Reclamă

Cât de eficient este să îți faci acasă un test antigen COVID-19. Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a-l cumpăra

Cazurile de COVID-19 au crescut tot mai mult în ultima perioadă. Metodele care stabilesc infectarea cu virusul SARS-CoV-2 au evoluat și ele foarte rapid. În prezent, acestea sunt un mecanism foarte util pentru a da un verdict corect unui pacient suspect. Nu ai avut timp să-ți faci un test RT-PCR? Atunci cu siguranță te-ai gândit la folosirea unui test antigen COVID-19.

Publicat: 1 octombrie 2021, 7:49 / Actualizat: 1 octombrie 2021, 12:30

În prezent, există mai multe tipuri de teste rapide antigen-COVID-19 care pot stabili dacă te-ai infectat sau nu cu temutul virus. Dezvoltarea unor astfel de teste rapide poate să ajute inclusiv la stoparea răspândiri infecției cu SARS-CoV-2 în comunitățile susceptibile. Cu cât o persoană se testează mai repede, cu atât șansele de a nu transmite virusul mai departe sunt mai mari. Ți-am pregătit câteva informații utile pe care trebuie să le știi înainte de a face un test antigen COVID-19 acasă.

Ce este și cum funcționează un test antigen COVID-19

Testul antigen COVID-19 poate fi procurat în prezent din orice farmacie. Acesta se comercializează sub umbrela mai multor branduri și vine, de regulă, în două forme. Pe de-o parte sunt testele care presupun recoltarea unei probe de secreții respiratorii orofaringiene cu ajutorul unui bețișor, care este prevăzut cu un tampon special pentru exudatul nazo-faringian. Pe de altă parte, pe piață se găsesc testele care presupun recoltarea unei probe de salivă. Trebuie menționat că eficacitatea acestor două tipuri de teste este mult mai scăzută decât a testelor RT-PCR.

Așa cum am spus, testele antigen sunt în prezent acele ”ustensile” care detectează prezența virusului SARS-CoV-2 în corpul unei persoane. Acestea sunt comercializate în farmacii și reușesc să ofere rezultate în doar câteva minute de la recoltare.

Oficialii din centrele de sănătate atrag atenția asupra faptului că testele rapide antigen nu sunt la fel de precise ca cele RT-PCR. În plus, acestea nu pot determina cu precizie dacă o persoană este infectată sau nu. Modul de funcționare al testelor rapide face ca acestea să-și piardă din acuratețe atunci când sunt făcute.

Un test antigen COVID-19 caută proteinele de antigen care se găsesc la suprafața virusului. Pe de altă parte, un test PCR oferă un diagnostic prin căutarea materialului genetic al virusului.

Reclamă

Diferența principală dintre testul rapid și cel PCR va rămâne întotdeauna cea de acuratețe. În timp ce testele PCR sunt foarte ”sensibile” și pot identifica rapid cea mai mică prezență a virusului în corp, testele rapide sunt mai puțin sensibile la detectarea virusului, în special la persoanele care nu prezintă simptome.

Când ar trebui făcut un test rapid acasă

Pandemia a afectat viața tuturor. Însă prevenția a rămas singura metodă care limitează răspândirea virusului. Momentul în care ar trebui să faci un test rapid antigen COVID-19 este încă dezbătut pe site-urile medicale de specialitate. Pentru a avea o acuratețe cât mai mare, testul antigen trebuie realizat în primele zile de la debutul simptomelor.

Reclamă

Încărcătura virală este cea mai mare în momentul debutului simptomelor, conform unui articol publicat de rețeaua privată de sănătate Regina Maria. În timp ce unii experți medicali sunt de părere că testele rapide nu sunt suficient de precise, alții susțin că acestea pot face un lucru esențial, și anume să identifice persoanele care au un grad mai mare de infectare.

Sheldon Campbell, patologist, microbiologist și profesor la Facultatea de Medicină de la Universitatea Yale, este de părere că o persoană ar trebui să folosească un test antigen COVID-19 la cel puțin trei-cinci zile de când s-a expus unei ”situații riscante”. Mai exact, la trei-cinci zile de când o persoană a intrat în contact cu un purtător al virusului SARS CoV-2 sau de când a mers într-un loc aglomerat sau cu o rată mare de infectare.

Dacă îți dorești o acuratețe mai mare a rezultatelor, atunci cel mai bine ar fi să mergi la o clinică sau laborator de recoltare, care efectuează teste RT-PCR.

Cum poți interpreta rezultatele testului antigen COVID-19 făcut acasă

Un test antigen COVID-19 poate fi achiziționat din orice farmacie. De regulă, acestea au un preț accesibil. În cele mai multe cazuri, reprezintă o metodă rapidă de a te testa. Cu toate acestea, modul în care testul este efectuat afectează în mod implicit și acuratețea acestuia.

Dacă probele nu sunt prelevate corespunzător, atunci rezultatele s-ar putea să nu fie cele corecte. Dacă un test de salivă este mai ușor de realizat, unul care presupune recoltarea de probe din secrețiile respiratorii orofaringiene s-ar putea să pună oamenii în dificultate.

