Cât de eficient este să îți faci acasă un test antigen COVID-19. Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a-l cumpăra

Cazurile de COVID-19 au crescut tot mai mult în ultima perioadă. Metodele care stabilesc infectarea cu virusul SARS-CoV-2 au evoluat și ele foarte rapid. În prezent, acestea sunt un mecanism foarte util pentru a da un verdict corect unui pacient suspect. Nu ai avut timp să-ți faci un test RT-PCR? Atunci cu siguranță te-ai gândit la folosirea unui test antigen COVID-19.

Publicat: 1 octombrie 2021, 7:49 / Actualizat: 1 October 2021, 12:30

În prezent, există mai multe tipuri de teste rapide antigen-COVID-19 care pot stabili dacă te-ai infectat sau nu cu temutul virus. Dezvoltarea unor astfel de teste rapide poate să ajute inclusiv la stoparea răspândiri infecției cu SARS-CoV-2 în comunitățile susceptibile. Cu cât o persoană se testează mai repede, cu atât șansele de a nu transmite virusul mai departe sunt mai mari. Ți-am pregătit câteva informații utile pe care trebuie să le știi înainte de a face un test antigen COVID-19 acasă.

Ce este și cum funcționează un test antigen COVID-19

Testul antigen COVID-19 poate fi procurat în prezent din orice farmacie. Acesta se comercializează sub umbrela mai multor branduri și vine, de regulă, în două forme. Pe de-o parte sunt testele care presupun recoltarea unei probe de secreții respiratorii orofaringiene cu ajutorul unui bețișor, care este prevăzut cu un tampon special pentru exudatul nazo-faringian. Pe de altă parte, pe piață se găsesc testele care presupun recoltarea unei probe de salivă. Trebuie menționat că eficacitatea acestor două tipuri de teste este mult mai scăzută decât a testelor RT-PCR.

Așa cum am spus, testele antigen sunt în prezent acele ”ustensile” care detectează prezența virusului SARS-CoV-2 în corpul unei persoane. Acestea sunt comercializate în farmacii și reușesc să ofere rezultate în doar câteva minute de la recoltare.

Oficialii din centrele de sănătate atrag atenția asupra faptului că testele rapide antigen nu sunt la fel de precise ca cele RT-PCR. În plus, acestea nu pot determina cu precizie dacă o persoană este infectată sau nu. Modul de funcționare al testelor rapide face ca acestea să-și piardă din acuratețe atunci când sunt făcute.

Un test antigen COVID-19 caută proteinele de antigen care se găsesc la suprafața virusului. Pe de altă parte, un test PCR oferă un diagnostic prin căutarea materialului genetic al virusului.

Diferența principală dintre testul rapid și cel PCR va rămâne întotdeauna cea de acuratețe. În timp ce testele PCR sunt foarte ”sensibile” și pot identifica rapid cea mai mică prezență a virusului în corp, testele rapide sunt mai puțin sensibile la detectarea virusului, în special la persoanele care nu prezintă simptome.

Când ar trebui făcut un test rapid acasă

Pandemia a afectat viața tuturor. Însă prevenția a rămas singura metodă care limitează răspândirea virusului. Momentul în care ar trebui să faci un test rapid antigen COVID-19 este încă dezbătut pe site-urile medicale de specialitate. Pentru a avea o acuratețe cât mai mare, testul antigen trebuie realizat în primele zile de la debutul simptomelor.

Încărcătura virală este cea mai mare în momentul debutului simptomelor, conform unui articol publicat de rețeaua privată de sănătate Regina Maria. În timp ce unii experți medicali sunt de părere că testele rapide nu sunt suficient de precise, alții susțin că acestea pot face un lucru esențial, și anume să identifice persoanele care au un grad mai mare de infectare.

Sheldon Campbell, patologist, microbiologist și profesor la Facultatea de Medicină de la Universitatea Yale, este de părere că o persoană ar trebui să folosească un test antigen COVID-19 la cel puțin trei-cinci zile de când s-a expus unei ”situații riscante”. Mai exact, la trei-cinci zile de când o persoană a intrat în contact cu un purtător al virusului SARS CoV-2 sau de când a mers într-un loc aglomerat sau cu o rată mare de infectare.

Dacă îți dorești o acuratețe mai mare a rezultatelor, atunci cel mai bine ar fi să mergi la o clinică sau laborator de recoltare, care efectuează teste RT-PCR.

Cum poți interpreta rezultatele testului antigen COVID-19 făcut acasă

Un test antigen COVID-19 poate fi achiziționat din orice farmacie. De regulă, acestea au un preț accesibil. În cele mai multe cazuri, reprezintă o metodă rapidă de a te testa. Cu toate acestea, modul în care testul este efectuat afectează în mod implicit și acuratețea acestuia.

Dacă probele nu sunt prelevate corespunzător, atunci rezultatele s-ar putea să nu fie cele corecte. Dacă un test de salivă este mai ușor de realizat, unul care presupune recoltarea de probe din secrețiile respiratorii orofaringiene s-ar putea să pună oamenii în dificultate.

