În calitate de președinte al juriului Festivalului de Film de la Veneția în 2020, câștigătoarea Oscarului a emis o declarație în care declara că va repurta look-urile anterioare de pe covorul roșu doar pe parcursul Bienalei. Decizia ei de a adopta o abordare mai sustenabilă a hainelor pentru evenimente a generat nenumărate titluri. Acest lucru i-a amplificat de fapt mesajul de bază.
Cate Blanchett atrage atenția asupra regulilor de la Festivalul de Film de la Cannes
Adică nu este nimic în neregulă să porți o ținută de mai multe ori. Așa cum a spus chiar și stilista ei, Elizabeth Stewart, pentru Vogue la acea vreme: „Ideea ei de a recicla ținutele nu este ceva impus. Este o provocare. Este un punct de cotitură pentru că arată că o masă critică este conștientă că schimbarea este necesară”.
Așadar, când Cate a sosit luna aceasta pe Croisette pentru a promova „The New Boy”, o dramă în care joacă rolul unei călugărițe în timpul războiului din Australia, lumea știa că se aștepta la apariții provocatoare pe covor roșu din punct de vedere politic din partea vedetei.
Pentru premieră, Blanchett și Stewart au purtat creații Louis Vuitton. Nicolas Ghesquière, designer de modă franco-belgian care este directorul de creație pentru femei al casei Louis Vuitton din 2013, le-a ajutat să poarte ținute scoase din stocurile atelierelor casei de modă. Această alegere a subliniat necesitatea eliminării deșeurilor în industria modei.
Apoi, pentru o petrecere de la eveniment, Cate a purtat o salopetă Giorgio Armani din catifea și o haină roz. Faptul că nu a purtat deloc încălțăminte s-a dovedit a fi un punct de discuție în presa internațională.
Ce alte nume celebre militează pentru drepturile femeilor
Încălțămintea a fost o dispută la Cannes de ani de zile. Organizatorii festivalului au impus o regulă conform căreia femeile trebuie să poarte tocuri la toate evenimentele publice. Kristen Stewart a protestat împotriva acestei reguli în 2018. Ea a renunțat la pantofii Christian Louboutin la jumătatea covorului roșu.
„Dacă nu le ceri băieților să poarte tocuri și o rochie, nu poți să mă întrebi nici pe mine”, a declarat ea. Julia Roberts făcuse același lucru în 2016. S-a întâmplat după ce s-a aflat că festivalul a respins femei la o proiecție pentru că purtau balerini.
Decizia lui Blanchett de a renunța la stiletto a reprezentat o sfidare feministă a directivelor înapoiate de la Cannes. A servit însă și la evidențierea nevoii de a se gândi la drepturile femeilor la nivel global.
Cate Blanchett nu are nicio reținere
În timpul unei apariții la The Majestic Cannes, Cate a stat desculță în fața presei adunate în timp ce i-a oferit vedetei franco-iraniene Zahra Amir Ebrahimi un premiu.
„O să-mi dau pantofii jos, în onoarea femeilor din Iran”, a spus ea mulțimii, înainte de a glumi că statueta lui Ebrahimi a fost „pentru a înjunghia pe toți cei care stau în calea drepturilor femeilor”.
Ebrahimi, care a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță la Cannes în 2022 pentru interpretarea din Holy Spider. Ea a fost forțată să fugă din Iran la vârsta de 20 de ani. Un videoclip intim cu ea și cu iubitul ei a fost divulgat de o prietenă. Atunci autoritățile din Teheran au întocmit prompt un dosar penal împotriva ei pentru că a întreținut relații sexuale înainte de căsătorie.
Dacă ar fi fost condamnată, ea ar fi fost supusă atât la lovituri de bici. De asemenea ar fi primit și mai mulți ani de închisoare. Actrița s-a folosit de mai multe ori în public de expunerea publică pentru a atrage atenția că țara ei natală recurge la „executarea unor oameni nevinovați”. Dacă Cannes încă mai are un drum lung de parcurs în ceea ce privește egalitatea de gen, cel puțin vedetele feminine prezente își fac partea lor pentru a atrage atenția asupra drepturilor femeilor care sunt adesea încălcate.