Este o rețetă de desert franțuzesc inventat de călugărițele dintr-o mănăstire din Bordeaux și datează din secolul 17. Prăjiturelele se mai întâlnesc și sub denumirea de canelés bordelais, cannelet, millas cannelet sau millason. Denumirea vine de la cuvântrul canelură, adică șanțul aflat pe verticala unei coloane.
Aceste prăjiturele se coc în forme individuale și au un miez moale, aerat, aromat din belșug cu vanilie și rom. La exterior au o crustă crocantă de culoare arămie. Se pot servi cu diferite sosuri cum ar fi un sos de vanilie aromat sau un topping de ciocolată, de fructe etc.
Urmărește mai jos rețeta completă, pentru a le prepara și tu pentru răsfățul celor dragi.
Canelles de Bordeaux – Ingrediente
- 2 ouă întregi și 2 gălbenușuri
- 175 gr de zahăr pudră
- 50 gr de zahăr brun
- 500 ml de lapte
- 50 gr de unt gras
- 1 păstaie de vanilie
- 50-60 ml de rom
- 125 gr de făină
- un praf de sare.
Rețeta de Canelles de Bordeaux – Mod de preparare
Rețeta acestor prăjiturele franțuzești nu este complicată, însă necesită mai multe etape de preparare. Compoziția se prepară prin fierberea anumitor ingrediente și opărirea altora, rezultând un aluat de textură asemănătoare cu a aluatului de clătite. Însă, aceasta va trebui preparată cu 1-2 zile înainte de coacerea prăjiturilor, pentru reușita acestora. Vezi aici cum se prepară și rețeta aluatului pentru clătite.
Cum prepari aluatul pentru prăjiturile franțuzești
Pune laptele într-o crăticioară, așezată pe flacăra aragazului. Adaugă semințele de vanilie și untul. Amestecă în cratița cu lapte până când untul este topit, iar laptele atinge punctul de fierbere. Stinge focul și lasă laptele să se tempereze ușor, doar până când pregătești celelalte ingrediente.
Într-un bol încăpător amestecă făina cu zahărul pudră, zahărul brun și sarea. În alt bol, amestecă bine ouăle întregi cu gălbenușurile, apoi adaugă acest amestec peste ingredientele din celălalt bol. Toarnă în fir subțire laptele fierbinte și amestecă intens până se omogenizează bine compoziția. Adaugă romul și trece compoziția obținută printr-o sită deasă, pentru a deveni fină și cremoasă.
Acoperă bolul cu folie alimentară și pune-l la frigider pentru 24 de ore. După 12 ore scoate bolul și amestecă compoziția cu un tel până când se omogenizează din nou.
Cum montezi și coci delicioasele Canelles de Bordeaux
După ce au expirat cele 24 de ore, pornește cuptorul la 250 de grade Celsius. Șterge formele de copt cu un ștergar umed și pune-le la congelator până când se încălzește cuptorul.
Când le scoți din congelator, unge-le rapid cu unt moale. Acesta se va solidifica imediat pe formele reci.
Umple imediat formele de cannelès cu compoziția de la frigider, lăsând câțiva milimetri liberi în partea de sus a formei.
Pune formele la cuptor și coace prăjiturelele pentru 10 minute, la 250 de grade Celsius. Apoi, micșorează temperatura cuptorului la 180 de grade Celsius și continuă coacerea acestora pentru 45-50 de minute. Prăjiturelele vor suferi un șoc termic. Aluatul se va dezvolta în primele minute, apoi se va lăsa ușor. La suprafață se va forma o crustă aurie, crocantă, iar miezul va fi de consistența unei budinci.
Când sunt gata, scoate forma de copt din cuptor și răstoarnă Cannelés de Bordeux pe un grătar de răcire. Le poți trece prin zahăr cât sunt fierbinți sau le poți servi cu un sos delicios de vanilie.
Și dacă tot am poposit în bucătăria franțuzească pentru această rețetă de desert, rămânem tot aici și îți recomandăm pentru data viitoare o rețetă de millefeuille cu cremă de vanilie și zmeură.