Reclamă

Obiceiul care te-ar putea ajuta să reduci riscul de demență. Ce recomandă specialiștii să faci pentru sănătatea ta

Specialiștii au dezvăluit obiceiul care te-ar putea ajuta să reduci riscul de demență. Demența pare să fie o problemă în creștere. Statisticile arată că aproximativ 6,7 milioane de persoane în vârstă au boala Alzheimer în Statele Unite ale Americii. Se preconizează că acest număr se va dubla până în 2060.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 20 februarie 2025, 11:52

Majoritatea oamenilor își petrec o mare parte a zilei stând. De fapt, cercetările au arătat că aproape treime din populația adultă a lumii sunt inactivi fizic. Ne așezăm pentru a face naveta la serviciu, stăm la birou în timp ce lucrăm, în timpul meselor și apoi încă o parte din timp pentru a dormi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Obiceiul care te-ar putea ajuta să reduci riscul de demență

Studiile arată o asociere înte toat tipurile și comporamntul secunda. Nu a fost terminat un risc cauzat corelat definitiv. În plus, comportamentul sedentar ar putea afecta metabolizarea glucozei și a lipidelor. Impactul comportamentului sedentar asupra creierului are loc prin diferite căi. Comportamentul sedentar reduce fluxul de sânge către creier, crești riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și provoacă modificări ale structurii creierului.

Reducerea fluxului de sânge către creier

Fluxul sanguin redus sau întrerupt către creier afectează furnizarea de nutrienți și oxigen. De fapt, demența vasculară este un tip de demență cauzat de diferite afecțiuni care întrerup fluxul de sânge și aportul de oxigen către creier.

Un stil de viață sedentar duce la scăderea fluxului sanguin cerebral, crescând riscul de neurodegenerare. Activitatea fizică, pe de altă parte, îmbunătățește circulația, care furnizează oxigen și nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului.

Reclamă

Risc crescut de afecțiuni cardiovasculare și conexe

Activitatea fizică poate îmbunătăți simplitatea cardiovasculară, contribuind la creșterea tensiunii arteriale, a colesterolului și a zahărului sânge. Mulți oameni nu realiză că sănătatea inimii și a creierului sunt conectate. Un stil de viață sedentar contribui la hipertensiune, obezitate și diabet.

Schimbarea structurii creierului

Reclamă

Într-un studiu observațional mai vechi care a examinat activitatea fizică și volumul creierului, cercetătorii au descoperit că atrofia hipocampului a fost asociată cu inactivitatea fizică în timpul liber. Inactivitatea prelungită poate duce la atrofie a creierului.

Sfaturi pentru a reduce riscul de apariție al demenței

Unii factori de risc pentru demență, cum a vi vârsta, istoricul familial și genetică, nu pot fi modificați. Cu toat avstea, multe modifcirăi ale stilului de viață pot reduce riscul.

Pentru început poți lua pauze mai des. Specialiștii recomandă o sesiune de mers pe jos de 15 – 30 d minute o dată sau de două ori pe săptămână pentru a reduce riscul de apariție al demenței.

Joacă jocuri cu oamenii din jur. Jocurile cognitive, cuvintele încrucișate, căutările de cuvinte și jocurile pe computer pot reduce riscul de demență. Jocurile de societate sunt, de asemenea, benefice. Ele permit interacțiunea socială și construiesc reziliența cognitivă. 

Controalele regulate sunt o modalitate de a preveni riscul de apariție al demenței. Este ecmandtă monitoizarea șigestoanrea acestor afecțiuni prin vizit regulate la medic și modificăi ale stilului de viață.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Serena Williams în timp ce stă pe un scaun și oferă un inteviu
Divertisment
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei pare că a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an. Fosta jucătoare de tenis a reușit să piardă mai multe kilograme, iar acum...
2
O femeie frumoasă care rerepzintă una dintre acele zodii sincere
Horoscop
Zodii care sunt mereu sincere. Nativii care nu pot avea secrete față de ceilalți
Există unele zodii care sunt mereu sincere. Acești nativi nu pot avea secrete față de ceilalți. Onestitatea lor îi pune de multe ori într-o lumină favorabilă, însă pot ajunge și să aibă probleme din...
3
oameni fericiți în cea de-a doua etapă a vieții lor
Horoscop
Vârstele critice din viața ta, potrivit astrologilor. Care sunt etapele decisive
Indiferent că vorbim despre vise, tipuri de personalitate sau relații, este clar că mișcările planetelor ne influențează viața într-un mod unic. Află care sunt vârstele critice din viața ta, potrivit astrologilor, și vezi ce...
4
O femeie cu flori în mânp, pe luciul unei ape
Horoscop
Nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Cine sunt zodiile norocoase ale anului
Jupiter, planeta abundenței, este în mișcare directă până în noiembrie 2025. Ai mai jos lista cu nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele....
5
parteneri care stau cu telefonul în mână și se uită unul la celălalt
Horoscop
Cum știi că cineva te înșală, potrivit astrologiei. Idei care te ajută să descoperi adevărul
Cu ajutorul trăsăturilor de personalitate ale fiecărei zodii, putem afla multe lucruri interesante. Cum știi că cineva te înșală, potrivit astrologiei, poți să citești în articolul de mai jos. Există anumite semne care ar...
PARTENERI
×