Există o mulțime de motive pentru care pielea ta poate avea erupții cutanate. Printre erupțiile cutanate frecvente se numără dermatita de contact. Aceasta este o reacție a pielii la ceva ce atingi și care poate fi tratată, de obicei, cu ușurință prin terapie topică și prin evitarea substanței care a declanșat erupția.
Alteori, erupțiile cutanate apar ca simptom al unor boli de piele care vă pot afecta sănătatea generală. Psoriazisul poate crește riscul de a avea boli de inimă sau alte afecțiuni.
Piele decolorată
Medicii susțin că schimbarea culorii de piele poate fi asociată cu bolile renale sau hepatice. Spre exempl, în această situații grave pot fi intregate culorile precum gălbui sau portocaliu. Petele maronii din zona tibiei pot fi un semn că sângele nu circulă bine și pot evolua în cele din urmă spre ulcere, spune Dr. Daveluy.