Reclamă

Cum să faci compost acasă. Sfaturi utile pentru utilizarea resturilor menajere

Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.

Publicat: 23 ianuarie 2022, 7:27
O femeie care poartă o bluză albastră în timp ce toarnă într-o găleată mai multe resturi pentru compost
Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă / Shutterstock

Compostul este deseori folosit de către fermieri. Cu toate acestea, poate fi ideal și pentru grădinarii amatori care își doresc o mică grădină la ei pe balcon. Compostul reprezintă modalitatea excelentă de a recicla deșeurile pe care le produci acasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți face compost acasă

Există câteva reguli generale care te pot ajuta să ajungi la un compost perfect pentru fertilizarea solului. Pentru a avea un randament cât mai bun specialiștii recomandă folosirea mai multor găleți sau a unui coș de gunoi dublu. În acest fel, în timp ce primul coș va fi plin cu materialele care au intrat în procesul de descompunere, în cel de-al doilea coș vei putea arunca resturile menajere pe care le produci între timp.

Compostul are nevoie de un anumit ”echilibru” pe care în timp ajunge să-l atingă singur. Pentru un proces de descompunere ai nevoie de mai multe tipuri de deșeuri. Vei avea nevoie de deșeuri de culoare ”maro”, care au un conținut ridicat de carbon și deșeuri ”verzi” care au un conținut ridicat de azot. Pe lista deșeurilor ”maro” se înscriu frunzele uscate, paiele și hârtia mărunțită. Când ne referim la deșeurile ”verzi„ aici trebuie să amintim cojile de fructe și legume, zațul de cafea sau cojile de ouă.

Specialiștii recomandă combinarea a trei părți de deșeuri de culoare ”maro” cu o parte a deșeurilor de culoare ”verde” pentru a atinge echilibrul în procesul de compostare. De aici mai ai de urmat doar doi pași. Este necesară să adaugi apă pentru că procesul de descompunere are loc într-un mediu cât mai umed.

Dacă pui prea multă apă, atunci nu va mai exista oxigen suficient pentru ca bacteriile să înceapă procesul de descompunere. Pentru a reduce excesul de apă poți adăuga frunze uscate sau hârtie mărunțită. Oxigenul este ultimul element de care trebuie să ții cont în producerea de compost.

Reclamă

Pe măsură ce compostul tău se descompune este necesar să-l amesteci pentru a aer toate părțile sale. Dacă beneficiezi de un spațiu în grădină, atunci compostul poate fi lăsat într-o groapă neacoperită. Însă dacă ți-ai propus să faci compost la bloc, poți apela la gălețile pentru compost speciale din comerț. Acestea vin cu un capac special pentru a nu lăsa mirosurile neplăcute să se împrăștie în apartament.

Beneficiile compostului

Dacă îți dorești să ai un impact pozitiv asupra mediului chiar de la tine din bucătărie, atunci producerea de compost acasă s-ar putea să fie soluția ideală. Compostarea nu este destinată doar fermierilor, ea poate fi realizată chiar și la bloc. Odată ce ai învățat elementele de bază ale compostatului, acest lcuru ți se va păre o joacă. Compostul conferă un mediu ideal bacteriilor și ciupercilor, dar și a altor organisme responsabile pentru descompunerea materiei organice. El ajută la fertilizarea solului. Substanțele rezultate în urma procesului de compostare pot fi nutritive pentru dezvoltarea și creșterea plantelor.

Reclamă

În loc să arunci alimentele la gunoi le poți găsi o nouă întrebuințare prin reciclarea lor. Alimetele care ajung la groapa de gunoi emit în aer metan și alte gaze periculoase. În gropile de gunoi, alimentele pot sta chiar și zeci de ani, informează specialistul și activistul pentru mediu, Rob Greenfield. Conform lui, gropile de gunoi nu sunt proiectate pentru descompunerea alimentelor, astfel ele ajungând să putrezească în interiorul lor pentru  foarte mult timp. În schimb, Greenfield propune reciclarea și transformarea alimentelor într-un compost bogat care să ajute la regenerarea pământului epuizat.

Ce nu este potrivit să folosești pentru producerea compostului

Deși la prima vedere pare vedere pare că poți adăuga la realizarea compostului orice fel de rest menajer, lucrurile nu stau chiar atât de ușor. Specialiștii nu recomandă să se folosească resturile de origine animală, alimentele grase sau produsele lactate.

Pe măsură ce se descompun acestea vor elimina mirosuri extrem de neplăcute și vor atrage în jurul lor dăunători precum gândacii. Deșeurile de origine animală pot la rândul lor să provoace nenumărate boli.  Totodată, specialiștii spun că nu trebuie să adaugi în găleata ta de compost tot timpul deșeuri proaspete. În acest fel resturile pe care le-ai pus la compostat nu vor avea timp să-și finalizeze procesul și nu vei ajunge niciodată la rezultatul dorit.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
icon
Ioana State fotografiată în timp ce stă pe canapea la interviul echipei CaTine.ro
CaTine
Ioana State, sinceră și relaxată: „Nu depinde starea mea de fericire de numărul de kilograme pe care îl am”
Alegem de fiecare dată femei puternice, inteligente și sincere care să-și împărtășească poveștile de viață cu cititoarele noastre. De data aceasta am stat la povești cu Ioana State. Ioana ne-a povestit mai multe despre...
2
Dulceață din nectarine, fără zahăr
Timp liber
Ce îndulcitor poți folosi când faci dulceață. Cu ce poți înlocui zahărul
Există un ingredient cheie care face ca gemul cumpărat din magazin să nu fie benefic sănătății organismului tău: zahărul rafinat. De aceea, specialiștii au venit cu o soluție. Află ce îndulcitor poți folosi când...
3
Cuplu care zâmbește în fața camerei pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
Horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024. Vezi ce spun astrele despre zodii
Nativii vor avea parte de schimbări și acestea se vor vedea cu ochiul liber. Citește horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024 și vezi despre ce este vorba. Cei mai curajoși vor...
4
Borcan cu castraveți murați la soare
Rețete
Castraveți murați la soare. Rețetă simplă și rapidă
Acești castraveți murați la soare sunt un tip de murături fermentate natural, care se pregătesc în special în timpul verii. Castraveții sunt puși în saramură și lăsați la soare pentru a fermenta, ceea ce...
5
Mai multe cifre care se află pe fundalul unui apus de soare peste mare
Horoscop
Vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Ce spun specialiștii
Numerologii spun că cifrele îți pot da multe indicii despre modul în care poate arăta viața ta. Descoperă vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Află ce spun specialiștii despre...
PARTENERI
×