Reclamă

Care e cea mai mare problemă de sănătate în lume la ora actuală. O treime din adulți au aceasta boală și mulți nici nu știu

Medicii specialiști au dezvăluit care e cea mai mare problemă de sănătate în lume la ora actuală. Studiile arată că o treime din adulți au această boală și mulți nici nu știu acest aspect. Descoperă și tu despre ce afecțiune este vorba și cum o poți trata.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 29 septembrie 2023, 6:00
Un doctor care îi măsoară tensiunea arterială a unei femei pentru a ilustra care e cea mai mare problemă de sănătate în lume la ora actuală
Medicii specialiști au dezvăluit care e cea mai mare problemă de sănătate în lume la ora actuală. Studiile arată că o treime din adulți au această boală / Shutterstock

Considerată încă o boală tăcută, hipertensiunea afectează acum mai bine de o treime a adulților din întreaga lume. OMS vrea ca națiunile din lume să se organizeze pentru a combate această problemă de sănătate care a luat tot mai multă amploare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care e cea mai mare problemă de sănătate în lume la ora actuală

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se confruntă cu cei mai mare „ucigaș” din lume. Anul acesta a prezentat primul palan de a reduce această problemă în jurul oamenilor. Hipertensiunea arterială afectează unul din trei adulți la nivel global.

Această cifră s-a dublat din anul 1990 până în prezent. Acum 1,3 miliarde de persoane ar suferi de hipertensiune arterială, spun studiile specialiștilor. Hipertensiune arterială ar putea suna ca o boală ușor de controlat.

OMS susține că trei sferturi dintre persoanele care trăiesc cu hipertensiune arterială locuiesc în țări cu venituri mici și medii Aproape jumătate dintre ei nu știu că suferă de această afecțiune care provoacă atacuri de cord, boli de rinichi și accident vascular cerebral.

Patru cincimi dintre aceste persoane, inclusiv persoanele cu un diagnostic, cât și cei care nu știu că sunt afectați, nu primesc tratament adecvat pentru a controla această boală. Dacă s-ar administra tratamentul potrivit, peste 76 de milioane de vieți ar putea fi salvate până în 2050, susțin specialiștii.

Reclamă

Ce este hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială reprezintă o afecțiune cardiovasculară. Aceasta constă într-o presiune crescută a sângelui arterial pe parcursul unei perioade mai lungi de timp. Acest lucru poate duce în timp la deteriorarea pereților vaselor de sânge.

Se consideră că hipertensiunea arterială pornește de la valoarea de 140/90 mmHg ( 14 cu 9), spun specialiștii. Un tensiometru afișează de regulă două numere. Presiunea din interiorul arterelor când inima bate și presiunea dintre bătăi.

Reclamă

Când prima cifră crește peste 140 sau a doua depășește 90, atunci este vorba despre hipertensiune arterială. Respectiv, punctul în care presiunea sângelui poate deteriora arterele. Tensiune arterială poate crește dintr-o varietate de motive.

Consumul de sare, consumul de alcool, de tutun, respirația aerului poluat și lipsa exercițiilor fizice poate duce la creșterea tensiunii. Una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate este în prezent și cea mai neglijată, susțin specialiștii.

Află mai multe despre băuturile care afectează sănătatea inimii. Vezi la ce ar trebui să renunți dacă îți dorești o viață sănătoasă.

Specialiștii din cadrul OMS recomandă o vizită la medicul specialist pentru a stabili dacă suferi de hipertensiune arterială și pentru a alege tratamentul potrivit pentru tine.

Ce poate duce la apariția hipertensiunii

În timp ce consumul de sare este un factor major în creșterea tensiunii, alți factori pot influența, de asemenea, apariția acestei condiții medicale. Pierderea accesului la dietele tradiționale, bogate în nutrienți, poate reprezenta o problemă.

Totodată, lipsa de mișcare poate duce la apariția hipertensiunii în timp. Migrația urbană, schimbările de hrană și cultură, nivelul ridicat de poluare, toate aceste lucruri pot duce la creșterea tensiunii.

Unele studii susțin că apariția acestei condiții ar putea fi genetică, însă sunt necesare mai multe dovezi aduse în cazul acestei ipoteze.

OMS subliniază că lupta împotriva hipertensiunii ar trebui să fie o prioritate pentru țările din întreaga lume. Mai bine de o treime din decesele cauzate de hipertensiune arterială apar la persoanele sub 70 de ani, au declarat specialiștii pentru Healthline.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
icon
Darisian Ștefan Luncau, truc de magie cu un portofel in flăcări, la interviul CaTine.ro
CaTine
Interviu CaTine la Masculin cu Darisian Ștefan Luncanu: “Muncește de 10 ori mai mult pentru că o să ai de 10 ori mai mult de câștigat”
Darisian Ștefan Luncanu este un tânăr de numai 24 de ani care are o carieră în curs de formare în arta magiei și în actorie. Este actorul care îl interpretează pe Cristi, din Iubire...
2
Heidi Klum într-o ținută elegantă pe străzile din New York
Divertisment
Heidi Klum a pozat într-o ținută îndrăzneață pe străzile din New York. Modelul impresionează cu silueta sa la 51 de ani
Heidi Klum a pozat într-o ținută îndrăzneață pe străzile din New York. Modelul internațional impresionează cu silueta sa la 51 de ani. Vedeta nu a lăsat loc imaginației atunci când a pășit pe străzile...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 31 martie – 6 aprilie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Schimbările astrale aduc fericire în viața a cinci nativi. Citește horoscopul săptămânii 31 martie – 6 aprilie 2025 și vezi despre ce este vorba. Perioada următoare vine cu vindecare și revelații, astfel că nimic...
4
Rebecca Loos cu lacrimi în ochi
Divertisment
Presupusa amantă a lui David Beckham face din nou declaraţii, după 20 de ani de la scandalul de infidelitate. Rebecca Loos: „Nu am mințit niciodată”
Presupusa amantă a lui David Beckham face din nou declaraţii, după 20 de ani de la scandalul de infidelitate. Beckham a negat tot ceea ce a spus anterior Rebecca Loos. Fostul fotbalist a vorbit...
5
Înghețată cu lucuma
CaTine
Îndulcitorul natural care ar putea fi cea mai inteligentă alternativă la zahăr. Tu știai de el?
Folosit de secole în America de Sud, acest fruct este acum studiat ca o alternativă nutritivă la zahăr, datorită conținutului său bogat în antioxidanți și polifenoli. Este vorba despre lucuma. El e îndulcitorul natural...
PARTENERI
×