Reclamă

Cum afectează lipsa somnului corpul

Cercetările arată că lipsa somnului poate provoca o serie grave de probleme de sănătate. Experții în somn ne împărtășesc de ce este important să te odihnești bine. Cum afectează lipsa somnului corpul? Cele mai recente descoperiri științifice leagă lipsa somnului de boli cronice, obezitate sau depresie.  

Publicat: 13 iulie 2021, 8:10

Recent, a existat o conștientizare colectivă despre cât de obosiți ne simțim și există dorința de a ști ce se poate face în legătură cu asta. Potrivit unui studiu, publicat în revista Sleep, 24 % dintre canadieni de peste 15 ani au suferit de insomnie (incapacitatea de a dormi sau de a rămâne adormit). Femeile sunt mult mai predispuse să sufere de insomnie sau să se plângă de oboseală, deoarece nu au parte de cele șapte până la opt ore de somn de care au nevoie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cercetările arată că, în timpul somnului, creierul tău este ca un stup de albine ce are enorm de multă activitate. Acest lucru ajută la producerea de hormoni precum melatonina și hormonul de creștere; ce joacă un rol în repararea celulelor, prelucrarea informațiilor noi, reducerea inflamației, reglarea emoțiilor și construirea memoriei.

De asemenea, creierul își „curăță” în mod regulat „casa”, eliminând toxinele, cum ar fi excesul de proteine, prin intermediul sistemului glimfatic. De fapt, studiile efectuate pe șoareci, demosntrează că sistemul glimfatic este de 10 ori mai activ în timpul somnului.

Oamenii de știință de la Universitatea din Rochester Medical Center consideră că acest proces poate ajuta la menținerea celulelor sănătoase ale creierului și ar putea chiar să țină la distanță bolile precum Alzheimer și Parkinson.

Cum afectează lipsa somnului corpul

O serie de probleme de sănătate pot rezulta din cauza privării de somn. Stresul nu este doar un produs al unui program supraîncărcat sau al unui stil de viață agitat.

Reclamă

Insomniacii au un nivel de cortizol (hormonul stresului) la niveluri ridicate, iar acest lucru nu le permite să se alinieze cu ritmul circadian al corpului, ceasul natural al corpului care controlează procesele fiziologice precum somnul. Incapacitatea organismului de a regla cortizolul contribuie la creșterea tensiunii arteriale și poate crește riscul de calcificare a arterelor coronare.

Nivelurile crescute de cortizol din timpul serii ar fi legate de dezvoltarea rezistenței la insulină, un precursor al obezității și al diabetului. Potrivitit unui studiu, citat de Canadian Living, bărbații tineri sănătoși care au fost privați de somn mai puțin de o săptămână au dezvoltat o stare prediabetică de toleranță la glucoză. În plus, există dovezi din ce în ce mai mari că persoanele ce suferă de apnee în timpul somnului, prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.

Cei care dorm puțin pot avea, de asemenea, dificultăți în menținerea unei greutăți sănătoase. Grelina, un hormon respnsabil pentru stimularea poftei de mâncare, crește, în timp ce leptina, care semnalează sațietatea, scade. Acest cocktail hormonal crește pofta de sare și grăsimi și poate face persoanele private de somn mai predispuse la obezitate.

Reclamă

Lipsa somnului poate fi, de asemenea, legată de boli cronice, cum ar fi cancerul și bolile de inimă. Deși legătura dintre tulburările de somn și boli nu este pe deplin înțeleasă, lipsa somnului poate crește inflamația în tot corpul și poate afecta repararea celulelor. Pentru femeile care dorm mai puțin de șase ore noaptea, riscul bolilor coronariene crește substanțial.

Femeile și lipsa somnului

Aproximativ 67% dintre femei declară că au probleme cu somnul din cauza ciclului menstrual. Durerile de spate, durerile de cap, sensibilitatea sânilor și durerile pelvine provoacă disconfort, în timp ce hormonii fluctuați contribuie la insomnie.

„După vârsta de 35 de ani, ovarele noastre încep să îmbătrânească, provocând niveluri mai scăzute de progesteron”

–  dr. Nishi Dhawan de la Westcoast Women’s Clinic din Vancouver

Pe măsură ce se apropie perimenopauza, producția de estrogen și progesteron devine mai neregulat; ceea ce poate provoca anxietate și insomnie. Capacitatea de a dormi se înrăutățește astfel în perioada perimenopauzei.

Somnul este important pentru funcționarea sistemului imunitar. Persoanele care nu au parte de suficient de mult somn, sunt mai puțin capabile să lupte împotriva infecțiilor. Statisticile sunt îngrijorătoare, dacă dormi mai puțin de cinci ore riscul de deces crește cu aproximativ 15%.

Femeie blondă, care își acoperă gura, căscând de oboseală. Aceasta este îmbrăcată într-un maiou alb și se află într-un pat din cadru de lemn.
Ai grijă să dormi suficient pentru ca sănătatea ta să nu fie afectată / Shutterstock

„Să dormi suficient nu este un lux. Trebuie să facem din acest lucru o prioritate. Să creștem copii care au rutine sănătoase de culcare; astfel încât aceștia să poată crește și să devină adulți care cred în rolul crucial al somnului în sănătatea noastră ” – expert somnolog.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
O femeie fericită care mănâncă iaurt dimineața
Sănătate
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci iaurt în fiecare zi timp de o săptămână. Schimbările care se pot produce
Află ce se întâmplă în organism dacă mănânci iaurt zilnic, timp de o săptămână. Iaurtul este un aliment extrem de versatil, pe care îl poți mânca în asociere cu multe alimente. De exemplu, dimineața,...
5
Un cuplu de îndrăgostiți care stau unul în brațele celuilalt și se privesc în ochi la apus
Horoscop
4 zodii cunoscute pentru dragostea lor necondiționată. Nativii care iubesc cu sinceritate
Astrologii spun că există 4 zodii cunoscute pentru dragostea lor necondiționată. Acești nativi iubesc cu sinceritate și nu își pun niciodată sentimentele pentru partener la îndoială. Ei sunt nativii care te vor face să...
PARTENERI
×