Dacă nu obișnuiești să faci acasă orez fiert la abur, atunci nu ești familiarizată cu preparatele mai elaborate pe bază de orez. Pentru cei care nu sunt cu adevărat siguri ce anume diferențiază cele două tipuri de rețete de orez, avem câteva explicații. În cele din urmă, totul se reduce la textură, dar ambele preparate reflectă și țările lor de origine.
Care este diferenţa dintre pilaf şi risotto
Pilaful își are originea în India sau Iran și a fost răspândit în diferite culturi până în Spania, datorită expansiunii califatului Abbasid.
Arabii au fost cei care au introdus orezul în Italia în jurul secolului al XIV-lea. Orezul era o cultură ușor de cultivat în Sicilia și Napoli, iar popularitatea sa s-a extins până în Milano, Veneția și Genova, unde a fost creat risotto-ul.
De la risotto bogat și cremos la pilaf pufos cu straturi de condimente, s-ar putea să fii surprinsă cât de diferite sunt, de fapt, cele două tipuri de preparate cu orez.
Pilaful de orez și risotto pot fi ambele preparate cu orez fiert la foc mediu în lichid, dar cele două rețete dau rezultate complet diferite.
În cazul risotto-ului, lichidul din abundență, adăugat pe parcursul procesului de gătire, îi conferă finisajul cremos și delicios.
Pilaful, pe de altă parte, necesită foarte puțin lichid și se dovedește a fi destul de uscat, deoarece tot lichidul se evaporă.
În afară de tehnicile de gătit similare, există o singură asemănare suplimentară. Ambele preparate necesită prăjirea ușoară a orezului înainte de a găti restul preparatului.