Reclamă

Cele mai bune poziții de dormit în funcție de problemele tale de sănătate, potrivit experților

Calitatea somnului este vitală pentru starea noastră de bine, dar și pentru condiția generală de sănătate. Poziția de dormit este întotdeauna o alegere profund personală, însă e mai mult decât atât. Află de la experți care sunt cele mai bune poziții de dormit în funcție de problemele tale de sănătate, precum și cum poți să le practici în beneficiul tău.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 28 martie 2024, 6:06

Toți ne confruntăm, mai devreme sau mai târziu, cu diferite probleme de sănătate. În funcție de tipul acestora, experții recomandă opțiuni de dormit care să amelioreze apneea, refluxul acid esofagian și alte condiții de sănătate des întâlnite.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai bune poziții de dormit în funcție de problemele tale de sănătate

Cercetările indică faptul că modul în care dormi în cele 7-8 ore din timpul nopții poate avea un impact permanent asupra sănătății tale. Află de la specialiștii citați de RealSimple specificul diferitelor poziții de dormit și potențialele beneficii ale fiecăreia.

Dormitul pe spate

Dacă practici această poziție în timpul somnului te va ajuta să menții la același nivel spatele și gâtul, observă Devin Burke, autor al cărții The Sleep Advantage: Optimize Your Night to Win Your Day. Dacă durerile de spate totuși persistă, încearcă să așezi o pernă sub genunchi.  

Un studiu restrâns din anul 2018 a relevat că aceia care suferă de sindromul ochiului uscat sunt mai predispuși să doarmă pe o parte sau pe burtă decât pe spate.

Reclamă

O altă problemă este că atunci când stăm culcați pe spate, ochii nu sunt presați de pernă. Acest lucru poate comprima glandele care produc lacrimile naturale.

Se știe că somnul are efecte benefice pentru piele, motiv pentru care există somnul de frumusețe. Însă când vine vorba de aspectul tenului, modul în care dormi are o semnificație aparte.

Când ne lăsăm pe spate, permițând efectele forței gravitației, pielea devine mai frumoasă și mai netedă. Dormitul pe o parte sau pe burtă poate provoca compresie, ceea ce la rândul ei are ca efect apariția ridurilor.  

Reclamă

Dormitul pe o parte

Dormitul pe o parte facilitează o respirație mai ușoară și deschide căile aeriene. Pe de altă parte, dormitul pe spate le permite mușchilor de la nivelul superior al gâtului să se relaxeze.

Astfel oxigenului îi este mai dificil să ajungă în plămâni, ducând la acutizarea apneei obstructive de somn (alături de sforăit), comentează Abhinay Singh, director al Indiana Sleep Center și expert medical pentru SleepFoundation.org.

Potrivit unui mic studiu publicat recent în American Journal of Gastroenterology, față de alte poziții de somn, dormitul pe partea stângă permite eliminarea mai eficientă a acidului în exces din stomac. În plus, ușurează durerea provocată de arsurile la stomac. 

Un studiu din 2015 realizat de Story Brook University din New York a indicat faptul că dormitul pe o parte poate elimina deosebit de eficient deșeurile la nivel cerebral. Lucru care contribuie semnificativ la ameliorarea bolii Alzheimer.

Dormitul pe burtă

Persoanele care preferă să doarmă pe burtă trebuie să știe că această poziție favorizează tensiuni la nivelul gâtului și spatelui. Însă dormitul pe burtă are un avantaj incotestabil, și anume că reduce sforăitul.

Cum să te pregătești pentru a alterna pozițiile de dormit

Încearcă să schimbi partea pe care dormi noaptea sau alege o saltea sau o pernă diferită, recomandă Singh. Cei care dorm pe spate au nevoie de o saltea mai fermă, în vreme ce versiunile mai moi de saltele li se potrivesc celor care dorm pe o parte.

De asemenea, poți aranja pernele ca o barieră fizică ce te împiedică să revii la poziția cu care te-ai familiarizat, mai arată expertul.

De exemplu, poți recurge la acele perne pe care le folosesc de regulă femeile însărcinate. Pe de altă parte, poți opta pentru anumite poziții de dormit dacă ai dureri de spate.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 8 aprilie – 14 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii se vor simți preferați de astre în perioada următoare. Horoscopul săptămânii 8 aprilie – 14 aprilie 2024 vine cu previziuni neașteptate. Există o zodie care are noroc atât la bani, cât și în...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie mov și stă pe unpat de flori de liliac
Horoscop
Zodia care face cele mai multe sacrificii în luna aprilie 2024. Nativul care are de luat decizii importante
Astrologii au dezvăluit care este zodia care face cele mai multe sacrificii în luna aprilie 2024. Acest nativ va avea de luat multe decizii importante și va fi pus în situații dificile. Se anunță...
3
Liza Minnelli, dusă acasă în scaun cu rotile
Divertisment
Primele imagini cu Liza Minnelli după mai bine de un an. Vedeta de 78 de ani era în scaun cu rotile, înconjurată de prieteni
Au apărut primele imagini cu Liza Minnelli după mai bine de un an. Vedeta de 78 de ani era în scaun cu rotile, înconjurată de prieteni. Liza a fost surprinsă într-o ieșire publică rară...
4
Hartă astrală cu toate zodiile
Horoscop
Ce spun elementele semnului zodiacal despre tine. Personalitatea în funcție de zodie
Dacă te întrebi de ce simți și te manifești într-un anumit mod, e bine să știi că elementele semnului zodiacal în care te-ai născut au o influență certă. Află ce spun elementele semnului zodiacal...
5
O femeie frumoasă care stă în fața lunii și poartă o umbrelă galbenă pe umăr pentru a ilustra zodia nefericită a lunii aprilie 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii aprilie 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza banilor
Zodia nefericită a lunii aprilie 2024 se va confrunta cu multe probleme. Acesta nativ va avea de luat decizii importante, iar viața s-ar putea să-l surprindă în perioada ce urmează. Este o lună plină...
PARTENERI
×