Important de reținut este modul de funcționare al acestor teste. Dacă nu prezinți simptome, dar decizi să te testezi, iar testul rapid iese negativ, nu este o garanție a faptului că nu ai fost infectat cu virusul SAR CoV-2.

Se poate să fii asimptomatică sau testul să nu fi fost efectuat corect. Acesta este motivul pentru care se recomandă refacerea testului următoarea zi.

Pentru a avea o siguranță mai mare asupra rezultatelor și a acurateței testului, cea mai bună recomandare este să te supui unui test RT-PCR, recoltat într-un punct de recoltare analize medicale.

Diferența dintre un test antigen COVID-19 și un test RT-PCR

Un studiu publicat pe Cochrane Library, o colecție online de baze de date în medicină și studii medicale, a descoperit faptul că 72% din testele rapide antigen au detectat cazurile cu simptome de COVID-19 care au fost confirmate ulterior și de testul PCR.

Când vine vorba de persoanele asimptomatice, testele rapide nu au reușit să înregistreze un scor foarte bun. Testele rapide antigen au reușit să detecteze doar 58% dintre cazurile de asimptomatici.

Benjamin Pinsky, director medical al Laboratorului Clinic de Virusologie de la Stanford, a oferit mai multe informații. Acesta a povestit într-un interviu despre acuratețea unui test rapid antigen COVID-19.

Aceste teste rapide nu sunt la fel de precise ca cele PCR. Ele nu reușesc să detecteze la fel de ușor pacienții care sunt infectați, dar sunt asimptomatici.

– Benjamin Pinsky

Totodată, Adrian Marinescu, director la Institutul Matei Balș din București i-a sfătuit pe oameni, într-un interviu oferit pentru Digi24, să se izoleze dacă prezintă simptome ale virusului. Conform acestuia, chiar dacă testul a ieșit negativ, iar pacientul are toate simptomele infecției cu SARS CoV-2, acesta trebuie să se izoleze. De asemenea, el trebuie să repete testul la o zi, cel mult două, distanță.

Deși un test rapid antigen COVID-19 nu este la fel de precis ca unul PCR, asta nu înseamnă că este complet inutil. Un studiu publicat în volumul 223 al Jurnalul Bolilor Infecțioase, deținut de Oxford Academic, a adus noi dovezi cu privire la importanța acestor teste rapide. Conform studiului, 93% dintre testele rapide au reușit să detecteze cazurile contagioase de COVID-19.

Prin urmare, un test RT-PCR rămâne un instrument de căpătâi când vine vorba de detectarea virusului SARS CoV-2. Un test antigen COVID-19 are o sensibilitate mai mică. Este mult mai precis în cazul persoanelor simptomatice, decât în cazul celor asimptomatice. 

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Ducii de Cambridge în timp ce iau parte la Earthshot Prize
Divertisment
Limbajul corporal al Ducilor de Cambridge la evenimentul Earthshot Prize. Ce spun experții despre Kate Middleton și Prințul William
Kate Middleton și Prințul William au atras atenția tuturor la prima gală a evenimentului Earthshot Prize. Acesta a fost organizat la Alexandra Palace din Londra, iar pe lista de invitați s-au regăsit nume precum...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și aripi cu pene negre în timp ce înfățișează una din cele mai toxice zodii
Horoscop
Cele mai toxice zodii. Nativii care au întotdeauna relații problematice
Fie că au o atitudine negativistă sau că sunt nepăsători cu privire la sentimentele celor din jur, anumiți nativi se numără printre cele mai toxice zodii. Cu toate acestea, în ciuda laturii lor întunecate,...
3
Kate Middleton în anul 2020, în timpul unui eveniment oficial din Londra. În natură, cu verdeață pe fundal, e îmbrăcată în uniformă de cercetaș, cu o cămașă albastră, vestă neagră și eșarfă la gât cu roșu
Divertisment
Prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Ce feluri de mâncare preferă Kate Middleton
Puțini știu care e prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Printre felurile de mâncare pe care le preferă Kate Middleton se numără multe preparate sănătoase, vegetariene, ce o ajută să își mențină silueta de...
4
Rebel Willson cu părul prins într-un coc și o rochie cu paiete neagrăîn timp ce pozează pe covorul roșu la Festivalul de Film de la New York din 2021
Divertisment
Rebel Wilson și-a expus silueta. Cum a fost fotografiată actrița în Beverly Hills
Rebel Wilson a atras atenția tuturor atunci când și-a expus silueta pe străzile din Beverly Hills. Actrița în vârstă de 41 de ani a trecut printr-un proces de transformare corporală în ultimii doi ani....
5
Angelina Jolie, pe covorul roșu, la premiera Eternals, fotografie portret
Divertisment
Angelina Jolie a mers la premiera Eternals cu copiii săi. Actrița a strălucit pe covorul roșu
Angelina Jolie a mers la premiera Eternals cu cinci dintre copiii săi. Actrița a strălucit pe covorul roșu într-o ținută spectaculoasă, iar copiii săi au furat lumina reflectoarelor. Cea care a atras atenția tuturor...
PARTENERI
×