Considerată încă o boală tăcută, hipertensiunea afectează acum mai bine de o treime a adulților din întreaga lume. OMS vrea ca națiunile din lume să se organizeze pentru a combate această problemă de sănătate care a luat tot mai multă amploare.
Care e cea mai mare problemă de sănătate în lume la ora actuală
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se confruntă cu cei mai mare „ucigaș” din lume. Anul acesta a prezentat primul palan de a reduce această problemă în jurul oamenilor. Hipertensiunea arterială afectează unul din trei adulți la nivel global.
Această cifră s-a dublat din anul 1990 până în prezent. Acum 1,3 miliarde de persoane ar suferi de hipertensiune arterială, spun studiile specialiștilor. Hipertensiune arterială ar putea suna ca o boală ușor de controlat.
OMS susține că trei sferturi dintre persoanele care trăiesc cu hipertensiune arterială locuiesc în țări cu venituri mici și medii Aproape jumătate dintre ei nu știu că suferă de această afecțiune care provoacă atacuri de cord, boli de rinichi și accident vascular cerebral.
Patru cincimi dintre aceste persoane, inclusiv persoanele cu un diagnostic, cât și cei care nu știu că sunt afectați, nu primesc tratament adecvat pentru a controla această boală. Dacă s-ar administra tratamentul potrivit, peste 76 de milioane de vieți ar putea fi salvate până în 2050, susțin specialiștii.
Ce este hipertensiunea arterială
Hipertensiunea arterială reprezintă o afecțiune cardiovasculară. Aceasta constă într-o presiune crescută a sângelui arterial pe parcursul unei perioade mai lungi de timp. Acest lucru poate duce în timp la deteriorarea pereților vaselor de sânge.
Se consideră că hipertensiunea arterială pornește de la valoarea de 140/90 mmHg ( 14 cu 9), spun specialiștii. Un tensiometru afișează de regulă două numere. Presiunea din interiorul arterelor când inima bate și presiunea dintre bătăi.