Pregătirea cârnaților de casă reprezintă o adevărată tradiție pentru mulți dintre noi. Rețeta cârnaților de casă nu este una complicată, însă tehnica de preparare poate necesita puțină răbdare. La noi în țară, această practică este asociată Crăciunului, iar mirosul cârnaților inundă bucătăriile gospodinelor atunci când sunt gătiți la tigaie.
Ce condimente se pun în cârnații de casă
În cele mai multe regiuni de la noi din țară, prepararea cârnaților reprezintă o tradiție de familie. După sacrificarea porcului, membrii familiei toacă carnea, o amestecă cu condimente și umple mațele pentru a pregăti rețeta de cârnați.
Prepararea cârnaților poate fi o activitate practică pentru mulți dintre noi. Rețeta nu este deloc complicată. În ceea ce privește condimentele speciale, gospodinele folosesc adesea cimbru uscat și ienibahar pentru a da un gust aparte cârnaților.
Aceste două ingrediente secrete vor schimba complet rețeta tradițională și vor aduce un plus de savoare preparatelor tale.
Pentru rețeta de cârnați îți oferim mai jos ingredientele necesare și modul de preparare:
- 2 kg de carne de porc
- 300 g de slănină
- 10 căței de usturoi
- 2 lingurițe de cimbru uscat
- 1 linguriță de piper
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de ienibahar
- 150 de ml de supă de oase
- mațe de porc curățate
Cum prepari rețeta de cârnați
Pentru pregătirea cârnaților vei avea nevoie de multă răbdare. Umplutura de carne reprezintă cel mai important pas în reușita rețetei tale. Pentru început trebuie să tai carnea și slănina în bucăți mici, iar mai apoi să le dai prin mașina de tocat.
Gospodinele sugerează să folosești sita medie pentru acest pas. Carnea tocată trebuie mai apoi amestecată cu usturoiul pisat, cimbrul, boiaua de ardei, sarea și piperul.
Aceste condimente vor da un gust aparte preparatului tău. Amestecă bine compoziție până devine ușor lipicioasă. Supa de oase va ajuta carnea să fie suculentă, iar cârnații tăi să nu aibă un gust înecăcios după ce sunt gătiți.
Următorul pas constă în formarea cârnaților. Pune mațele pe mașina specială și începe să torni din compoziția de carne puțin câte puțin. După ce ai format primul cârnat poți să-i testezi gustul prin prăjire. Prăjește o mică parte din amestecul de carne și ajustează gustul din condimente dacă este necesar.
Cum formezi cârnații de casă
Formarea cârnaților de casă reprezintă un proces laborios. Montează mațele pe pâlnia mașinii de tocat sau pe aparatul special pentru cârnați.
Umple-le cu atenție și încearcă să le aranjezi astfel încât să nu se rupă sau să crape. Ajustează nivelul de carne folosit în funcție de dimensiunea mațelor folosite.
După ce au fost umpluți, cârnații ar trebui să fie agățați într-un loc aerisit și răcoros. Aceștia ar trebui să stea la uscat pentru 24 – 48 de ore.
Pasul acesta ajută la dezvoltarea aromelor, dar și la uscarea mațelor folosite pentru cârnați. Cârnații pot fi ulterior puși pe grătar sau prăjiți. La final te vei bucura de un preparat delicios alături de întreaga ta familie.