Cât de des trebuie să te speli pe față. Ce recomandă dermatologii

Pandemia de coronavirus ți-a schimbat obiceiurile și ai învățat să te speli pe mâini de zeci de ori pe zi. Ei bine, atunci când vine vorba despre cât de des trebuie să te speli pe față, specialiștii încă deliberează. Un lucru însă este cert: rutina zilnică trebuie respectată. 

Publicat: 18 ianuarie 2021, 16:47
Actualizat: 5 noiembrie 2021, 19:19
Dermatologii sunt de părere că 2 este numărul magic atunci când vine vorba de igiena feței: spală-te dimineața și seara / Shutterstock

Deși îți dorești să elimini impuritățile care se acumulează de-a lungul zilei pe bărbie, obraji și bărbie, soluția nu este să speli cu apă în exces aceste zone. Un astfel de obicei poate duce la uscarea pielii și apariția iritațiilor. Conform Goodhousekeeping.com, ideal este să îți speli fața de două ori pe zi. 

Cât de des trebuie să te speli de fapt pe față

Dermatologii sunt de părere că 2 este numărul magic atunci când vine vorba de igiena feței: spală-te dimineața și seara. 

Bacteriile se acumulează pe tenul tău de-a lungul nopții, prin urmare este recomandat să te speli pe față dimineața, spune Debra Jaliman, profesor de dermatologie la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai, New York. 

Rutina de dimineață

Specialiștii susțin că rutina de dimineață este esențială deoarece îți pregătește tenul pentru următorii pași de îngrijire. 

Seara este foarte important să îți cureți tenul. Elimini astfel urmele de machiaj, ulei, murdărie și alți poluanți din mediul înconjurător care au ajuns pe pielea ta de-a lungul zilei pentru a evita încărcarea porilor. 

Dacă vrei să îți speli fața doar o dată pe zi, dermatologii îți recomandă să faci asta doar seara. 

În cazul în care te temi că tenul tău se va usca excesiv, poți renunța să îți speli fața dimineața. Dacă sari peste acest pas, Dr. Gohara recomandă să îți stropești tenul cu puțină apă caldă. 

Rutina de seară

Regula de aur este să nu renunți niciodată la rutina de seară.

Stratul exterior al pielii se regenerează pe parcursul nopții, iar procesul nu trebuie împiedicat de prezența machiajului sau a altor impurități, explică Dr. Gohara.     

Specialistul susține că spălarea feței înainte de culcare te poate ajuta să adormi mai repede.

Asigură-te că folosești produse compatibile cu tipul tău de ten

Pielea ta se poate înroși sau irita din cauza spălatului excesiv. Prin urmare, dacă dorești să îți cureți fața de două ori pe zi, asigură-te că folosești produse blânde cu tenul tău. 

Dr. Jaliman susține că utilizarea apei micelare înainte de culcare, după ce ți-a spălat fața, ajută la eliminarea urmelor de machiaj și impurități. 

Chiar dacă îți speli fața și consideri că ai făcut o treabă bună, atunci când folosești apa micelară, vei observa pe cotonetă urme fine de machiaj, a completat dermatologul.

Regula de 20 de secunde se aplică și atunci când te speli pe față.

În cazul în care numeri până la 20 atunci când te speli pe mâini, îți recomandăm să aplici aceeași schemă și atunci când își cureți fața. 

Încearcă să nu folosești materiale dure atunci când își cureți tenul. Dermatologii recomandă să aplici gelul de curățare mai întâi în partea superioară a tenului. Coboară apoi cu mișcări ușoare spre zona bărbiei.

Tapotează apoi pielea cu un prosop moale, fără a apăsa sau freca, aplică apa micelară și apoi o cremă hidratantă. 

Dermatologii spun că există și o excepție de la această regulă simplă.

Conform informațiilor oferite de Dr. Jaliman, în cazul în care lucrezi în aer liber, iar fața ta este acoperită în majoritatea timpul de transpirație, atunci e necesar să te speli de trei ori pe zi. 

Rămâne totuși valabilă recomandarea de a aplica un gel de curățare blând cu tenul tău.

Există și posibilitatea de a utiliza șervețele demachiante pentru a îndepărta impuritățile până ajungi acasă, unde poți pune în practică rutina de seară de curățare e pielii. 

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI