Reclamă

Dieta care te poate ajuta să scapi de candidoză. Cum se ține și în ce constă meniul

În mediul online se vorbește tot mai des despre dieta care te poate ajuta să scapi de candidoză. Mai multe femei au împărtășit pe TikTok trucurile pe care l-au abordat pentru a trata candidoza. Sute de videolipuri le prezintă pe femeile care au reușit să-și schimbe obiceiurile alimentare pentru a rezolva această problemă. 

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 18 octombrie 2024, 7:11

Excesul de Candida apare atunci când ciuperca Candida albicans, prezentă în mod natural în organism, se înmulțește prea mult. Acest luru paote duce la simpotme neplăcute precu infecții vaginale, afte bucale, erupții cutanate și probleme digestive. Alimenteația joacă un rol esențiala tunci când vine vorba de tratarea acestei probleme.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dieta care te poate ajuta să scapi de candidoză

Dieta care te poate ajuta să scapi de candidoză este cunoscută pe Tiktok cu numele de „dieta candida” sau „dieta fără drojdie”.

Candida este o infecție fungică cauzată de creșterea excesivă a drojdiei. Aproximativ 63% dintre oameni au în mod natural drojdie de candida în organismul lor. Aceasta se manifestă în principal în tractul gastro-intestinal sau pe pile, gură, gât sau în zona vaginului.

Pentru majoritatea oamenilor, prezența candidei trece neobservată. Creșterea necontrolată a candidei poate fi problematică. Dacă ai multă candida în tractul gastro-intestinal, aceasta poate duce la o infecție fungică sistemică sau la una care ajunge în sânge.

Persoanele cu un sistem imunitar compromis sunt predispuse la aceste tipuri de infecții sistemice. Pentru persoanele care se confruntă cu simptome ca urmare a creșterii excesive a Candida, o astfel de dietă poate face minuni.

Reclamă

O dietă care poate duce la tratarea candidozei presupune eliminarea carbohidraților nesănătoși și a tipurilor de zahăr. Ambele grupuri de alimente au fost legate de producerea excesivă a candidei. Experții sunt de părere că dacă elimini sursa de hrană a Candida, atunci ai putea elimina și candidoza.

Dieta împotriva candidozei este considerată o dietă de expludere pe termen lung, ceea ce înseamnă că renunți la anumite alimente pentru luni întregi.

Pe lângă eliminarea anumitor elemente despre care se crede că „hrănesc” candida, dieta aceasta este structurată pe îmbunătățirea sănătății intestinale.

Reclamă

Susținătorii acestei diete recomandă să elimini următoarele alimente: cartofi, carne procesată, conserve de fructe, zaharuri, alcool și dizaharide, cereale și alte produse care pot conține gluten. 

Ce alimente sunt recomandat eîntr-o dietă împtriva candidodezi

Deși este o dietă restrictivă, experții spun că există o mulțime de alimente care te pot ajuta pe termen lung.

Aceștia recomandă fructele proaspete cu un conținut scăzut de zahăr: lămâie, lime, fructe de pădure. Totodată, nutriționiștii recomandă introducerea legumelor fără amidon: sparanghel, varză, castraveți, spanac și roșii.

De asemenea, poți consuma proteine și grăsimi sănătoase, inclusiv pui, somon, ouă și pește gras. Alimentele fermenante, cum ar fi varza murată, chefiuriș ți unele tipuri de iaurturi pot ajuta la promovarea sănătății intestinale.

Mierea este un tip de zahăr adăugat care este permis în unele versiuni ale acestei diete, spun cei de la EatingWell.

Alimentele care conțin zahăr sunt în general limitate în acest tip de dietă. Deși eliminarea amidonului și a zaharurilor pentru sănătatea intestinală stă la baza multor cercetări, există încă nutriționiști care sunt sceptici cu privire la rezultatele obținute.

Un studiu pilot din 2018 a arătat că 85% dintre cei care și-au modificat dieta și au luat medicamente tradiționale s-au vindecat după trei luni, față de cei 42% care s-au vindecat doar cu ajutorul medicamentelor pentru această infecție.

Acesta este un vot favorabil pentru susținătorii dietei. Totuși, multe cercetări rămân neconcludente. Respectarea unei diete împotriva candidozei ar putea reduce riscul de a contracta o astfel de infecție.

Cu toate acestea, nu există nicio cercetare care să ateste că acest tip de dietă previne sau tratează complet o infecție cu candida. Este recomandat să te consulți cu medicul tău specialist înainte de a aborda o astfel de dietă, spun nutriționiștii pentru EatThis.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Sufleu de mere în două vase, decorate cu felii de mere, batoane de scorțișoară, anason stelat și fulgi de migdale
Rețete
Sufleu de mere. Rețeta unui desert pufos și delicios
Desertul sufleu de mere este simplu și ușor de preparat, perfect pentru iubitorii de fructe și pentru cei care apreciază deserturile fine, cu o textură pufoasă și delicată. Acest preparat combină aroma dulce și...
2
O femeie frumoasă care ține în brațe un inorog
Horoscop
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Cine sunt nativii care au parte de reușite
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Acești nativi vor avea parte de reușite pe tot parcursul acestei zile. Se anunță o perioadă extraordinară pentru nativii care îndrăznesc să viseze cu ochii deschiși. Cele...
3
Pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel în aluat feliată pe un tocător și o căpățână de usturoi
Rețete
Pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel în aluat
Această pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel în aluat este perfectă pentru a fi savurată în orice moment al zilei, având o textură aerată și o aromă bogată. Spre deosebire de pâinea...
4
Adriana Lima, colaj de imagini cu chipul ei
Divertisment
A primit critici pentru chipul ei, dar Adriana Lima le-a demonstrat tuturor că are locul ei pe podium. Ce mesaj a avut modelul pentru valul de reacții negative de anul trecut
A primit critici pentru chipul ei, dar Adriana Lima le-a demonstrat tuturor că are locul ei pe podium la Victoria’s Secret 2024, după o pauză de 6 ani. Adriana Lima a arătat incredibil când...
5
O femeie matură care se machiază
Frumusețe
Greșeli de machiaj care te pot îmbătrâni și mai mult după 50 de ani, potrivit specialiștilor în make-up. Secretele lor au fost dezvăluite
Make-up artiștii profesioniști cu experiență au o mulțime de secrete care merită dezvăluite. Ele ne pot ușura viața, mai ales după o anumită vârstă. Oricât de mult ai avea grijă de pielea ta, trecerea...
PARTENERI
×