Reclamă

Cum afectează lipsa somnului corpul

Cercetările arată că lipsa somnului poate provoca o serie grave de probleme de sănătate. Experții în somn ne împărtășesc de ce este important să te odihnești bine. Cum afectează lipsa somnului corpul? Cele mai recente descoperiri științifice leagă lipsa somnului de boli cronice, obezitate sau depresie.  

Publicat: 13 iulie 2021, 8:10

Recent, a existat o conștientizare colectivă despre cât de obosiți ne simțim și există dorința de a ști ce se poate face în legătură cu asta. Potrivit unui studiu, publicat în revista Sleep, 24 % dintre canadieni de peste 15 ani au suferit de insomnie (incapacitatea de a dormi sau de a rămâne adormit). Femeile sunt mult mai predispuse să sufere de insomnie sau să se plângă de oboseală, deoarece nu au parte de cele șapte până la opt ore de somn de care au nevoie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cercetările arată că, în timpul somnului, creierul tău este ca un stup de albine ce are enorm de multă activitate. Acest lucru ajută la producerea de hormoni precum melatonina și hormonul de creștere; ce joacă un rol în repararea celulelor, prelucrarea informațiilor noi, reducerea inflamației, reglarea emoțiilor și construirea memoriei.

De asemenea, creierul își „curăță” în mod regulat „casa”, eliminând toxinele, cum ar fi excesul de proteine, prin intermediul sistemului glimfatic. De fapt, studiile efectuate pe șoareci, demosntrează că sistemul glimfatic este de 10 ori mai activ în timpul somnului.

Oamenii de știință de la Universitatea din Rochester Medical Center consideră că acest proces poate ajuta la menținerea celulelor sănătoase ale creierului și ar putea chiar să țină la distanță bolile precum Alzheimer și Parkinson.

Cum afectează lipsa somnului corpul

O serie de probleme de sănătate pot rezulta din cauza privării de somn. Stresul nu este doar un produs al unui program supraîncărcat sau al unui stil de viață agitat.

Reclamă

Insomniacii au un nivel de cortizol (hormonul stresului) la niveluri ridicate, iar acest lucru nu le permite să se alinieze cu ritmul circadian al corpului, ceasul natural al corpului care controlează procesele fiziologice precum somnul. Incapacitatea organismului de a regla cortizolul contribuie la creșterea tensiunii arteriale și poate crește riscul de calcificare a arterelor coronare.

Nivelurile crescute de cortizol din timpul serii ar fi legate de dezvoltarea rezistenței la insulină, un precursor al obezității și al diabetului. Potrivitit unui studiu, citat de Canadian Living, bărbații tineri sănătoși care au fost privați de somn mai puțin de o săptămână au dezvoltat o stare prediabetică de toleranță la glucoză. În plus, există dovezi din ce în ce mai mari că persoanele ce suferă de apnee în timpul somnului, prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.

Cei care dorm puțin pot avea, de asemenea, dificultăți în menținerea unei greutăți sănătoase. Grelina, un hormon respnsabil pentru stimularea poftei de mâncare, crește, în timp ce leptina, care semnalează sațietatea, scade. Acest cocktail hormonal crește pofta de sare și grăsimi și poate face persoanele private de somn mai predispuse la obezitate.

Reclamă

Lipsa somnului poate fi, de asemenea, legată de boli cronice, cum ar fi cancerul și bolile de inimă. Deși legătura dintre tulburările de somn și boli nu este pe deplin înțeleasă, lipsa somnului poate crește inflamația în tot corpul și poate afecta repararea celulelor. Pentru femeile care dorm mai puțin de șase ore noaptea, riscul bolilor coronariene crește substanțial.

Femeile și lipsa somnului

Aproximativ 67% dintre femei declară că au probleme cu somnul din cauza ciclului menstrual. Durerile de spate, durerile de cap, sensibilitatea sânilor și durerile pelvine provoacă disconfort, în timp ce hormonii fluctuați contribuie la insomnie.

„După vârsta de 35 de ani, ovarele noastre încep să îmbătrânească, provocând niveluri mai scăzute de progesteron”

–  dr. Nishi Dhawan de la Westcoast Women’s Clinic din Vancouver

Pe măsură ce se apropie perimenopauza, producția de estrogen și progesteron devine mai neregulat; ceea ce poate provoca anxietate și insomnie. Capacitatea de a dormi se înrăutățește astfel în perioada perimenopauzei.

Somnul este important pentru funcționarea sistemului imunitar. Persoanele care nu au parte de suficient de mult somn, sunt mai puțin capabile să lupte împotriva infecțiilor. Statisticile sunt îngrijorătoare, dacă dormi mai puțin de cinci ore riscul de deces crește cu aproximativ 15%.

Femeie blondă, care își acoperă gura, căscând de oboseală. Aceasta este îmbrăcată într-un maiou alb și se află într-un pat din cadru de lemn.
Ai grijă să dormi suficient pentru ca sănătatea ta să nu fie afectată / Shutterstock

„Să dormi suficient nu este un lux. Trebuie să facem din acest lucru o prioritate. Să creștem copii care au rutine sănătoase de culcare; astfel încât aceștia să poată crește și să devină adulți care cred în rolul crucial al somnului în sănătatea noastră ” – expert somnolog.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×