Această plantă aromată nu este doar un simplu condiment pentru pizza și salate, ci ese grozam pentru sănătatea ta. Cei mai mulți dintr enoi folosesc oregano pentru pizza, dar el are și proprietăți medicinale. Extractele din frunze de oregano au fost folosite de greci pentru ameliorarea durerii și pentru a combate infecțiile microbiene. Este un ingredient foarte des întâlnit în bucătăria mediteraneană.
Beneficiile consumului de oregano
În mod explicit, oregano este considerat mai mult o aromă în sine, decât o plantă. Există aproximativ 60 de specii de plante care au o aromă și o culoare similară și adesea aceste specii sunt etichetate ca „oregano”. Această aromă deosebită derivă în principal din mai multe specii de plante, Origanum și Lippia.
Specia Origanum este originară din părțile Europei, Asiei și țărilor mediteraneene. Medicina tradițională chineză și europeană folosea oregano pentru a vindeca tusea, astmul, diareea, durerile de stomac și tulburările inflamatorii menstrual. Se spune că grecii foloseau creme de oregano pentru răni și dureri ale mușchilor, spun specialiștii.
Oregano este folosit la scară largă în bucătăria mediteraneană actuală. Ingredientele bioactive din aceste plante conferă proprietăți antioxidante antiinflamatorii și antimicrobiene. Oregano mai este folosit inclusiv drept conservant natural pentru mai multe alimente.
Cu flavonoidele care se găsesc din abundență în oregano, acesta devine un antioxidant puternic. Oregano poate ajuta la ameliorarea disconfortului menstrual, a durerilor musculare și a bolilor respiratorii.
Oxidul nitric, prostaglandinele și radicalii liberi sunt factori proinflamatori comuni pe care corpul îi produce. S-a dovedit că extractele de oregano parapete controlează producția acestor compuși.
De ce ar trebui inclus oregano în dieta zilnică
Acidul cafeic, acidul clorogenic, quercetina luteolina și derivații lor din oregano joacă un rol activ în reducerea durerii și a inflamației și ajută la îmbunătățirea sistemului cardiovascular.