Reclamă

Cum să faci compost acasă. Sfaturi utile pentru utilizarea resturilor menajere

Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.

Publicat: 23 ianuarie 2022, 7:27

Compostul este deseori folosit de către fermieri. Cu toate acestea, poate fi ideal și pentru grădinarii amatori care își doresc o mică grădină la ei pe balcon. Compostul reprezintă modalitatea excelentă de a recicla deșeurile pe care le produci acasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți face compost acasă

Există câteva reguli generale care te pot ajuta să ajungi la un compost perfect pentru fertilizarea solului. Pentru a avea un randament cât mai bun specialiștii recomandă folosirea mai multor găleți sau a unui coș de gunoi dublu. În acest fel, în timp ce primul coș va fi plin cu materialele care au intrat în procesul de descompunere, în cel de-al doilea coș vei putea arunca resturile menajere pe care le produci între timp.

Compostul are nevoie de un anumit ”echilibru” pe care în timp ajunge să-l atingă singur. Pentru un proces de descompunere ai nevoie de mai multe tipuri de deșeuri. Vei avea nevoie de deșeuri de culoare ”maro”, care au un conținut ridicat de carbon și deșeuri ”verzi” care au un conținut ridicat de azot. Pe lista deșeurilor ”maro” se înscriu frunzele uscate, paiele și hârtia mărunțită. Când ne referim la deșeurile ”verzi„ aici trebuie să amintim cojile de fructe și legume, zațul de cafea sau cojile de ouă.

Specialiștii recomandă combinarea a trei părți de deșeuri de culoare ”maro” cu o parte a deșeurilor de culoare ”verde” pentru a atinge echilibrul în procesul de compostare. De aici mai ai de urmat doar doi pași. Este necesară să adaugi apă pentru că procesul de descompunere are loc într-un mediu cât mai umed.

Dacă pui prea multă apă, atunci nu va mai exista oxigen suficient pentru ca bacteriile să înceapă procesul de descompunere. Pentru a reduce excesul de apă poți adăuga frunze uscate sau hârtie mărunțită. Oxigenul este ultimul element de care trebuie să ții cont în producerea de compost.

Reclamă

Pe măsură ce compostul tău se descompune este necesar să-l amesteci pentru a aer toate părțile sale. Dacă beneficiezi de un spațiu în grădină, atunci compostul poate fi lăsat într-o groapă neacoperită. Însă dacă ți-ai propus să faci compost la bloc, poți apela la gălețile pentru compost speciale din comerț. Acestea vin cu un capac special pentru a nu lăsa mirosurile neplăcute să se împrăștie în apartament.

Beneficiile compostului

Dacă îți dorești să ai un impact pozitiv asupra mediului chiar de la tine din bucătărie, atunci producerea de compost acasă s-ar putea să fie soluția ideală. Compostarea nu este destinată doar fermierilor, ea poate fi realizată chiar și la bloc. Odată ce ai învățat elementele de bază ale compostatului, acest lcuru ți se va păre o joacă. Compostul conferă un mediu ideal bacteriilor și ciupercilor, dar și a altor organisme responsabile pentru descompunerea materiei organice. El ajută la fertilizarea solului. Substanțele rezultate în urma procesului de compostare pot fi nutritive pentru dezvoltarea și creșterea plantelor.

Reclamă

În loc să arunci alimentele la gunoi le poți găsi o nouă întrebuințare prin reciclarea lor. Alimetele care ajung la groapa de gunoi emit în aer metan și alte gaze periculoase. În gropile de gunoi, alimentele pot sta chiar și zeci de ani, informează specialistul și activistul pentru mediu, Rob Greenfield. Conform lui, gropile de gunoi nu sunt proiectate pentru descompunerea alimentelor, astfel ele ajungând să putrezească în interiorul lor pentru  foarte mult timp. În schimb, Greenfield propune reciclarea și transformarea alimentelor într-un compost bogat care să ajute la regenerarea pământului epuizat.

Ce nu este potrivit să folosești pentru producerea compostului

Deși la prima vedere pare vedere pare că poți adăuga la realizarea compostului orice fel de rest menajer, lucrurile nu stau chiar atât de ușor. Specialiștii nu recomandă să se folosească resturile de origine animală, alimentele grase sau produsele lactate.

Pe măsură ce se descompun acestea vor elimina mirosuri extrem de neplăcute și vor atrage în jurul lor dăunători precum gândacii. Deșeurile de origine animală pot la rândul lor să provoace nenumărate boli.  Totodată, specialiștii spun că nu trebuie să adaugi în găleata ta de compost tot timpul deșeuri proaspete. În acest fel resturile pe care le-ai pus la compostat nu vor avea timp să-și finalizeze procesul și nu vei ajunge niciodată la rezultatul dorit.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care arată cum se îngrijeste corect o plantă de aloe vera
Timp liber
Cum se îngrijește corect Aloe Vera, una dintre cele mai iubite plante de interior
Te întrebi cum se îngrijește corect planta de Aloe Vera? Mai jos găsești câteva sfaturi utile de la specialiști. Aceasta este una dintre cele mai iubite plante de interior și poate fi integrată cu...
2
Două mâini de femeie care curăță faianța de la baie cu ajutorul mănușilor și a soluțiilor de curățare
Timp liber
Cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Sfaturi de la specialiștii în curățenie
Există o mulțime de metode prin care poți reda frumusețea băii tale. Descoperă și tu cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Acesta sfaturi de la specialiștii în curățenie te vor ajuta...
3
Demi Moore, cu câinele în brațe, la un eveniment
Divertisment
Demi Moore a împlinit recent 62 de ani, dar arată ca o adolescentă în costum de baie. Actrița și-a aniversat câinele cu o serie de poze sexy
Demi Moore a împlinit recent 62 de ani, dar arată ca o adolescentă în costum de baie. Actrița și-a aniversat câinele cu o serie de poze sexy, iar fanii au remarcat imediat corpul ei...
4
O farfurie pe care se află mai multe bucăți de plăcintă cu mere
Timp liber
Ingredientul secret din plăcinta cu mere. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Vremea rece de afară ne îndeamnă să petrecem mai mult timp în casă. Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu gustul copilăriei, atunci poți să pregătești una dintre cele mai îndrăgite rețete de...
5
O femeie frumoasă care ține în brațe o minge colorată ce simbolizează planeta Venus, care aduce schimbări cu intrarea sa în Capricorn
Horoscop
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. 3 nativi manifestă abundența
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. Trei nativi din zodiac manifestă abundența în viața lor. Această perioadă pare să fie de bun augur pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Se schimbă...
PARTENERI
×