Când consumi alimentele tale preferate cel mai probabil nu te gândești la călătoria pe care fiecare bucățică din ele o va face prin sistemul tău digestiv.
Cât timp durează digestia alimentelor
Răspunsul la întrebarea de mai sus este mai complicat decât ai putea crede. Tipurile de alimente sunt descompuse și absorbite de organism în ritmuri diferite. Aste înseamnă că unele părți ale mesei pot pătrunde în intestinul gros, în timp ce alte mai rămân un timp în stomac.
De asemenea, este cunoscut faptul că fiecare om are propriul ritm de digerare a alimentelor. Oamenii de știință au efectuat studii care evaluează „timpul de tranzit intestinal” sau cât durează ca o substanță să se deplaseze prin întreg tractul digestiv. Ei au folosit capsule ingerabile care pot fi urmărite pe tot parcursul călătoriei lor.
Aceste studii sugerează că poate dura între 0,4 și 15,3 ore pentru ca alimentele să părăsească stomacul. Ele au nevoie între 3,3 și 7 ore pentru a trece prin întreg intestinul subțire. Părțile rămase, nedigerabile ale alimentelor, intră apoi în intestinul gros. Acolo pot rămâne aproximativ 15,9 până la 28,9 ore, potrivit unei recenzii publicate în Journal of Clinical Medicine în 2023.
Diferența dintre fibre, proteine, carbohidrați complecși și grăsimi
Alimentele bogate în fibre dietetice, proteine, carbohidrați complecși și grăsimi tind să aibă un timp mai mare de digerare decât alimentele sărace în acești nutrienți, a declarat Dr. Nina Nandy, un gastroenterolog din Texas și purtător de cuvânt al Asociației Americane de Gastroenterologie, potrivit LiveScience.
„Fibrele adaugă volum în dietă, ceea ce încetinește mișcarea alimentelor prin tractul digestiv”, a mai spus ea. „Alimentele puternic procesate tind să fie digerate mai repede, deoarece le lipsește acest nutrient”. Între timp, deși poate procesa destul de rapid alimentele cu conținut mai mic de nutrienți, stomacul și intestinul subțire au nevoie de mai mult timp pentru a descompune alimentele bogate în proteine și grăsimi în nutrienți.
În mod similar, carbohidrații complecși, cum ar fi cei care se găsesc în cerealele integrale, leguminoasele și legumele cu amidon, durează mai mult pentru a se digera decât zaharurile simple. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că carbohidrații complecși sunt formați din lanțuri lungi și complexe de trei sau mai multe tipuri de molecule de zahăr, în timp ce zaharurile simple conțin doar unul sau două zaharuri.
Care sunt factorii care influențează digestia
Stilul de viață afectează și timpul de tranzit intestinal. Mestecarea temeinică și o hidratare corectă pot ajuta la accelerarea procesului digestiv prin înmuierea particulelor de alimente.
Vârsta unei persoane și nivelul de stres pot afecta, de asemenea, digestia. Odată cu vârsta, adulții tind să producă mai puțin acid gastric și enzime digestive. Intestinele lor devin mai puțin mobile, mai spun specialiștii.
Stresul și anxietatea pot crește, de asemenea, timpul de tranzit intestinal, modificând motilitatea intestinală și reducând fluxul sanguin gastrointestinal.
Anumite afecțiuni medicale și medicamente pot fie accelera, fie încetini digestia. De exemplu, diabetul este cea mai frecventă cauză a gastroparezei sau „golirea întârziată a stomacului”, ceea ce face ca alimentele să rămână în stomac pentru o lungă perioadă de timp.