Reclamă

Metoda inedită și creativă care te poate ajuta să scapi de insomnie. De ce o recomandă experții

Insomnia cronică dă multă bătaie de cap, disconfort și o stare generală de neplăcere care se acumulează în timp. Efectele ei pe termen lung sunt destul de serioase pentru sănătatea mentală și capacitatea organismului de recuperare. Iată metoda inedită și creativă care te poate ajuta să scapi instant de insomnie. Vezi de ce o recomandă experții.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 8 ianuarie 2024, 6:23 / Actualizat: 8 ianuarie 2024, 13:59

Pentru cei care nu sunt familiari cu puterea respirației, ideea că ți-ai putea schimba starea fiziologică prin simpla modificare a inspirației și expirației poate părea prea bună pentru a fi adevărată. În definitiv, respirația e ceva ce facem zilnic automat. Însă când îți stimulezi respirația prin diferite metode (de exemplu tehnica respirației), este esențial să aduci un echivalent fizic meditației.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Metoda inedită și creativă care te poate ajuta să scapi de insomnie

Cei care obișnuiesc să mediteze folosesc mintea pentru a calma corpul. Tehnica respirației folosește corpul pentru a liniști mintea. Iată de ce în special exercițiile calmante de respirație, cum e și respirația lunii, te pot transpune într-o stare mentală calmantă pentru a putea trece rapid la somn.

Ca și alte exerciții de respirație care induc starea de somn, Respirația lunii facilitează conexiunea cu respirația prin sistemul nervos parasimpatetic, susține cardiologul și practicianul de medicină funcțională Sanjay Bhojraj.

Activarea sistemului nervos parasimpatetic relaxează corpul prin încetinirea ritmului cardiac și reducerea presiunii arteriale. În același timp, activitatea parasimpatetică descrește activitatea sistemului nervos.

Îți induce o stare de calm care este necesară pentru atingerea unui somn adânc, regenerator, potrivit Wellandgood.

Reclamă

Ce este Respirația lunii

Metoda inedită și creativă care te-ar putea ajuta să scapi de insomnie. Respirația lunii este o veche practică respiratorie indiană, numită chandra bhedana pranayama în sanscrită. Implică respirația prin nara stângă, explică instructorul de yoga Nikita Desai.

Numele ei derivă din ideea filosofiei yoghine că toți avem o energie lunară în partea stângă a corpului. Respectiv o energie solară în dreapta, arată consultantul în Ayurveda și antrenoarra de yoga și meditație Angie Tiwari.

Reclamă

Prin urmare, prin conectarea la partea dreaptă ai acces la o energie vitală și mobilizatoare. Conectarea la partea stângă (prin Respirația lunii) îți permite să te relaxezi și să te transpui într-o stare de abandon, completează aceasta.

Respirația lunii este deosebit de benefică dacă te simți anxioasă, însă este foarte bună și în cazul celor care suferă de insomnie cronică. Această tehnică poate fi utilă în ocolirea ciclului de pierdere a somnului din cauza stresului și a neliniștii.

Care sunt beneficiile Respirației lunii pentru relaxare și somn

Deși e o tehnică veche de secole, cercetările recente au descoperit-o de curând grație beneficiilor sale potențiale pentru starea de bine mentală și inducerea somnului. Prin activarea sistemul nervos parasimpatetic, ea induce relaxarea, capacitatea de vindecare și favorizează digestia, arată dr. Bjojraj.

Potrivit specialistului în medicina somnului Raj Dasgupya, oamenii care practică această tehnică raportează o reducere a stresului, un somn de o calitate mai bună și un sentiment de calm și relaxare.

Într-adevăr, un studiu din 2022 a analizat efectele respirației prin nara stângă, respectiv nara dreaptă asupra activității cerebrale la 30 de participanți.

Concluziile au arătat că atunci când aceștia au practicat respirația prin nara stângă, creierul lor a arătat o activitate EEG (electroencefalogramă) mai mare în regiunea posterioară. Ea a fost asociată cu o stare de relaxare și recuperare nervoasă.

Metoda inedită și creativă care te poate ajuta să scapi de insomnie. Reducerea cantității de aer induce somnul

Motivul din spatele acestui efect calmant are legătură cu reducerea aerului pe care îl respirăm în mod real prin această metodă, explică medicul Leland Stillman.

Reducerea valorii respiratorii are o tendință de a îmbunătăți mecanica respiratorie generală, susține acesta. Este invers față de hiperventilație (sau a respira prea mult), care poate atrage stări de anxietate. Este știut că atunci când trăiești momente de stres, respirația se accelerează.

Reducerea respirației pe minut restricționează cantitatea de dioxid de carbon pe care o expiri, crescând nivelul de dioxid de carbon din sânge, adaugă dr. Stillman.

În realitate, dioxidul de carbon deschide vasele de sânge și permite sângelui să curgă prin organism. Păstrând mai mult dioxid de carbon, apoi respirând prin nara stângă (față de respirația nazală), circulația poate fi îmbunătățită. Care la rândul ei îți stimulează starea mentală.

Cum să încerci Respirația lunii

Metoda inedită și creativă care te-ar putea ajuta să scapi de insomnie. Frumusețea acestei tehnici vine din faptul că o poți practica oricând, oriunde. Chiar și două minute de stretching la birou în mijlocul zilei pot fi utile.

Când vine vorba de respirație, efectul acestei tehnici este și mai puternic deoarece nu ai nevoie de covorașul de yoga și nici măcar nu trebuie să fii acasă. De asemenea, poți încerca cu ușurință această tehnică stând așezată în pat și încercând să adormi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Trei bucăți de friptură de miel cu vin și usturoi într-un bol
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
O femeie în rochie albă, cu aripi în spate
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Loni Willison caută mâncare într-o pubelă albastră
Divertisment
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată prin care aceasta a trecut. Blonda, în vârstă de 40 de ani, a încercat...
PARTENERI
×