Reclamă

Diferențele dintre uleiurile vegetale și uleiurile esențiale. Cum poți folosi aceste produse în rutina de îngrijire

Diferențele dintre uleiurile vegetale și uleiurile esențiale încep de la procescul de obținere al acestora. Uleiurile reprezintă toate acele substanțe care nu se combină cu apa și pot fi ținute la temperature camerei. De asemenea, uleiurile sunt o sursă bogată de lipide.

Publicat: 24 noiembrie 2022, 6:38
Un blat de lemn pe care se află mai multe sticluțe pentru a ilustra diferența dintre uleiurile vegetale și cele esențiale
Diferențele dintre uleiurile vegetale și uleiurile esențiale încep de la procescul de obținere al acestora / Shutterstock

Atât uleiurile vegetale, cât și uleiurile esențiale sunt folosite în industria cosmetică, fie că vorbim de îngrijirea pielii sau a părului. Mai mult decât atât, diferențele dintre uleiurile vegetale și uleiurile esențiale se pot observa în raport cu utilizarea lor în viața de zi cu zi.

Diferențele dintre uleiurile esențiale și uleiurile vegetale

Uleiurile esențiale sunt diferite față de uleiurile vegetale pentru că nu se pot folosi pentru prepararea mâncării. Uleiurile esențiale se obțin prin distilare, în timp ce uleiurile vegetale se obțin prin presare la rece sau prin rafinare.

Din punct de vedere chimic, uleiurile esențiale se produc în a doua fază de metabolizare a anumitor plante. De asemenea, aceste uleiuri sunt substanțe produse doar de anumite plante, unele dintre ele în condiții specifice.

Ce sunt uleiurile vegetale si cum se obțin

Aceste uleiuri sunt extrase din fructe oleaginoase și sunt prietenoase pentru piele. Uleiurile vegetale sunt făcute din acizi grași precum Omega 3 și Omega 6. Se pot obține uleiuri vegetale din semințe și nuci (migdale, floarea soarelui sau susan).

Reclamă

De asemenea, uleiurile vegetale se pot extrage și din petale de trandafir sau din măsline. Acestea au proprietăți nutritive și sunt folosite în diverse diete. În plus, uleiurile vegetale se poti folosi pentru masaj. Află mai multe despre beneficiile masajului corporal cu ulei de măsline.

Cum se obțin uleiurile esențiale

Denumirea este puțin înșelătoare, deoarece acestea nu sunt uleiuri în sensul clasic. Nu sunt esențiale în același mod în care sunt aminoacizii. Ele sunt hidrofobe, dar, spre deosebire de uleiurile animale și cele vegetale, nu sunt alcătuite din acizi grași.

Reclamă

Uleiurile esențiale sunt substanțe volatile care sunt aromatizate și care nu mai necesită adăugarea altor uleiuri în compoziția de bază. De asemenea, uleiurile esențiale nu se folosesc în bucătările, pentru a găti. Acestea devin toxice în contact cu căldura sau ingerate pur și simplu.

Datorită proprietăților sale, uleiurile esențiale sunt folosite într-un mediu controlat pentru aromaterapie, fitoterapie și industria cosmetică.

În linii mari, uleiurile esențiale sunt uleiuri diluate (bază de ulei) care sunt folosite pentru fabricarea săpunului, al uleiurilor pentru masaj sau al cremelor.

Uleiurile esențiale sunt diluate deoarece, folosite în cantități mari, pot deveni otrăvitoare. Așadar, uleiurile esențiale trebuie folosite în cantități mici, ulterior, combinate cu alte uleiuri – migdale, jojoba sau susan.

De ce nu este indicat să pui uleiuri esențiale pe piele

Nu este recomandat ca uleiurile esențiale să fie puse direct pe piele deoarece sunt substanțe volatile. Utilizate în cantități mari, uleiurile esențiale pot crea iritații. Pentru a folosi cantitatea optimă de uleiuri esențiale este indicat ca acestea să fie amestecate împreună cu alte uleiuri (vegetale).

Uleiurile vegetale sunt cele mai des folosite în industria cosmetică datorită proprietăților reparatoare. Uleiul de cocos, spre exemplu, este un folosit pentru hidratarea pielii.

De asemenea, uleiul de măsline poate reprezenta un tratament pentru părul uscat, la fel și cel de avocado. Uleiul din sâmburi de struguri este bogat în antioxidanți și reglează activitatea glandelor sebacee. Uleiul de argan are un efect anti-inflamator și se poate folosi în cazul eczemelor atopice.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă într-o rochie roșie care ilustrează una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 4 decembrie 2022
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 4 decembrie 2022. Trei nativi care se vor bucura de reușite
Pe lista cu cele trei zodii norocoase în ziua de 4 decembrie 2022 se numără nativii Rac, Balanță și Săgetător. Acești trei nativi vor avea parte de o zi extraordinară pe toate planurile. Zodiile...
2
O femeie frumoasă cu părul lung care ilustrează idei de tunsori la modă în iarna anului 2022
Frumusețe
Tunsori la modă în iarna anului 2022. Cele mai apreciate coafuri din sezonul rece
Sezonul rece este aici și a sosit momentul să te bucuri de o schimbare de look. Te invităm să descoperi câteva idei de tunsori la modă în iarna anului 2022. Vezi care sunt unele...
3
O femeie frumoasă cu părul alb care ilustrează o coafură pentru doamnele care au peste 50 de ani
Frumusețe
Coafuri pentru femeile care au peste 50 de ani. Ce look recomandă specialiștii în frumusețe
Părul are nevoie de tot mai multă atenție pe măsură ce înaintezi în vârstă. Pentru ca acesta să nu se simtă neglijat, are nevoie de o reîmprospătare la câteva luni. Pe lângă tratamentele de...
4
O femeie pe tocuri, care merge pe stradă, elegantă și sexy
Timp liber
Ce spune despre tine felul în care mergi. Tipul de personalitate pe care îl ai
Mai ai impresia că doar felul în care te îmbraci sau felul în care vorbești sunt lucrurile după care te judecă oamenii? Specialiștii spun că a venit timpul să-ți schimbi credința. Conform studiilor bazate...
5
O femeie care deschide o cutie primită prin curier
Timp liber
Ce nu e recomandat să cumperi online. De ce e mai bine să mergi în magazine pentru anumite produse
Cumpărăturile online au schimbat modul în care facem achiziții, de la cărți la cadouri pentru ziua de naștere a persoanelor dragi. Este atât de ușor să ai în față o gamă variată de articole...
PARTENERI
×