Reclamă

Cum să faci compost acasă. Sfaturi utile pentru utilizarea resturilor menajere

Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.

Publicat: 23 ianuarie 2022, 7:27
O femeie care poartă o bluză albastră în timp ce toarnă într-o găleată mai multe resturi pentru compost
Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă / Shutterstock

Compostul este deseori folosit de către fermieri. Cu toate acestea, poate fi ideal și pentru grădinarii amatori care își doresc o mică grădină la ei pe balcon. Compostul reprezintă modalitatea excelentă de a recicla deșeurile pe care le produci acasă.

Cum poți face compost acasă

Există câteva reguli generale care te pot ajuta să ajungi la un compost perfect pentru fertilizarea solului. Pentru a avea un randament cât mai bun specialiștii recomandă folosirea mai multor găleți sau a unui coș de gunoi dublu. În acest fel, în timp ce primul coș va fi plin cu materialele care au intrat în procesul de descompunere, în cel de-al doilea coș vei putea arunca resturile menajere pe care le produci între timp.

Compostul are nevoie de un anumit ”echilibru” pe care în timp ajunge să-l atingă singur. Pentru un proces de descompunere ai nevoie de mai multe tipuri de deșeuri. Vei avea nevoie de deșeuri de culoare ”maro”, care au un conținut ridicat de carbon și deșeuri ”verzi” care au un conținut ridicat de azot. Pe lista deșeurilor ”maro” se înscriu frunzele uscate, paiele și hârtia mărunțită. Când ne referim la deșeurile ”verzi„ aici trebuie să amintim cojile de fructe și legume, zațul de cafea sau cojile de ouă.

Specialiștii recomandă combinarea a trei părți de deșeuri de culoare ”maro” cu o parte a deșeurilor de culoare ”verde” pentru a atinge echilibrul în procesul de compostare. De aici mai ai de urmat doar doi pași. Este necesară să adaugi apă pentru că procesul de descompunere are loc într-un mediu cât mai umed.

Dacă pui prea multă apă, atunci nu va mai exista oxigen suficient pentru ca bacteriile să înceapă procesul de descompunere. Pentru a reduce excesul de apă poți adăuga frunze uscate sau hârtie mărunțită. Oxigenul este ultimul element de care trebuie să ții cont în producerea de compost.

Reclamă

Pe măsură ce compostul tău se descompune este necesar să-l amesteci pentru a aer toate părțile sale. Dacă beneficiezi de un spațiu în grădină, atunci compostul poate fi lăsat într-o groapă neacoperită. Însă dacă ți-ai propus să faci compost la bloc, poți apela la gălețile pentru compost speciale din comerț. Acestea vin cu un capac special pentru a nu lăsa mirosurile neplăcute să se împrăștie în apartament.

Beneficiile compostului

Dacă îți dorești să ai un impact pozitiv asupra mediului chiar de la tine din bucătărie, atunci producerea de compost acasă s-ar putea să fie soluția ideală. Compostarea nu este destinată doar fermierilor, ea poate fi realizată chiar și la bloc. Odată ce ai învățat elementele de bază ale compostatului, acest lcuru ți se va păre o joacă. Compostul conferă un mediu ideal bacteriilor și ciupercilor, dar și a altor organisme responsabile pentru descompunerea materiei organice. El ajută la fertilizarea solului. Substanțele rezultate în urma procesului de compostare pot fi nutritive pentru dezvoltarea și creșterea plantelor.

Reclamă

În loc să arunci alimentele la gunoi le poți găsi o nouă întrebuințare prin reciclarea lor. Alimetele care ajung la groapa de gunoi emit în aer metan și alte gaze periculoase. În gropile de gunoi, alimentele pot sta chiar și zeci de ani, informează specialistul și activistul pentru mediu, Rob Greenfield. Conform lui, gropile de gunoi nu sunt proiectate pentru descompunerea alimentelor, astfel ele ajungând să putrezească în interiorul lor pentru  foarte mult timp. În schimb, Greenfield propune reciclarea și transformarea alimentelor într-un compost bogat care să ajute la regenerarea pământului epuizat.

Ce nu este potrivit să folosești pentru producerea compostului

Deși la prima vedere pare vedere pare că poți adăuga la realizarea compostului orice fel de rest menajer, lucrurile nu stau chiar atât de ușor. Specialiștii nu recomandă să se folosească resturile de origine animală, alimentele grase sau produsele lactate.

Pe măsură ce se descompun acestea vor elimina mirosuri extrem de neplăcute și vor atrage în jurul lor dăunători precum gândacii. Deșeurile de origine animală pot la rândul lor să provoace nenumărate boli.  Totodată, specialiștii spun că nu trebuie să adaugi în găleata ta de compost tot timpul deșeuri proaspete. În acest fel resturile pe care le-ai pus la compostat nu vor avea timp să-și finalizeze procesul și nu vei ajunge niciodată la rezultatul dorit.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Fată frumoasă îmbrăcată într-o rochie mov merge prin pădure
Horoscop
Top 3 femei geniale din zodiac. Ele sunt cele care au întotdeauna lumea la picioare
Este normal ca reprezentantele sexului frumos să aibă lumea la picioare, însă există top 3 femei geniale din zodiac. Ele sunt cele care au tot ce își doresc și știu cum să facă ca...
2
Două borcane cu dulceață din flori de soc
Rețete
Dulceață din flori de soc, gustoasă și aromată
Dacă adori parfumul florilor de soc, află că poți profita de el și în diferite preparate culinare. Îți oferim o rețetă de dulceață din flori de soc, gustoasă și aromată, perfectă pentru răsfățul de...
3
Angelina o ține în brațe pe Vivienne, la balconul unei camere, pe când fata era mică
Divertisment
Vivienne Jolie-Pitt seamănă perfect cu sora sa, Shiloh. Diferența de vârstă dintre cele două este de 2 ani
Vivienne Jolie-Pitt seamănă perfect cu sora sa, Shiloh. Vivienne și fratele ei geamăn, Knox, au fost fotografiați recent în timp ce își cumpărau înghețată în Los Angeles. Actrița a încercat mereu să-și țină copiii...
4
O femeie care spală la chiuvetă o pensulă de machiaj
Sănătate
5 obiceiuri care dezvăluie multe despre igiena ta. Ce nu e recomandat să faci
Igiena ta are foarte mult de-a face cu sănătatea și bunăstarea. Dacă nu știi deja, igiena precară te poate răni în mai multe feluri. Iată o listă cu 5 obiceiuri care dezvăluie multe despre...
5
Aishwarya Rai, elegantă și machiată la Festivalul de Film de la Cannes 2022
Divertisment
Aishwarya Rai a participat la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Rochia spectaculoasă a atras privirile tuturor
Aishwarya Rai a participat la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Rochia spectaculoasă a atras privirile tuturor pe covorul roșu, iar vedeta a primit aplauze pentru look-ul impresionant. Apariția sa la premiera filmului...
PARTENERI
×