Clătite pufoase cu iaurt și apă minerală

Sigur nu refuză nimeni o porție generoasă de clătite pufoase cu iaurt și apă minerală. Un desert pe cât de simplu de preparat, pe atât de adorat.

Publicat: 2 martie 2021, 8:00
Actualizat: 7 noiembrie 2021, 12:49

Ne abatem puțin de la rețeta clasică de clătite, așa cum o prepara mama sau bunica și adăugăm iaurtul în aluat. Vom obține clătite delicioase, dar mai ales pufoase pe care le umplem cu dulceața preferată, sau cu ciocolată.

Sunt, de fapt, o combinație între clasicele clătite tradiționale și clătitele americane. Însă nu le preparăm foarte groase, pentru a le putea umple și rula frumos.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și voi aceste delicioase clătite mult îndrăgite.

Rețetă de clătite pufoase cu iaurt – Ingrediente

Lista de ingrediente este aproximativ aceeași cu a clătitelor clasice, dar înlocuim laptele cu iaurt.

Nu adăugăm praf de copt și nici bicarbonat de sodiu. Iaurtul are rolul de a spori compoziția și a o face pufoasă.

Pentru 25 clătite pufoase:

  • 4 ouă
  • 600 gr iaurt
  • 300 ml apă minerală
  • 50 gr zahăr
  • 5 gr sare
  • 400 gr făină
  • aromele preferate: lămâie, vanilie, portocală, etc.
  • puțin ulei pentru uns tigaia, opțional

Rețetă de clătite pufoase cu iaurt – Mod de preparare

Comparativ cu modul de preparare al clasicelor clătite tradiționale, la clătitele pufoase este necesar un timp de așteptare. Datorită iaurtului adăugat, aluatul va avea nevoie de 10-12 minute de odihnă pentru a se sparge bulele de aer din interior.

Cum pregătim aluat de clătite pufoase

Spargem ouăle în bolul mixerului și adăugăm peste ele sarea și zahărul. Le procesăm cu mixerul până devin spumoase, iar zahărul și sarea se diluează.

Adăugăm iaurtul și omogenizăm compoziția. Adăugăm și aromele preferate. Putem adăuga coajă de lămâie răzuită fin, sau de portocală. Dar putem adăuga 2-3 lingurițe din esența preferată. Și zahărul vanilinat merită luat în seamă. Important este ca aluatul de clătite să fie aromat. Însă vom avea grijă să nu îndulcim foarte mult aluatul. Lăsăm gustul dulce umpluturii folosite ulterior.

După ce adăugăm și aromele, încorporăm în compoziție făina cernută, în prealabil. Acum este timpul să lăsăm aluatul la odihnit 10-12 minute.

După ce s-a odihnit și s-a omogenizat aluatul, îi potrivim textura cu apă minerală. Turnăm treptat apă minerală și amestecăm intens până obținem o compoziție ușor fluidă. Va avea textura unui sos cremos, dar nu foarte gros.

Cum coacem delicioasele clătite pufoase cu iaurt și apă minerală

Punem o tigaie cu diametrul de 24-25 cm la încins. Cu un șervețel îmbibat în ulei, o ungem pe toată baza. O lăsăm să se încingă și cu un polonic, sau un dispenser întindem un strat uniform și subțire din aluatul de clătite pe toată suprafața. Lăsăm clătita să se rumenească frumos pe prima parte, apoi o întoarcem cu o paletă. O rumenim și pe a doua parte și o transferăm pe platou. Procedăm la fel cu toate clătitele.

Clătitele se transferă pe platoul de servire cu o paletă de silicon / Shutterstock

Uleiul pentru uns tigaia este opțional. Însă acesta influențează aspectul clătitelor. Clătitele ies mai frumoase, mai apetisante atunci când ungem tigaia. Vor avea acel joc de culori brun-gălbui, atractiv.

De asemeni și zahărul adăugat în aluat este opțional. Însă și acesta influențează culoarea clătitelor. Clătitele se rumenesc mai frumos dacă aluatul conține și puțin zahăr.

Spor la preparat clătite pufoase cu iaurt și poftă bună la savurat!

Clătitele ies mai frumoase dacă se unge tigaia cu puțin ulei / Shutterstock
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI