Acidul mandelic este o substanță chimică acidă care a devenit populară pentru utilizarea sa în produsele cosmetice pentru piele.
Ce este acidul mandelic
Peelingurile chimice cu acid mandelic sunt forme comune de peelinguri chimice cu un singur ingredient, alături de peelingurile chimice cu acid glicolic, acid glicolic și acid lactic.
După cum explică o recenzie din 2018, scopul peelingurilor chimice este de a elimina o grosime previzibilă și uniformă a pielii deteriorate.
Peelingul chimic poate ajuta în:
- leziuni inflamatorii și neinflamatorii acneice;
- cicatrici;
- rozacee;
- riduri.
Alături de alte peelinguri chimice pe bază de acid, peelingurile chimice cu acid mandelic nu pătrund foarte adânc în piele pentru a-și atinge efectele.
Peelingurile chimice cu acest acid sunt cunoscute sub denumirea de peelinguri superficiale.
De asemenea, află și de ce poți avea mâinile și picioarele reci în sezonul de iarnă și cum să-ți reglezi temperatura corpului.
Ce efecte are asupra pieliii
Acidul mandelic poate fi util pentru unele persoane cu afecțiuni ale pielii. De exemplu, cercetările din 2018 sugerează că acidul mandelic poate crește fermitatea și elasticitatea pielii. Mai mult, există dovezi suplimentare că peelingurile chimice cu acid mandelic pot fi utile pentru:
- dispigmentare – o anomalie a pigmentului pielii;
- roșeață a pielii – eritem;
- piele grasă sau exces de sebum.
Este demn de remarcat faptul că multe afecțiuni ale pielii sunt de natură cosmetică. Deși preocupările cosmetice pot fi semnificative din punct de vedere psihologic, ele nu afectează în mod direct sănătatea fizică a unei persoane.
Cum se folosește pe piele acidul mandelic
Acidul mandelic are o structură chimică unică, care are ca rezultat o penetrare mai uniformă prin zonele pielii bogate în lipide.
Deoarece efectele secundare și timpul de refacere după peeling-ul cu acid mandelic sunt în general mai mici decât alte peelinguri, pot exista ședințe mai frecvente și intervale mai scurte între sesiunile de peeling, dacă se dorește.
Care sunt riscurile peelingurilor cu acidul mandelic
Un studiu din 2019 care compară acidul glicolic, acidul salicilic-mandelic și acizii fitici asupra acneei nu a arătat efecte secundare substanțiale.
Cu toate acestea, Biblioteca Națională de Medicină sugerează că acidul mandelic, similar cu alți acizi utilizați pe piele, poate provoca:
- toxicitate acută în caz de înghițire;
- iritație de piele;
- iritație sau deteriorare a ochilor dacă este atinsă zona.
O persoană ar trebui să ceară sfaturi suplimentare de la medic dacă are vreo îngrijorare cu privire la siguranța și riscurile acidului mandelic.
Cât de eficient este acidul mandelic
Efectele dorite ale acidului mandelic tind să fie mai ușoare decât cele ale peelingurilor chimice cu acid glicolic. Peelingurile chimice cu acid mandelic sunt mai ușor de recuperat, iar efectele lor secundare tind să fie mai puțin pronunțate.
În plus, un studiu din 2020 sugerează că peelingurile chimice cu acid mandelic sunt la fel de utile pentru tratarea acneei ca și peelingurile chimice cu acid salicilic. Specialiștii susțin că e mult mai puțin probabil ca acestea să provoace efecte secundare.
Dovezi suplimentare sugerează că un peeling pe bază de acid salicilic-mandelic a arătat îmbunătățiri semnificative în leziunile cauzate de acnee.