Reclamă

Beneficiile consumului de oregano. Condimentul care schimbă gustul preparatelor tale

Unul dintre cele mai iubite condimente este oregano. Acesta este nelipsit din preparatele noastre și este vedeta salatelor hrănitoare de vară. Descoperă care sunt beneficiile consumului de oregano. El este condimentul care schimbă complet gustul preparatelor tale.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 29 iunie 2023, 6:37

Această plantă aromată nu este doar un simplu condiment pentru pizza și salate, ci ese grozam pentru sănătatea ta. Cei mai mulți dintr enoi folosesc oregano pentru pizza, dar el are și proprietăți medicinale. Extractele din frunze de oregano au fost folosite de greci pentru ameliorarea durerii și pentru a combate infecțiile microbiene. Este un ingredient foarte des întâlnit în bucătăria mediteraneană.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficiile consumului de oregano

În mod explicit, oregano este considerat mai mult o aromă în sine, decât o plantă. Există aproximativ 60 de specii de plante care au o aromă și o culoare similară și adesea aceste specii sunt etichetate ca „oregano”. Această aromă deosebită derivă în principal din mai multe specii de plante, Origanum și Lippia.

Specia Origanum este originară din părțile Europei, Asiei și țărilor mediteraneene. Medicina tradițională chineză și europeană folosea oregano pentru a vindeca tusea, astmul, diareea, durerile de stomac și tulburările inflamatorii menstrual. Se spune că grecii foloseau creme de oregano pentru răni și dureri ale mușchilor, spun specialiștii.

Oregano este folosit la scară largă în bucătăria mediteraneană actuală. Ingredientele bioactive din aceste plante conferă proprietăți antioxidante antiinflamatorii și antimicrobiene. Oregano mai este folosit inclusiv drept conservant natural pentru mai multe alimente.

Cu flavonoidele care se găsesc din abundență în oregano, acesta devine un antioxidant puternic. Oregano poate ajuta la ameliorarea disconfortului menstrual, a durerilor musculare și a bolilor respiratorii.

Reclamă

Oxidul nitric, prostaglandinele și radicalii liberi sunt factori proinflamatori comuni pe care corpul îi produce. S-a dovedit că extractele de oregano parapete controlează producția acestor compuși.

De ce ar trebui inclus oregano în dieta zilnică

Acidul cafeic, acidul clorogenic, quercetina luteolina și derivații lor din oregano joacă un rol activ în reducerea durerii și a inflamației și ajută la îmbunătățirea sistemului cardiovascular.

Reclamă

Carvacrolul, o componentă majoră a uleiului său esențial, poate vindeca răni, tăieturi și chiar ulcere gastrice, susțin specialiștii pentru Healthline.

Cum folosești oregano pentru frumusețea exterioară

Beneficiile acestui condiment se pot face remarcate chiar și la exterior. Frunzele de oregano sunt rezervoare de ulei esențial. Utilizarea extractelor de frunze de oregano pentru păr și scalp poate ajuta la reducerea mătreții. Uleiurile de oregano au activitate antifungică.

Componentele lor pot ucide ciupercile aparținând speciilor Penicillium și Fusarium. Uleiul esențial este folosit în șamponul anti-mătreață sau aplicat pe părul umed înainte de spălare.

Câte tipuri de oregano există

Specialiștii susțin că există două tipuri generale de oregano. Oregano european, cunoscut și ca maghiran sălbatic sau maghiran de iarnă, este derivat din Origanum vulgare. Oregano grecesc, cunoscut și ca maghiran dulce este derivat din Origanum heracleoticum.

Folosește oregano în salatele tale delicioase!

Un alt soi popular de oregano este cel mexican. Eset derivat din Lippia graveolens și cunoscut sub numele de slavie mexicană. Oregano european este produs în principal în Grecia, Italia, Spania, Turcia, iar cel mexican este originar din Mexic.

Toate soiurile de oregano sunt bogate în uleiuri esențiale. Aceste uleiuri conțin ingrediente bioactive și conferă condimentului aroma și proprietățile medicinale. Variantele europene și mexicane sunt cunoscute pentru proprietățile digestive și dezinfectante.  

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×