Reclamă

Bananele verzi ar putea fi benefice dacă vrei să previi apariția cancerului. Efectul lor asupra sănătății e uimitor

Activarea sistemului imunitar la locul unei tumori poate recruta și stimula celulele imunitare astfel încât să distrugă celulele canceroase. Bananele verzi ar putea fi benefice dacă vrei să previi apariția cancerului, spun specialiștii. Iată motivele dovedite științific pentru care experții recomandă includerea bananelor verzi în alimentația ta.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 22 ianuarie 2024, 6:54

Un studiu complex a arătat că amidonul rezistent poate reduce semnificativ riscul unei largi varietăți de cancere. Acesta se află de obicei în alimente ca ovăzul și bananele ușor verzi. Studiul, considerat unul istoric și numit CAPP2, a implicat aproape 1.000 de participanți. Aceștia aveau sindromul Lynch. Studiul a fost condus de experți de la Universitatea din Newcastle și Universitatea din Leeds.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bananele verzi ar putea fi benefice dacă vrei să previi apariția cancerului

Potrivit organizației Cancer Research UK, sindromul Lynch afectează aproximativ una din 300 de persoane din Marea Britanie. Acesta este cauzat de o defecțiune genetică ce crește riscul de cancer de stomac. Acest sindrom mai duce la aparția de cancer abdominal și cancer ovarian, dar și alte tipuri de cancere.

Persoanele cu sindromul Lynch au până la 80% șanse de a dezvolta cancer abdominal. De asemenea, sunt expuse la riscul de a dezvolta alte cancere la o vârstă mai tânără decât populația generală, notează Thebrighterside.

Amidonul rezistent din bananele verzi reduce anumite tipuri de cancer cu 50%

Rezultatele studiului au arătat că o doză regulată de amidon rezistent, cunoscut și ca fibră fermentabilă, luată în medie timp de doi ani, nu a afectat cancerele din abdomen. Însă a redus cancerele din alte părți ale organismului cu un procent de peste 50%.

Reclamă

Acest efect a fost deosebit de pronunțat în cazul cancerelor gastrointestinale superioare, inclusiv cel esofagian, gastric, al tractului biliar, pancreatic și duodenal.

Cel mai surprinzător aspect al studiului a fost că acest efect a durat până la 10 ani. Efectul a rezistat 10 după ce participanții au încetat administrarea suplimentului de amidon rezistent.

Cercetarea, publicată în revista Cancer Prevention Research, a inclus o monitorizare de 10 ani. A fost suplimentată cu un registru de date național extins pe maxim 20 de ani la 369 din participanți.

Reclamă

Amidonul rezistent reduce modificarea ADN-ului, care duce la cancer

Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat care nu e digerat în intestinul mic; în schimb, fermentează în intestinul gros, hrănind bacteriile benefice din intestine. Acționează, în realitate, ca fibrele alimentare din sistemul digestiv. Acest tip de amidon are mai multe beneficii pentru sănătare și mai puține calorii decât amidonul clasic.

Potrivit profesorului John Mathers, profesor de Nutriție umană la Universitatea din Newcastle, amidonul rezistent poate reduce dezvoltarea cancerului prin modificarea metabolismului bacterian al acizilor bilei.

De asemenea, reduce acele tipuri de acizi biliari care pot dăuna ADN-ului nostru, în final ducând la cancer. Totuși, este nevoie de mai multe date în acest sens.

Amidonul rezistent are efect protector în cancerele colorectale

Între 1999 și 2005, aproape 1.000 de participanți au început să ia fie amidon rezistent sub formă de pudră în fiecare zi, timp de 3 ani. La finalul etapei de tratament, nu s-a probat o diferență totală între cei care au luat amidon rezistent și cei care nu au luat. Totuși, echipa de cercetare a anticipat un efect pe termen lung și a elaborat un studiu de follow-up.

Timpul de dezvoltare al primului cancer colorectal și timpul pentru primul cancer non-colorectal cu sindrom Lynch la toți participanții în studiul CAPP2 a fost de 10 ani, respectiv 20 de ani în Anglia, Finlanda și Țara Galilor. Află mai multe despre ce se întâmplă dacă mânânci zilnic o banană verde.

În timpul perioadei de monitorizare, au existat doar 5 cazuri noi de cancere gastrointestinale superioare printre cei 463 de participanți care au luat amidon rezistent, comparativ cu 21 de cazuri din 455 de participanți care au luat placebo.

Amploarea efectului protector la nivelul intestinului superior a fost neașteptată, apreciază profesorul Tim Bishop de la Universitatea din Leeds, unul dintre conducătorii studiului clinic.

Amidonul rezistent din bananele verzi poate preveni cancerele ereditare, spun specialiștii

O analiză la persoanele cu risc crescut de cancere ereditare a arătat un efect preventiv major al amidonului rezistent, scrie Healthline.

Acesta se găsește în alimente ca ovăzul, cerealele de la micul dejun, pastele preparate și răcite sau orezul, mazărea, fasolea și bananele puțin verzi.

Acest tip de amidon are mai multe beneficii pentru sănătate și mai puține calorii decât amidonul clasic. În continuare, echipa de cercetare va extinde studiul clinic la etapa CaPP3, cu peste 1.800 de persoane cu sindromul Lynch. Acestora li se vor administra doze mai mici de amidon. Astfel se va verifica dacă aceasta poate fi folosită pentru a reduce riscul de cancer.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Trei bucăți de friptură de miel cu vin și usturoi într-un bol
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
O femeie în rochie albă, cu aripi în spate
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
O femeie care vopsește un ou cu ajutorul unuo șervețel
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI
×