Reclamă

Exercițiul fizic regulat ar putea reduce insomnia. Cum să integrezi mișcarea în stilul tău de viață

Cercetările recente relevă faptul că exercițiul fizic regulat ar putea reduce insomnia, o afecțiune care pune probleme multor oameni, mai ales dacă este cronică. Potrivit specialiștilor, există dovezi concludente că mișcarea favorizează un somn mai bun. Descoperă modalitatea optima prin care poți integra mișcarea regulată în stilul tău de viață, astfel încât să reduci riscul insomniei și al tulburărilor de somn.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 21 mai 2024, 6:14

Exercițiul fizic regulat poate stimula sănătatea inimii, scăzând riscul unor boli letale, inclusiv cancerul. Însă cercetări de ultimă oră au descoperit că mișcarea fizică regulată este asociată direct cu o incidență mai scăzută a insomniei și cu o calitate mai bună a somnului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Exercițiul fizic regulat ar putea reduce insomnia

Studiul a analizat date provenind de la peste 4.300 de persoane cu vârste cuprinse între  39 și 67 de ani, pe o perioadă de 10 ani.

Aceste date au probat faptul că oamenii activi fizic (cu exercițiu fizic de cel puțin o oră săptămânal) nu au avut dificultăți în a adormi. În egală măsură, nu au dormit mai puțin de 6 ore pe noapte comparativ cu cei sendentari.

O altă concluzie a cercetării este aceea că persoanele active fizic au fost cu 55% mai predispuse să doarmă între 6 și 9 ore pe noapte.

Persoanele care practică mișcare fizică în mod regulat au un risc mai scăzut de a dezvolta unele simptome ale insomniei, dar și durate extreme de somn, atât lungi cât și scurte, au conchis autorii studiului citat de Prevention.

Reclamă

Insomnia poate surveni chiar dacă ai suficient timp la dispoziție, ca și mediul optim pentru a dormi bine. Aceasta poate interfera cu activitățile zilnice. În forma sa mai gravă, insomnia poate fi cronică. Atunci când durează cel puțin 3 nopți pe săptămână și nu poate fi explicată printr-o problemă de sănătate.

Însă cum poate contribui exercițiul regulat la un somn mai bun? Află de la experții somnologi explicațiile care te vor ajuta să ai un somn de calitate și să reduci la minimum riscul insomniei.

Somnul de calitate ajută la controlul greutății

Reclamă

Însă a fi activ fizic poate face mai mult decât să te scape de insomnie, comentează specialista în medicina somnului Shelby Harris, psiholog clinician din New York.

Te ajută să te relaxezi, îți setează ceasul intern al organismului, reduce stresul și îți crește starea de spirit. De asemenea, somnul este mai profund și mai odihnitor.

Un alt efect benefic are legătură cu controlul greutății, fiind dovedită legătura dintre un somn bun și abilitatea de a slăbi. În esență, mișcarea regulată stimulează condiția generală de sănătate.

De ce e important să faci 150 de minute de mișcare moderată săptămânal

Exercițiul fizic regulat ar putea reduce insomnia. Aceasta este o condiție medicală complicată, iar încorporarea unei activități fizice în rutina ta nu e soluția magică în toate cazurile de insomnie. În cazul insomniei complicate și persistente, exercițiul fizic nu garantează rezolvarea problemei. Totuși, a adăuga mai multă mișcare în stilul de viață este indiscutabil de ajutor, cad de acord specialiștii somnologi.

O sugestie recomandată de mulți dintre aceștia vizează cel puțin 150 de minute săptămânal de exerciții de intensitate moderată. Sau cel puțin 75 de minute săptămânal de exercițiu intensiv. De asemenea, o altă recomandare relevantă este să practici cel puțin două zile săptămânal de activități de întărire musculară.

Totuși, există nuanțe când vine vorba de legătura dintre mișcare și calitatea somnului. De exemplu, o altă analiză a descoperit că a face regulat activități fizice de intensitate moderată ar putea cauza tulburări de somn. În special dacă le faci seara sau aproape de ora de culcare,

Dacă poți face mișcare oricând, ideal ar fi să o faci la prima oră dimineața, mai completează neurologul Cristopher Winter. O altă opțiune viabilă este efectuarea sesiunii de mișcare seara. Important este ca exercițiul fizic să fie consecvent și regulat, mai punctează specialistul. Ca regulă este indicată evitarea mișcării fizice intensive înainte de culcare.

De ce este necesar somnul profund

De regulă somnul din timpul nopții la adulți are în medie o durată de 7 ore. Este în procent de 20% somn profund. În timpul acestuia din urmă organismul își fortifică mușchii, oasele, țesuturile și funcția imunitară.

A avea parte de suficient somn profund ajută creierul și organismul să se pregătească de preluarea a noii informații și să se adapteze la noi medii. Somnul profund survine de mai multe ori pe durata somnului. Însă anumiți factori precum insomnia, stresul și vârsta îi pot afecta durata.

Într-o anumită măsură, organismul își autoreglează nevoia de somn profund. De exemplu, acesta ar putea dura mai mult dacă te recuperezi după o perioadă de privare de somn.

Potrivit specialiștilor citați de Sleepfoundation, poți favoriza somnul profund cu ajutorul unei băi fierbinți, a îmbunătățirii dietei sau a ascultării de tonuri binaurale înainte de culcare.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cara Delevingne surprinsă pe un aeroport cu ochelari de soare
Divertisment
Un model celebru e de nerecunoscut după ce a depășit dependența de substanțe interzise. Cine este vedeta care are „o nouă viață”
Un model celebru de la Hollywood e de nerecunoscut după ce a depășit dependența de substanțe interzise. Vedeta spune că a primit șansa la o nouă viață și că încearcă să-și păstreze obiceiurile sănătoase....
2
Amanda Bynes în adolescență într-un top negru
Divertisment
Amanda Bynes s-a alăturat unei platforme pentru adulți. Actrița adorată în trecut de toți adolescenții a dezvăluit ce conținut va posta în online
Amanda Bynes s-a alăturat unei platforme pentru adulți. Actrița adorată în trecut de toți adolescenții a dezvăluit ce conținut va posta în online. Vedeta și-a luat fanii prin surprindere atunci când a făcut vestea...
3
Un cozonac scos din cuptor de o mână protejată de o mănușă
Lifestyle
Cozonacul se coace cu ventilație sau fără? Recomandări pentru un desert de vis
Cozonacul este desertul-simbol al sărbătorilor în multe familii din România. Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor trezește amintiri, adună familia la masă și oferă acel sentiment de „acasă” pe care doar tradițiile bine...
4
Johnny Depp într-o scenă din Pirații din Craibe
Divertisment
Johnny Depp a trecut printr-o schimbare majoră pentru rolul său din Day Drinker. Actorul din Pirații din Caraibe are o nouă înfățișare
Johnny Depp a trecut printr-o schimbare majoră pentru rolul său din Day Drinker. Actorul din Pirații din Caraibe are o nouă înfățișare, iar fanii par încântați de transformarea pe care a suferit-o. Depp este...
5
Prințul George și Prințul William în timp ce participă la un meci de fotbal din Paris
Familia Regală
Prințul George și Prințul William trăiesc la intensitate maximă meciurile de fotbal. Reacțiile lor sunt virale
Prințul George și Prințul William trăiesc la intensitate maximă meciurile de fotbal. Reacțiile lor sunt virale în online. Momentul tată – fiu a făcut senzație, iar admiratorii regali s-au bucurat să vadă că petrec...
PARTENERI
×