Tiparele de somn se schimbă după împlinirea vârstei de 50 de ani. Iată cum să îți păstrezi organismul odihnit și cum să ai parte de un somn calitativ. Să dormi suficient este la fel de important cum este și să ai o dietă sănătoasă sau să faci regulat exerciții fizice.
Câte ore de somn sunt recomandate pentru persoanele care au peste 50 de ani
Somnul este esențial pentru sănătatea ta. Indiferent cât de aglomerat este programul tău, nu trebuie să neglijezi sau să sacrifici orele de odihnă. Un adult care are peste 50 de ani are nevoie de 7 până la 9 ore de somn pe noapte.
Potrivit unui articol din Sleep Medicine Clinics, corpul produce mai puțini hormoni pe măsură ce înaintezi în vârstă, ceea ce poate provoca dezechilibre ale somnului. Organismul eliberează melatonină seara pentru a pregăti corpul pentru somn. După vârsta de 50 de ani, secreția de melatonină începe să scadă, ceea ce va face adormirea cu atât mai dificilă.
Chiar dacă nu te confrunți cu insomii, este posibil să adormi mai greu și să poți dormi pe tot parcursul nopții. „Adulții în vârstă tind să aibă un somn mai ușor, cu mai puțin timp petrecut în etapele mai profunde, care sunt cele care sunt mai reparatoare pentru organism.”, a declarat medicul somnolog Angela Holliday-Bell potrivit Health Digest.
După vârsta de 50 de ani este posibil să observi o schimbare a ritmului tău circadian. Această tranziție către un ritm mai matinal va duce la mai multe treziri dimineața devreme. Modificarea poartă numele de Sindromul Fazei de Somn Înaintate și debutează cu dereglările programului de somn. Cel mai frecvent simptom este faptul că adormi mult mai devreme seara decât o făceai cu câțiva ani în urmă.
Cum să îți menții calitatea somnului
Somnul este mai mult decât un moment de odihnă pentru corpul și mintea ta. De fapt, în timp ce dormi, corpul tău rămâne activ. Acesta își reface mușchii pe care i-ai uzat în timpul zilei și elimină toxinele din creier care se acumulează în timp ce ești trează.
Ai aflat câte ore de somn sunt recomandate dacă ai peste 50 de ani. La fel de importantă este și igiena somnului ca să te poți odihni corespunzător și să ai grijă de sănătatea ta. Specialiștii recomandă să eviți mesele copioase și să limitezi consumul de cofeină și alcool înainte de culcare. Poți face câteva exerciții fizice timp de 15 minute înainte de somn pentru a reduce insomnia.