Reclamă

Care e cea mai mare problemă de sănătate în lume la ora actuală. O treime din adulți au aceasta boală și mulți nici nu știu

Medicii specialiști au dezvăluit care e cea mai mare problemă de sănătate în lume la ora actuală. Studiile arată că o treime din adulți au această boală și mulți nici nu știu acest aspect. Descoperă și tu despre ce afecțiune este vorba și cum o poți trata.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 29 septembrie 2023, 6:00

Considerată încă o boală tăcută, hipertensiunea afectează acum mai bine de o treime a adulților din întreaga lume. OMS vrea ca națiunile din lume să se organizeze pentru a combate această problemă de sănătate care a luat tot mai multă amploare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care e cea mai mare problemă de sănătate în lume la ora actuală

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se confruntă cu cei mai mare „ucigaș” din lume. Anul acesta a prezentat primul palan de a reduce această problemă în jurul oamenilor. Hipertensiunea arterială afectează unul din trei adulți la nivel global.

Această cifră s-a dublat din anul 1990 până în prezent. Acum 1,3 miliarde de persoane ar suferi de hipertensiune arterială, spun studiile specialiștilor. Hipertensiune arterială ar putea suna ca o boală ușor de controlat.

OMS susține că trei sferturi dintre persoanele care trăiesc cu hipertensiune arterială locuiesc în țări cu venituri mici și medii Aproape jumătate dintre ei nu știu că suferă de această afecțiune care provoacă atacuri de cord, boli de rinichi și accident vascular cerebral.

Patru cincimi dintre aceste persoane, inclusiv persoanele cu un diagnostic, cât și cei care nu știu că sunt afectați, nu primesc tratament adecvat pentru a controla această boală. Dacă s-ar administra tratamentul potrivit, peste 76 de milioane de vieți ar putea fi salvate până în 2050, susțin specialiștii.

Reclamă

Ce este hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială reprezintă o afecțiune cardiovasculară. Aceasta constă într-o presiune crescută a sângelui arterial pe parcursul unei perioade mai lungi de timp. Acest lucru poate duce în timp la deteriorarea pereților vaselor de sânge.

Se consideră că hipertensiunea arterială pornește de la valoarea de 140/90 mmHg ( 14 cu 9), spun specialiștii. Un tensiometru afișează de regulă două numere. Presiunea din interiorul arterelor când inima bate și presiunea dintre bătăi.

Reclamă

Când prima cifră crește peste 140 sau a doua depășește 90, atunci este vorba despre hipertensiune arterială. Respectiv, punctul în care presiunea sângelui poate deteriora arterele. Tensiune arterială poate crește dintr-o varietate de motive.

Consumul de sare, consumul de alcool, de tutun, respirația aerului poluat și lipsa exercițiilor fizice poate duce la creșterea tensiunii. Una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate este în prezent și cea mai neglijată, susțin specialiștii.

Află mai multe despre băuturile care afectează sănătatea inimii. Vezi la ce ar trebui să renunți dacă îți dorești o viață sănătoasă.

Specialiștii din cadrul OMS recomandă o vizită la medicul specialist pentru a stabili dacă suferi de hipertensiune arterială și pentru a alege tratamentul potrivit pentru tine.

Ce poate duce la apariția hipertensiunii

În timp ce consumul de sare este un factor major în creșterea tensiunii, alți factori pot influența, de asemenea, apariția acestei condiții medicale. Pierderea accesului la dietele tradiționale, bogate în nutrienți, poate reprezenta o problemă.

Totodată, lipsa de mișcare poate duce la apariția hipertensiunii în timp. Migrația urbană, schimbările de hrană și cultură, nivelul ridicat de poluare, toate aceste lucruri pot duce la creșterea tensiunii.

Unele studii susțin că apariția acestei condiții ar putea fi genetică, însă sunt necesare mai multe dovezi aduse în cazul acestei ipoteze.

OMS subliniază că lupta împotriva hipertensiunii ar trebui să fie o prioritate pentru țările din întreaga lume. Mai bine de o treime din decesele cauzate de hipertensiune arterială apar la persoanele sub 70 de ani, au declarat specialiștii pentru Healthline.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×