Reclamă

Diferențele dintre uleiurile vegetale și uleiurile esențiale. Cum poți folosi aceste produse în rutina de îngrijire

Diferențele dintre uleiurile vegetale și uleiurile esențiale încep de la procescul de obținere al acestora. Uleiurile reprezintă toate acele substanțe care nu se combină cu apa și pot fi ținute la temperature camerei. De asemenea, uleiurile sunt o sursă bogată de lipide.

Publicat: 24 noiembrie 2022, 6:38

Atât uleiurile vegetale, cât și uleiurile esențiale sunt folosite în industria cosmetică, fie că vorbim de îngrijirea pielii sau a părului. Mai mult decât atât, diferențele dintre uleiurile vegetale și uleiurile esențiale se pot observa în raport cu utilizarea lor în viața de zi cu zi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Diferențele dintre uleiurile esențiale și uleiurile vegetale

Uleiurile esențiale sunt diferite față de uleiurile vegetale pentru că nu se pot folosi pentru prepararea mâncării. Uleiurile esențiale se obțin prin distilare, în timp ce uleiurile vegetale se obțin prin presare la rece sau prin rafinare.

Din punct de vedere chimic, uleiurile esențiale se produc în a doua fază de metabolizare a anumitor plante. De asemenea, aceste uleiuri sunt substanțe produse doar de anumite plante, unele dintre ele în condiții specifice.

Ce sunt uleiurile vegetale si cum se obțin

Aceste uleiuri sunt extrase din fructe oleaginoase și sunt prietenoase pentru piele. Uleiurile vegetale sunt făcute din acizi grași precum Omega 3 și Omega 6. Se pot obține uleiuri vegetale din semințe și nuci (migdale, floarea soarelui sau susan).

Reclamă

De asemenea, uleiurile vegetale se pot extrage și din petale de trandafir sau din măsline. Acestea au proprietăți nutritive și sunt folosite în diverse diete. În plus, uleiurile vegetale se poti folosi pentru masaj. Află mai multe despre beneficiile masajului corporal cu ulei de măsline.

Cum se obțin uleiurile esențiale

Denumirea este puțin înșelătoare, deoarece acestea nu sunt uleiuri în sensul clasic. Nu sunt esențiale în același mod în care sunt aminoacizii. Ele sunt hidrofobe, dar, spre deosebire de uleiurile animale și cele vegetale, nu sunt alcătuite din acizi grași.

Reclamă

Uleiurile esențiale sunt substanțe volatile care sunt aromatizate și care nu mai necesită adăugarea altor uleiuri în compoziția de bază. De asemenea, uleiurile esențiale nu se folosesc în bucătările, pentru a găti. Acestea devin toxice în contact cu căldura sau ingerate pur și simplu.

Datorită proprietăților sale, uleiurile esențiale sunt folosite într-un mediu controlat pentru aromaterapie, fitoterapie și industria cosmetică.

În linii mari, uleiurile esențiale sunt uleiuri diluate (bază de ulei) care sunt folosite pentru fabricarea săpunului, al uleiurilor pentru masaj sau al cremelor.

Uleiurile esențiale sunt diluate deoarece, folosite în cantități mari, pot deveni otrăvitoare. Așadar, uleiurile esențiale trebuie folosite în cantități mici, ulterior, combinate cu alte uleiuri – migdale, jojoba sau susan.

De ce nu este indicat să pui uleiuri esențiale pe piele

Nu este recomandat ca uleiurile esențiale să fie puse direct pe piele deoarece sunt substanțe volatile. Utilizate în cantități mari, uleiurile esențiale pot crea iritații. Pentru a folosi cantitatea optimă de uleiuri esențiale este indicat ca acestea să fie amestecate împreună cu alte uleiuri (vegetale).

Uleiurile vegetale sunt cele mai des folosite în industria cosmetică datorită proprietăților reparatoare. Uleiul de cocos, spre exemplu, este un folosit pentru hidratarea pielii.

De asemenea, uleiul de măsline poate reprezenta un tratament pentru părul uscat, la fel și cel de avocado. Uleiul din sâmburi de struguri este bogat în antioxidanți și reglează activitatea glandelor sebacee. Uleiul de argan are un efect anti-inflamator și se poate folosi în cazul eczemelor atopice.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×