Un studiu complex a arătat că amidonul rezistent poate reduce semnificativ riscul unei largi varietăți de cancere. Acesta se află de obicei în alimente ca ovăzul și bananele ușor verzi. Studiul, considerat unul istoric și numit CAPP2, a implicat aproape 1.000 de participanți. Aceștia aveau sindromul Lynch. Studiul a fost condus de experți de la Universitatea din Newcastle și Universitatea din Leeds.
Bananele verzi ar putea fi benefice dacă vrei să previi apariția cancerului
Potrivit organizației Cancer Research UK, sindromul Lynch afectează aproximativ una din 300 de persoane din Marea Britanie. Acesta este cauzat de o defecțiune genetică ce crește riscul de cancer de stomac. Acest sindrom mai duce la aparția de cancer abdominal și cancer ovarian, dar și alte tipuri de cancere.
Persoanele cu sindromul Lynch au până la 80% șanse de a dezvolta cancer abdominal. De asemenea, sunt expuse la riscul de a dezvolta alte cancere la o vârstă mai tânără decât populația generală, notează Thebrighterside.
Amidonul rezistent din bananele verzi reduce anumite tipuri de cancer cu 50%
Rezultatele studiului au arătat că o doză regulată de amidon rezistent, cunoscut și ca fibră fermentabilă, luată în medie timp de doi ani, nu a afectat cancerele din abdomen. Însă a redus cancerele din alte părți ale organismului cu un procent de peste 50%.
Acest efect a fost deosebit de pronunțat în cazul cancerelor gastrointestinale superioare, inclusiv cel esofagian, gastric, al tractului biliar, pancreatic și duodenal.
Cel mai surprinzător aspect al studiului a fost că acest efect a durat până la 10 ani. Efectul a rezistat 10 după ce participanții au încetat administrarea suplimentului de amidon rezistent.
Cercetarea, publicată în revista Cancer Prevention Research, a inclus o monitorizare de 10 ani. A fost suplimentată cu un registru de date național extins pe maxim 20 de ani la 369 din participanți.