Dacă îți dorești foarte mult să slăbești, probabil că te urci frecvent pe cântarul din baie pentru a verifica progresul. Se pare că în funcție de cât de des pășești pe cântar poți influența evoluția ta favorabilă.
Cât de des ar trebui să te cântărești pentru cele mai bune rezultate
Un studiu publicat recent în jurnalul Obesity a încercat să găsească legături între cât de des se cântărește cineva care încearcă să slăbească și cât de multe kilograme ajunge să piardă de fapt.
Cercetătorii au studiat 74 de adulți supraponderali sau obezi, cu o vârstă medie de 50 de ani. Cei care au participat la studiu au fost urmăriți pe o perioadă de nouă luni. Analiza i-a urmărit după ce au finalizat un program de scădere în greutate de trei luni.
Participanții au fost rugați să își monitorizeze greutatea. Ei și-au arătat și aportul alimentar și activitățile, dar au înregistrat și zilele în care s-au cântărit.
În cele din urmă, ei au descoperit că cei care se cântăreau cel puțin trei zile pe săptămână aveau mai multe șanse să-și mențină pierderea în greutate la sfârșitul celor nouă luni. Cei care și-au urmărit statisticile timp de cinci zile sau mai mult în fiecare săptămână au avut mai multe șanse să continue să piardă în greutate.
Între timp, cei care s-au cântărit doar una sau două zile pe săptămână au înregistrat o „creștere semnificativă în greutate”.
Se pare că menținerea greutății se poate obține atunci când te urci pe cântar de patru ori pe săptămână.
„Modele de auto-monitorizare pot fi importante dincolo de numărul total de înregistrări finalizate. Abordarea lentă și constantă se pare că este cheia succesului pentru menținerea unei greutăți optime.
De exemplu, auto-monitorizarea constantă în cel puțin trei până la cinci zile pe săptămână poate fi benefică. Specialiștii sugerează că degeaba te cântărești 7 zile pe săptămână într-o perioadă dacă în alta îți monitorizezi greutatea doar de două ori.
Care sunt concluziile studiului
Studiul a deschis, de asemenea, ușa pentru mai multe cercetări, deoarece au existat anumite limitări în ceea ce privește analiza sa.
„Rezultatele nu pot fi interpretate cauzal”, au recunoscut oamenii de știință. Cu toate acestea, cercetarea este „unica în explorarea pragurilor de auto-monitorizare a aportului alimentar în rândul persoanelor care au fost încurajate să continue auto-monitorizarea zilnică în timpul unei perioade de întreținere post-slăbire”, scrie în concluzia studiului.
Monitorizarea greutății pe cântar este așadar un lucru benefic care te poate ajuta la motivație. Cu toate acestea, dacă vrei să începi o cură de slăbire, discută mai întâi cu medicul. Acesta îți va oferi cele mai bune sfaturi și îți știe istoricul medical.
Desigur că poate fi descurajant atunci când te urci pe cântar și vezi că nu ai mai slăbit sau ai luat câteva sute de grame. Cu toate acestea, îți va fi mult mai ușor să iei măsuri ca să scapi de ce ai acumulat decât atunci când nu știi cu ce te confrunți și ajungi să acumulezi pe zi ce trece.