Reclamă

Cât de sigur este să reutilizezi sticlele de plastic. Ce spun specialiștii

Specialiștii spun cât de sigur este să reutilizezi sticlele de plastic. În fiecare minut se cumpără aproximativ un milion de sticle de plastic, ceea ce generează cantități uriașe de deșeuri. Din nefericire, acestea nu ajung mereu în coșurile de gunoi și plutesc în lacuri, mări și oceane.

Publicat: 11 februarie 2023, 6:53

O mare parte din populația globului încearcă să limiteze impactul negativ al acestor sticle asupra mediului și le reutilizează. Astfel, se amâna momentul de a cumpăra o nouă sticlă, făcând economie și reducând cantitatea de deșeuri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât de sigur este să reutilizezi sticlele de plastic

De-a lungul timpului, s-a mers pe principiul reducerii cantităților de deșeuri din întreaga lume, contribuind cu gesturi mici. Chiar și consumul de cafea poate fi realizat într-o manieră eco-friendly. De asemenea, programe naționale de reciclare, campanii și branduri din întreaga lume au încercat să limiteze amprenta colectivă de carbon. De aceea, mulți consumatori aleg să refolosească, adesea, sticlele de plastic pentru apă. Însă, cât de sigur este să reutilizezi sticlele de plastic?

Sticlele de plastic au fost concepute pentru a fi folosite o singură dată. De aceea, s-ar putea să ai câteva semne de întrebare în raport cu sănătatea ta. Un studiu realizat cu ajutorul a opt experți din domeniul sănătății a pus problema reutilizării sticlelor de plastic. Răspunsul la întrebarea „Este sigur să reutilizăm sticlele de apă din plastic?”, experții au răspuns în proporție de 75% „probabil”, potrivit Science Alert.

Din ce sunt făcute sticlele de apă

Materialul din care sunt confecționate sticlele de apă din plastic variază, dar majoritatea sticlelor de unică folosință sunt fabricate din PET – polietilen tereftalat. Acesta este un plastic transparent, ușor, utilizat pentru ambalarea multor alimente sau băuturi.

Reclamă

De fapt, polietilen tereftalat este denumirea chimică a poliesterului. Specialiștii asigură că PET-ul nu conține substanțe chimice îngrijorătoare. Totuși, în compoziția acestui plastic se află o substanță numită antimoniu.

Pentru a înțelege cât de sigur este să reutilizezi sticlele de plastic s-a constatat că antimoniul se scurge din sticlele de plastic în lichidul din interior atunci când sunt expuse la căldură. Spre exemplu, în cazul în care îți lași sticla de apă la soare, în mașină, fii sigură că va fi contaminată cu antimoniu. Așadar, nu este indicat să îți lași sticla de plastic la soare pentru a încălzi conținutul din interior.

Cu toate acestea, dacă vrei să abordezi un stil de viață ecologic, ar fi de preferat să nu refolosești sticlele de plastic, pentru a te asigura că nu-ți pui în pericol sănătatea. Experții susțin că este important să conștientizezi existența microplasticelor din interiorul sticlelor de apă potabilă.

Reclamă

Dr. Umar Abdulmutalib de la Universitatea din Surrey consideră că: „Sticlele de plastic care au fost refolosite ar putea conține mai multe microplastice în comparație cu cele folosite o singură dată”.

Impactul sticlelor de plastic asupra sănătății

Mai multe articole susțin că reutilizarea sticlelor din plastic pot duce la apariția diferitelor tipuri de cancer, din cauza substanțelor chimice din PET-uri. Totuși, în cazul sticlelor pentru apă îmbuteliată nu au fost găsite substanțe periculoase pentru organism precum BPA.  Această substanță poate perturba sistemul endocrin și metabolismul. Așadar, în cazul PET-urilor, nu este nevoie să te îngrijorezi, spun experții.

Există riscuri, într-adevăr, cu privire la în a refolosi sticlele de plastic. Totuși, nu este vorba de substanțe chimice, periculoase. De fapt, problema principală este reprezentată de contaminare. Deoarece aceste sticle nu sunt făcute pentru durabilitate, ele se pot deteriora ușor și se pot sparge. Contaminarea este posibilă dacă interiorul sticlei este umed. Bacteriile se pot dezvolta foarte repede în apa îmbuteliată, scrie Healthline.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×