Cerealele reprezintă un grup de alimente bogate în proteine care pot conține aceeași cantitate de proteine precum ouăle sau lactatele. Cu toate acestea, acest grup este mai rar întâlnit pe listele de alimente comparativ cu leguminoasele sau carnea.
Cereale bogate în proteine
Proteina este elementul de bază al tuturor țesuturilor din organism, de la mușchi și păr, până la organe sau sânge. Din acest motiv este un nutrient atât de apreciat și recomandat de către specialiști. Cerealele bogate în proteine sunt cele care conțin peste 4 grame de proteine pe cană după ce sunt gătite.
„Cerealele integrale adaugă mai multe fibre și nutrienți în dieta ta zilnică, datorită conținutului ridicat de vitamina B, cum ar fi tiamina sau folatul.”, spune dieteticianul Alexis Law.
Vitaminele B sunt cruciale pentru funcționarea sistemului nervos, adaugă acesta.
Fibrele, care vin în completarea nutrienților disponibili în cereale sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă. De asemenea, susțin sănătatea inimii deoarece consumul de fibre ajută la scăderea colesterolului.
Hriscă
Hrișca este o opțiune fără gluten, plină de nutrienți care conține 6 grame de proteine pe porție. O cană gătită de hrișcă conține aproape 5 grame de fibre, dar și minerale și vitamina B.
Deși tehnic este o sămânță, hrișca se gătește similar cu alte cereale integrale. Îți poți pregăti pentru un mic dejun hrănitor un bol de cremă de hrișcă cu lapte și miere.