Reclamă

Beneficiile mierii de Manuka pentru sănătatea ta. Ce se întâmplă în organism dacă o consumi regulat

Mierea de Manuka este extrem de stimulantă pentru sistemul imunitar chiar din interior. Cercetările au dovedit că un aport regulat de miere de acest tip crește imunitatea organismului, dar are și alte beneficii cheie pentru condiția ta de sănătate. Descoperă de la specialiști care sunt beneficiile mierii de Manuka pentru sănătatea ta.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 15 februarie 2024, 4:09

Folosită în mod tradițional de populațiile indigene maori din Noua Zeelandă, mierea de Manuka are proprietăți dovedite științific de tratare a gingivitei, îmbunătățire a digestiei, calmare a refluxului gastroesofagian, vindecare a rănilor și acneei și prevenție a bolilor. Toate acestea se datorează calităților sale remarcabile antifungice, antibacteriene și antiinflamatorii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficiile mierii de Manuka pentru sănătatea ta

Mierea de Manuka este un adevărat elixir pentru sănătate. Mierea este utilizată de foarte mult timp în medicina tradițională pentru o multitudine de scopuri.

Cum ar fi tratarea problemelor respiratorii, a afecțiunilor gastrointestinale și a diferitelor infecții, explică nutriționistul-dietetician Whitney English Tabaie, citată de TheHealthy.

Renumele mierii se datorează în principal proprietăților sale antibacteriene. În ultimii ani, cercetările au pus în evidență capacitatea sa de vindecare a rănilor și prevenire a infecțiilor.

De asemenea, mierea este de ajutor în calmarea simptomelor de tuse. Încorporată în shoturi de ghimbir, de exemplu, poate fi imunostimulatoare.

Reclamă

Mierea de Manuka întărește sistemul imunitar

Mai specific, este dovedit științific că mierea de Manuka întărește sistemul imunitar. Acest tip de miere este considerat un super-aliment, ea provenind din Noua Zeelandă.

Mierea de Manuka conține uimitoare proprietăți antibacteriene și de vindecare a rănilor. O organizație de specialitate citează 2.300 de componente ale acestui tip de miere care îi dau o eficiență deosebită.

Reclamă

Are proprietăți antimicrobiene excepționale

Potrivit nutriționistei menționate, proprietățile antimicrobiene ale mierii sunt asociate cu pH-ul mic și conținutul ridicat de zahăr care oprește dezvoltarea bacteriilor. În cazul rănilor, mierea este deosebit de benefică grație activității sale antibacteriene.

Ea ajută la menținerea hidratării în jurul rănii, vâscozitatea ridicată oferind o barieră protectoare în prevenirea infecțiilor.

O anumită componentă a mierii de Manuka stimulează celulele imunitare. Ele luptă eficient contra bacteriilor și virușilor care marchează lunile de iarnă.

O opinie avizată vine și din partea nutriționiștilor, care recomandă mierea de Manuka în calitate de îndulcitor, fiind la fel de eficientă ca siropul de agave în ceaiuri, lapte sau cafea.

Susține sănătatea orală

Potrivit Healthline, există mai multe studii care au dovedit că această miere atacă bacteriile orale asociate cu formarea plăcii bacteriene, inflamarea gingiilor și degradarea danturii.

Cercetările au pus în evidență faptul că mierea de Manuka inhibă dezvoltarea bacteriilor care pot cauza gingivită și carii. Spre deosebire de zahărul rafinat, această miere nu provoacă deteriorări ale dinților.  

Ajută la prevenția ulcerelor gastrice

Mierea de Manuka este de ajutor în tratamentul ulcerelor gastrice provocate de bacteria Helicobacter pylori. Oamenii care au consumat această miere cel puțin 5 zile pe săptămână au avut un risc semnificativ mai redus de a dezvolta ulcer gastric față de cei care nu au consumat, arată un studiu.

Poate ameliora simptomele digestive

Boala inflamatorie intestinală este o boală a tractului gastrointestinal. Acest tip de afecțiuni, care includ colita ulceroasă și boala Crohn, pot provoca simptome neplăcute ca diaree, durere abdominală, greață și vomă.

Câteva studii recente au arătat că a consuma regulat miere de Manuka poate controla un tip de bacterie care cauzează o diaree severă și inflamația intestinului.

Poate trata simptomele de fibroză chistică

Fibroza chistică este o disfuncție moștenită genetic care degradează plămânii. Poate afecta sistemul digestiv, dar și alte organe.

Un studiu recent a dovedit că, atunci când este combinată cu antibiotice, mierea de Manuka a inhibat dezvoltarea bacteriilor care favorizează această boală severă a sistemului respirator.

Cercetătorii au tras concluzia că această miere poate fi o terapie importantă în tratarea infecțiilor respiratorii superioare, în special cele asociate cu fibroza chistică.

Criterii esențiale de luat în calcul când achiziționezi miere de Manuka

Atunci când dorești să cumperi miere de Manuka, specialiștii recomandă să iei în calcul următoarele 4 indicii ale calității acesteia:

  • putere, măsurată prin cantitatea de metilglioxal, care îi dă proprietățile sale antibacteriene
  • autenticitate, indicată de cantitatea de leptosperină, provenită din nectarul florii de Manuka
  • prospețime, măsurată prin hidroximetilfurfural, care indică faptul că mierea nu a fost depozitată prea mult timp sau nu a fost preparată la temperaturi excesive
  • puritate, certificată de licențele producătorului.

Cui îi este contraindicată mierea de Manuka

Totuși, subliniază dieteticianul american sus menționat, mierea în general și mierea de Manuka în special nu trebuie administrate copiilor.

Mierea nu se recomandă copiilor sub un an din cauza prezenței potențiale a sporilor bacterieni care pot degenera în boli serioase.

O altă categorie care trebuie să evite mierea de Manuka o reprezintă diabeticii.

Mierea este metabolizată de organism într-un mod similar zahărului de consum și are același potențial nefast de a duce la îngrășare. De aceea, mierea trebuie consumată cu moderație, deși este un înlocuitor al zahărului superior acestuia din mai multe puncte de vedere.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Trei bucăți de friptură de miel cu vin și usturoi într-un bol
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
O femeie în rochie albă, cu aripi în spate
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
O femeie care vopsește un ou cu ajutorul unuo șervețel
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI
×