Pentru că se apropie sezonul sporturilor de iarnă, trebuie să ai în vedere câteva aspecte legate de buna distribuire a temperaturii în corp. Astfel vei diminua riscurile aparițiilor unor situații neplăcute.
De ce ai mâinile și picioarele reci
Pielea are un rol foarte important în acest proces – ea se ocupă de distribuția temperaturii pe suprafața corpului (termoreglare). Distribuția căldurii în corp diferă de la o persoană la alta, în funcție de masa și suprafața corporală.
Atât mâinile, cât și picioarele tale sunt foarte importante pentru menținerea temperaturii optime în corp. Acestea sunt practic un „radiator” care distribuie uniform căldură.
Mai precis, vasele de sânge își modifică proprietățile în funcție de temperatură. Dacă, spre exemplu, îți este frig, vasele se îngustează la temperaturi scăzute.
Procesul se numește vasocontracție. În cazul temperaturilor mari, vasele se dilată și cresc fluxul de sânge. Astfel, permite căldurii să iasă din corp. O persoană cu mâinile și picioarele reci chiar și într-un mediu suficient de prietenos poate însemna că este hipersensibilă la frig. Află mai multe despre semnele care arată că ai circulația sângelui deficitară.
Remedii pentru mâinile și picioarele reci la ski
Dacă ești începător sau avansat, fie că vorbim de ski, snowboard sau săniuță, trebuie să știi cum să te protejezi eficient în cazul în care ai tendința de a avea probleme cu circulația periferică.
Folosește niște pachețele încălzitoare de mâini (hand warmers)
Acești săculeți calzi pot fi ținuți în buzunare pentru a-i folosi la nevoie. Fie că vrei să îți pregătești alte perechi de mănuși sau pur și simplu vrei să-ți încălzești extremitățile, acești săculeți trebuie încălziți măcar cu o oră sau două înainte de utilizare.
Aceste încălzitoare se pot achiziționa din magazinele sportive de specialitate.
Exercițiile de încălzire te vor ajuta de fiecare dată
Una dintre variantele eficiente pentru a le încălzi ar fi să începi să-ți rotești încheieturile și umerii. Astfel, pui articulațiile în mișcare. De asemenea, în cazul picioarelor reci, încearcă să execuți câteva genuflexiuni.
Pune în bagaj o pereche de mănuși de schimb
Mănușile se umezesc treptat în timpul utilizării din cauza efortului depus și vremea de afară. De aeea ar fi de preferat să mai ai o pereche de schimb.
Astfel vei putea să îți păstrezi temperatura extremităților. Diferențele de presiune și temperatură de pe munte pot afecta nivelului de căldură din corpul tău.
Investește în echipamente eficiente
De multe ori, calitatea produselor pe care le folosești face diferența. Pentru practicarea sporturilor de iarnă vei avea nevoie de materiale respirabile, ușoare, impermeabile și rezistente la temperaturi extreme, spun specialiștii. O pereche de mănuși de calitate și niște șosete termice de rezervă vor face diferența dacă simți că ai mâinile și picioarele reci.
Rămâi hidratată
Mâinile și picioarele reci sunt de asemenea un semn că tensiunea ta este mică sau că ai nevoie de apă.
Hidratarea în timpul activităților sportive este estențială, deoarece te vei energiza. În plus, asigură-te că ai la tine niște carbohidrați care să te ajute.