Reclamă

Care este forma corectă: Paști sau Paște. Originile cuvântului și explicații

Sărbătorile Pascale sunt un alt motiv de sărbătoare și de reunire a familiilor. Așa cum masa este pregătită cu preparate aromate, oamenii vor să le ureze celor care nu le sunt alături cele mai bune gânduri. Dar aici intervine o dilemă care are rădăcini mai vechi. Care este forma corectă: Paști sau Paște?

Publicat: 23 aprilie 2022, 7:18

Pentru că o explicație trebuie să pornească de la bază, hai să descoperim împreună originea cuvântului. Primul și primul lucru are trebuie menționat este faptul că atât Paști, cât și Paște sunt forme corecte și acceptate din punct de vedere lingvistic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru că tot suntem aici, hai să aflăm mai multe despre această sărbătoare. De ce ciocnim ouăle de Paște și care este semnificația acestui obicei străvechi și ce tradiții sunt în România în această zi de sărbătoare.

Care este forma corectă: Paști sau Paște

Un alt detaliu este însă demn de remarcat. Paști și Paște se folosesc în funcție de context. Potrivit Dictionarului Ortografic Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane‎ (DOOM), „Paște” este forma acceptată la singular a substantivului propriu masculin, în timp ce „Paști” este forma la plural a substantivului.

Totul depinde de mesajul pe care vrei să-l transmiți. De exemplu este corect să spui Un Paște fericit și nu Un Paști fericit. Un este la singur, iar paști este la plural și asocierea dintre cele două nu este una tocmai fericită.

Reclamă

Cu toate acestea, fiind vorba de sărbători, este corect să spui și Sărbătorile de Paști, dar și Sărbătoarea Paștelui. De asemenea, sunt corecte şi formele “Sărbătorile Paştelui”, „Sărbătorile Paştilor”, „Sărbătorile de Paşti”, „Sărbătorile de Paşte”. Se spune “Postul Paştelui” sau “Postul Paştilor”, “Noaptea Paştelui” sau “Noaptea Paştilor”, “Sfintele Paşti”, scrie digi24.ro.

Alte formulări corecte mai sunt: Paștele cade anul acesta pe data de…, dar nu e greșit nici dacă spui Paștile cad anul acesta pe data de….Este corect și dacă spui De Paști/ De Paște vremea va fi frumoasă, mai scrie sursa menționată mai sus.

Cuvântul provine din ebraicul „pesah”, care înseamnă pască. Cu alte cuvinte, Paști este pluralul de la pască.

Uite aici câteva idei de mesaje de Paște pentru cei dragi.

Reclamă

Ce spune Dicționarul explicativ al limbii române cu privire la etimologia cuvântului

DEX precizează diversele sensuri ale cuvântului și etimologia acestuia:

PAȘTI s. m. 1. Sărbătoare religioasă celebrată de creștini în amintirea Învierii lui Hristos, iar de evrei în amintirea eliberării acestora din robia egipteană. Expr. Nu e în toate zilele Paști sau o dată pe an e Paști = nu se petrec în fiecare zi evenimente deosebite. Din an în Paști sau din joi în Paști, din Paști în Crăciun = foarte rar, la intervale mari de timp. La Paștile cailor (sau calului) = niciodată. 2. Pâine sfințită, care se împarte la biserică în ziua de Paști (1); pască. [Var.: Páște s. n.] – Lat. pascha, -ae.

PÁSCĂ s. f. 1. Cozonac tradițional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână etc. care se mănâncă de obicei la Paști de către creștinii ortodocși. ♦ Anafură pe care preotul o împarte credincioșilor în ziua de Paști; paști (2). 2. Preparat alimentar tradițional, făcut din aluat nedospit, copt în foi subțiri, pe care îl mănâncă evreii în timpul Paștilor în loc de pâine. – Lat. pascha.

Resimţit, în mod normal, ca un plural, vorbitorii au căutat singularul şi astfel a fost derivat singularul „Paşte”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
fete care se îmbrățișează și zâmbesc pe un fundal alb
Horoscop
Zodii care știu să mențină prietenii de durată. De la cel mai fidel la cel mai absent nativ
Pentru cei mai mulți, relațiile care trec testul timpului sunt cele mai importante pentru fericire. Citește despre acele zodii care știu să mențină prietenii de durată și care este valoarea acestora. Există nativi care...
2
O femeie care poartă o rochie frumoasă și aleargă pentru a ilustra modul în care lasă trecutul în spate
Horoscop
Zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele trei zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Acești nativi sunt pregătiți să deschidă un nou capitol în viața lor. Astrele...
3
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Rețete
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Pentru momentele în care ai mai mult timp de petrecut în bucătărie și dorești să prepari plăcinte cu brânză, îți recomandăm rețeta de brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide. Chiar dacă petreci...
4
fată frumoasă îmbrăcată cu o pelerină pe un cal într-o pădure
Horoscop
3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare. Vezi dacă te numeri printre ele
Mulți nativi își doresc să aibă noroc și să fie veghiați de astre, indiferent de situație. Cu toate acestea, 3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare chiar vor reuși....
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au pregătit surprize inedite pentru toții nativii din zodiac. Fiecare zi a săptămânii va avea un punct intens pe care zodiile îl vor simți din plin. Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie...
PARTENERI
×