Reclamă

Diferențele dintre uleiurile vegetale și uleiurile esențiale. Cum poți folosi aceste produse în rutina de îngrijire

Diferențele dintre uleiurile vegetale și uleiurile esențiale încep de la procescul de obținere al acestora. Uleiurile reprezintă toate acele substanțe care nu se combină cu apa și pot fi ținute la temperature camerei. De asemenea, uleiurile sunt o sursă bogată de lipide.

Publicat: 24 noiembrie 2022, 6:38

Atât uleiurile vegetale, cât și uleiurile esențiale sunt folosite în industria cosmetică, fie că vorbim de îngrijirea pielii sau a părului. Mai mult decât atât, diferențele dintre uleiurile vegetale și uleiurile esențiale se pot observa în raport cu utilizarea lor în viața de zi cu zi.

Diferențele dintre uleiurile esențiale și uleiurile vegetale

Uleiurile esențiale sunt diferite față de uleiurile vegetale pentru că nu se pot folosi pentru prepararea mâncării. Uleiurile esențiale se obțin prin distilare, în timp ce uleiurile vegetale se obțin prin presare la rece sau prin rafinare.

Din punct de vedere chimic, uleiurile esențiale se produc în a doua fază de metabolizare a anumitor plante. De asemenea, aceste uleiuri sunt substanțe produse doar de anumite plante, unele dintre ele în condiții specifice.

Ce sunt uleiurile vegetale si cum se obțin

Aceste uleiuri sunt extrase din fructe oleaginoase și sunt prietenoase pentru piele. Uleiurile vegetale sunt făcute din acizi grași precum Omega 3 și Omega 6. Se pot obține uleiuri vegetale din semințe și nuci (migdale, floarea soarelui sau susan).

Reclamă

De asemenea, uleiurile vegetale se pot extrage și din petale de trandafir sau din măsline. Acestea au proprietăți nutritive și sunt folosite în diverse diete. În plus, uleiurile vegetale se poti folosi pentru masaj. Află mai multe despre beneficiile masajului corporal cu ulei de măsline.

Cum se obțin uleiurile esențiale

Denumirea este puțin înșelătoare, deoarece acestea nu sunt uleiuri în sensul clasic. Nu sunt esențiale în același mod în care sunt aminoacizii. Ele sunt hidrofobe, dar, spre deosebire de uleiurile animale și cele vegetale, nu sunt alcătuite din acizi grași.

Reclamă

Uleiurile esențiale sunt substanțe volatile care sunt aromatizate și care nu mai necesită adăugarea altor uleiuri în compoziția de bază. De asemenea, uleiurile esențiale nu se folosesc în bucătările, pentru a găti. Acestea devin toxice în contact cu căldura sau ingerate pur și simplu.

Datorită proprietăților sale, uleiurile esențiale sunt folosite într-un mediu controlat pentru aromaterapie, fitoterapie și industria cosmetică.

În linii mari, uleiurile esențiale sunt uleiuri diluate (bază de ulei) care sunt folosite pentru fabricarea săpunului, al uleiurilor pentru masaj sau al cremelor.

Uleiurile esențiale sunt diluate deoarece, folosite în cantități mari, pot deveni otrăvitoare. Așadar, uleiurile esențiale trebuie folosite în cantități mici, ulterior, combinate cu alte uleiuri – migdale, jojoba sau susan.

De ce nu este indicat să pui uleiuri esențiale pe piele

Nu este recomandat ca uleiurile esențiale să fie puse direct pe piele deoarece sunt substanțe volatile. Utilizate în cantități mari, uleiurile esențiale pot crea iritații. Pentru a folosi cantitatea optimă de uleiuri esențiale este indicat ca acestea să fie amestecate împreună cu alte uleiuri (vegetale).

Uleiurile vegetale sunt cele mai des folosite în industria cosmetică datorită proprietăților reparatoare. Uleiul de cocos, spre exemplu, este un folosit pentru hidratarea pielii.

De asemenea, uleiul de măsline poate reprezenta un tratament pentru părul uscat, la fel și cel de avocado. Uleiul din sâmburi de struguri este bogat în antioxidanți și reglează activitatea glandelor sebacee. Uleiul de argan are un efect anti-inflamator și se poate folosi în cazul eczemelor atopice.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în haine sport care îți arată grăsimea de pe abdomen și are un centimetru după gât
Sănătate
6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor
Fii pregătită, blugii preferați sunt pe cale să se potriveasca mult mai bine pe corpul tău. Ai mai jos 6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor. Fiecare femeie este minunat...
2
Rose Hanbury într-o rochie galbenă și cu o mască neagră pe față în timp ce participă la o cursă de cai din 2021
Divertisment
Detalii mai puțin cunoscute despre Rose Hanbury. Presa internațională scrie intens despre ea și aventura avută cu Prințul William
Admiratorii se întreabă cine este și cu ce se ocupă Rose Hanbury. În presa internațională au apărut tot mai multe zvonuri legate de infidelitatea Prințului William. Se crede că femeia în vârstă de 39...
3
O femeie frumoasă care stă lângă un gard cu trandafiri și poartă tunsoarea bob italian
Frumusețe
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Tunsoarea bob italian a prins tot mai multă popularitate în ultimele luni. A devenit rapid îndrăgită de milioanele de femei din lumea întreagă. Specialiștii în beauty recomandă această tunsoare femeilor care își doresc o...
4
O linguriță cu unt, deasupra unei căni cu cafea
Sănătate
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Untul și-a făcut loc și în ceștile de cafea datorită presupuselor sale beneficii de ardere a grăsimilor. Chiar dacă mulți consumatori de cafea consideră că acest lucru este netradițional, află de ce mulți oameni...
5
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
PARTENERI
×