Reclamă

Ce este demența frontotemporală și cum se manifestă această afecțiune. Bruce Willis a fost diagnosticat cu această boală

Familia actorului Bruce Willis a oferit câteva vești dureroase publicului larg. Actorul a primit un nou diagnostic. Acesta a fost diagnosticat în urmă cu un an cu afazie. La un nou consult, medicii au stabilit că Bruce Willis suferă de demență frontotemporală. Hai să aflăm împreună ce este demența frontotemporală și cum se manifestă această afecțiune.

Publicat: 18 februarie 2023, 12:22

Bruce Willis este unul dintre cei mai cunoscuți actori din întreaga lume. În ciuda carierei sale de succes, actorul s-a văzut nevoit să se retragă anul trecut din lumina reflectoarelor. Boala sa a avansat, iar în prezent starea de sănătatea a actorului s-a agravat. Familia actorului își dorește să atragă atenția asupra acestei boli în rândul publicului. În prezent nu există un tratament specific pentru a vindeca boala de care suferă Bruce Willis.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este demența frontotemporală

Boala cu care a fost diagnosticat Bruce Willis este greu de depistat la persoanele care au sub 60 de ani, a declarat chiar familia acestuia. Punerea diagnosticului poate dura perioade îndelungate, deoarece această boală nu are un simptom specific, ci întrunește mai multe simptome.

Demența frontotemporală face referire la un grup de tulburări cognitive. Această boală duce la deteriorarea lobilor frontali și temporali ai creierului. Cu alte cuvinte, această boală duce la pierderea celulelor nervoase din lobii frontali.

Boala poate avea mai multe efecte asupra unei persoane. Se poate remarca o schimbare a comportamentului, poate afecta personalitatea individului, limbajul și mișcarea. Demența frontotemporală mai este numită și boala lui Pick, după medicul Arnold Pick. El este cel care a descris pentru prima dată un pacient cu simptome distincte care afectează limbajul, în anul 1892.

Unii medici încă folosesc termenul de ”boala lui Pick”. Alți termeni care mai sunt folosiți pentru această boală sunt tulburări frontotemporale, degenerarea frontotemporală și tulburările lobului frontal. Astfel de tulburări pot apărea încă de la vârsta de 40 de ani, la unele persoane.

Reclamă

Cele mai frecvente tipuri de demență frontotemporală afectează comportamentul și personalitatea unei persoane.

Afazia progresivă primară este cea care se manifestă asemănător, așa cum a fost cazul primului diagnostic care i-a fost pus lui Bruce Willis.

Există totuși și o formă mai puțin întâlnită de demență frontotemporală, aceasta din urmă afectează mișcarea și provoacă simptome similare cu cele ale bolii Parkinson.

Reclamă

Principalele simptome care pot fi sesizate

Diagnosticul de demență frontotemporală nu este unul care să se pună cu ușurință. Din acest motiv poate dura chiar și ani până ce pacientul să primească un diagnostic concret. Simptomele de demență frontotemporală apar treptat și continuă să avanseze pe zi ce trece. Rapiditatea cu care simptomele progresează variază de la o persoană la alta.

Schimbările de comportament și personalitate sunt printre cele mai comune simptome. Un simptom care la prima vedere pare vag, dar care poate spune multe despre cel care urmează să fie diagnosticat.

Unii medici au remarcat la pacienți lor un comportament inadecvat social cu obiceiuri ce devin repetitive în mod obsesiv. La unii pacienți s-a remarcat apatie, lipsa empatiei, pierderea interesului pentru activități zilnice normale, dar și retragerea emoțională.

Deseori apar probleme de comunicare, iar pacientul prezintă dificultăți în înțelegerea limbajului sau în exprimarea într-o conversație. Există pacienți care prezintă și o serie de simptome fizice cum ar fi spasme musculare, coordonarea precară sau echilibrul slab.

Cauze și diagnostic

Nu există o singură cauză care să ducă la apariția demenței frontotemporală. De cele mai multe ori aceasta apare ca parte a moștenirii genetice, motiv pentru care în prezent există câteva testări genetice pentru a afla dacă individul are antecedente familiale de boală.

Diagnosticul demenței frontotemporale se bazează în primul rând pe evaluarea medicală a specialistului familiarizat cu acest tip de tulburare. Totodată, pacientul trece printr-o serie de examene neurologice pentru a putea începe diagnosticarea bolii cu care se confruntă.

Pacienții trec printr-o serie de scanări cerebrale, cum ar fi cea de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN). Diagnosticul se pune dificil din cauza faptului că simptomele sunt similare cu cele ale altor tulburări psihiatrice. Precizia diagnosticului este greu de stabilit în cazul unor pacienți care suferă de această boală.

Tratamentul recomandat pentru această boală

În prezent nu există un singur tratament specific pentru această tulburare. Familia lui Bruce Willis își dorește să ajute la sprijinirea cercetării în vederea găsirii unei soluții.

Există totuși medicamente care pot reduce anumite simptome prezentate de pacient, cum ar fi cele medicamentele de reducere a episoadelor de depresie. Demența frontotemporală se agravează progresiv, iar acest aspect este unul inevitabil.

Medicul este cel care stabilește o serie de tratamente pentru pacientul care a fost diagnosticat cu această boală. Deși demența frontotemporală nu pune în mod direct viața în pericol, ea duce la dezvoltarea altor boli.

Pacienții cu această boală prezintă slăbiciune musculară și au probleme de coordonare, lucru care poate duce la accidentări. Persoanele care suferă de această boală își pierd viața, de cele mai multe ori, din cauza degradărilor fizice care apar la nivelul corpului.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
icon
Ioana State fotografiată în timp ce stă pe canapea la interviul echipei CaTine.ro
CaTine
Ioana State, sinceră și relaxată: „Nu depinde starea mea de fericire de numărul de kilograme pe care îl am”
Alegem de fiecare dată femei puternice, inteligente și sincere care să-și împărtășească poveștile de viață cu cititoarele noastre. De data aceasta am stat la povești cu Ioana State. Ioana ne-a povestit mai multe despre...
2
Dulceață din nectarine, fără zahăr
Timp liber
Ce îndulcitor poți folosi când faci dulceață. Cu ce poți înlocui zahărul
Există un ingredient cheie care face ca gemul cumpărat din magazin să nu fie benefic sănătății organismului tău: zahărul rafinat. De aceea, specialiștii au venit cu o soluție. Află ce îndulcitor poți folosi când...
3
Cuplu care zâmbește în fața camerei pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
Horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024. Vezi ce spun astrele despre zodii
Nativii vor avea parte de schimbări și acestea se vor vedea cu ochiul liber. Citește horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024 și vezi despre ce este vorba. Cei mai curajoși vor...
4
Borcan cu castraveți murați la soare
Rețete
Castraveți murați la soare. Rețetă simplă și rapidă
Acești castraveți murați la soare sunt un tip de murături fermentate natural, care se pregătesc în special în timpul verii. Castraveții sunt puși în saramură și lăsați la soare pentru a fermenta, ceea ce...
5
Mai multe cifre care se află pe fundalul unui apus de soare peste mare
Horoscop
Vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Ce spun specialiștii
Numerologii spun că cifrele îți pot da multe indicii despre modul în care poate arăta viața ta. Descoperă vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Află ce spun specialiștii despre...
PARTENERI
×