Important de reținut este modul de funcționare al acestor teste. Dacă nu prezinți simptome, dar decizi să te testezi, iar testul rapid iese negativ, nu este o garanție a faptului că nu ai fost infectat cu virusul SAR CoV-2.

Se poate să fii asimptomatică sau testul să nu fi fost efectuat corect. Acesta este motivul pentru care se recomandă refacerea testului următoarea zi.

Pentru a avea o siguranță mai mare asupra rezultatelor și a acurateței testului, cea mai bună recomandare este să te supui unui test RT-PCR, recoltat într-un punct de recoltare analize medicale.

Diferența dintre un test antigen COVID-19 și un test RT-PCR

Un studiu publicat pe Cochrane Library, o colecție online de baze de date în medicină și studii medicale, a descoperit faptul că 72% din testele rapide antigen au detectat cazurile cu simptome de COVID-19 care au fost confirmate ulterior și de testul PCR.

Când vine vorba de persoanele asimptomatice, testele rapide nu au reușit să înregistreze un scor foarte bun. Testele rapide antigen au reușit să detecteze doar 58% dintre cazurile de asimptomatici.

Benjamin Pinsky, director medical al Laboratorului Clinic de Virusologie de la Stanford, a oferit mai multe informații. Acesta a povestit într-un interviu despre acuratețea unui test rapid antigen COVID-19.

Aceste teste rapide nu sunt la fel de precise ca cele PCR. Ele nu reușesc să detecteze la fel de ușor pacienții care sunt infectați, dar sunt asimptomatici.

– Benjamin Pinsky

Totodată, Adrian Marinescu, director la Institutul Matei Balș din București i-a sfătuit pe oameni, într-un interviu oferit pentru Digi24, să se izoleze dacă prezintă simptome ale virusului. Conform acestuia, chiar dacă testul a ieșit negativ, iar pacientul are toate simptomele infecției cu SARS CoV-2, acesta trebuie să se izoleze. De asemenea, el trebuie să repete testul la o zi, cel mult două, distanță.

Deși un test rapid antigen COVID-19 nu este la fel de precis ca unul PCR, asta nu înseamnă că este complet inutil. Un studiu publicat în volumul 223 al Jurnalul Bolilor Infecțioase, deținut de Oxford Academic, a adus noi dovezi cu privire la importanța acestor teste rapide. Conform studiului, 93% dintre testele rapide au reușit să detecteze cazurile contagioase de COVID-19.

Prin urmare, un test RT-PCR rămâne un instrument de căpătâi când vine vorba de detectarea virusului SARS CoV-2. Un test antigen COVID-19 are o sensibilitate mai mică. Este mult mai precis în cazul persoanelor simptomatice, decât în cazul celor asimptomatice. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care stă pe un deal în timp ce privește la luna pe care se află semnul pentru zodia Fecioară
Horoscop
Tot ce trebuie să știi despre zodia Fecioară: trăsături și personalitate
Fecioarele sunt detectivii zodiacului, asta pentru că observă fiecare părticică a vieții printr-o lupă de care nu se pot despărți. Sunt foarte atente la ce din jur și pot să-ți spună foarte ușor dacă...
2
Regina Elisabeta într-o rochie labă cu o diademă din pietre rpețioase pe cap
Divertisment
Regina Elisabeta a zburat cu elicopterul la Casa Sandringham. Motivul pentru care a luat această decizie cu puțin înainte de aniversarea celor 70 ani de domnie
Regina Elisabeta a zburat cu elicopterul la Casa Sandringham din Norfolk. Conform publicației People, Majestatea Sa urmează să-și petreacă timpul aici pentru a-l comemora pe Prințul Philip, dar și pentru a celebra aniversarea a...
3
Salma Hayek într-o rochie neagră, cu un colier de argint la gât, în timp cepozează pe covorul roșu
Divertisment
Salma Hayek și-a impresionat fanii într-un costum de baie albastru. Ce imagini a distribuit actrița pe rețelele sociale
Salma Hayek și-a impresionat fanii de pe internet într-un costum de baie albastru. Actrița în vârstă de 55 de ani este în continuare în vacanță pe o insulă exotică. Vedeta nu a vrut să...
4
O masă plină cu dulciuri, ciocolată, gogoși, bomboane și alte alimente dulci în mijlocul cărora se află o tăbliță pe care scrie prea mult zahăr
Sănătate
Ce schimbări apar în corpul tău dacă renunți la zahăr. Motive care să te ajută să-ți învingi pofta de dulce
Reducerea alimentelor care conțin zahăr este o decizie excelentă dacă îți dorești să abordezi un stil de viață sănătos. Zahărul procesat poate avea efecte negative asupra corpului tău dacă este consumat în exces. Deși...
5
Un blat de lemn pe care se găsesc banane, semințe de chia, pere, nuci, grâne, afine și zmeură alături de câteva cuburi cu litere pentru a reprezenta principalelel alimente bogate în fibre
Sănătate
Alimente bogate în fibre pe care le poți adăuga în dieta ta. De ce este important să le consumi
Fibrele sunt extrem de importante pentru sănătatea ta. Ele pot să-ți îmbunătățească digestia, iar în unele cazuri să te ajute să pierzi în greutate. Un studiu realizat în Amercica a demonstrat fatul că 95%...
PARTENERI
×