Reclamă

Ce este demența frontotemporală și cum se manifestă această afecțiune. Bruce Willis a fost diagnosticat cu această boală

Familia actorului Bruce Willis a oferit câteva vești dureroase publicului larg. Actorul a primit un nou diagnostic. Acesta a fost diagnosticat în urmă cu un an cu afazie. La un nou consult, medicii au stabilit că Bruce Willis suferă de demență frontotemporală. Hai să aflăm împreună ce este demența frontotemporală și cum se manifestă această afecțiune.

Publicat: 18 februarie 2023, 12:22

Bruce Willis este unul dintre cei mai cunoscuți actori din întreaga lume. În ciuda carierei sale de succes, actorul s-a văzut nevoit să se retragă anul trecut din lumina reflectoarelor. Boala sa a avansat, iar în prezent starea de sănătatea a actorului s-a agravat. Familia actorului își dorește să atragă atenția asupra acestei boli în rândul publicului. În prezent nu există un tratament specific pentru a vindeca boala de care suferă Bruce Willis.

Ce este demența frontotemporală

Boala cu care a fost diagnosticat Bruce Willis este greu de depistat la persoanele care au sub 60 de ani, a declarat chiar familia acestuia. Punerea diagnosticului poate dura perioade îndelungate, deoarece această boală nu are un simptom specific, ci întrunește mai multe simptome.

Demența frontotemporală face referire la un grup de tulburări cognitive. Această boală duce la deteriorarea lobilor frontali și temporali ai creierului. Cu alte cuvinte, această boală duce la pierderea celulelor nervoase din lobii frontali.

Boala poate avea mai multe efecte asupra unei persoane. Se poate remarca o schimbare a comportamentului, poate afecta personalitatea individului, limbajul și mișcarea. Demența frontotemporală mai este numită și boala lui Pick, după medicul Arnold Pick. El este cel care a descris pentru prima dată un pacient cu simptome distincte care afectează limbajul, în anul 1892.

Unii medici încă folosesc termenul de ”boala lui Pick”. Alți termeni care mai sunt folosiți pentru această boală sunt tulburări frontotemporale, degenerarea frontotemporală și tulburările lobului frontal. Astfel de tulburări pot apărea încă de la vârsta de 40 de ani, la unele persoane.

Reclamă

Cele mai frecvente tipuri de demență frontotemporală afectează comportamentul și personalitatea unei persoane.

Afazia progresivă primară este cea care se manifestă asemănător, așa cum a fost cazul primului diagnostic care i-a fost pus lui Bruce Willis.

Există totuși și o formă mai puțin întâlnită de demență frontotemporală, aceasta din urmă afectează mișcarea și provoacă simptome similare cu cele ale bolii Parkinson.

Reclamă

Principalele simptome care pot fi sesizate

Diagnosticul de demență frontotemporală nu este unul care să se pună cu ușurință. Din acest motiv poate dura chiar și ani până ce pacientul să primească un diagnostic concret. Simptomele de demență frontotemporală apar treptat și continuă să avanseze pe zi ce trece. Rapiditatea cu care simptomele progresează variază de la o persoană la alta.

Schimbările de comportament și personalitate sunt printre cele mai comune simptome. Un simptom care la prima vedere pare vag, dar care poate spune multe despre cel care urmează să fie diagnosticat.

Unii medici au remarcat la pacienți lor un comportament inadecvat social cu obiceiuri ce devin repetitive în mod obsesiv. La unii pacienți s-a remarcat apatie, lipsa empatiei, pierderea interesului pentru activități zilnice normale, dar și retragerea emoțională.

Deseori apar probleme de comunicare, iar pacientul prezintă dificultăți în înțelegerea limbajului sau în exprimarea într-o conversație. Există pacienți care prezintă și o serie de simptome fizice cum ar fi spasme musculare, coordonarea precară sau echilibrul slab.

Cauze și diagnostic

Nu există o singură cauză care să ducă la apariția demenței frontotemporală. De cele mai multe ori aceasta apare ca parte a moștenirii genetice, motiv pentru care în prezent există câteva testări genetice pentru a afla dacă individul are antecedente familiale de boală.

Diagnosticul demenței frontotemporale se bazează în primul rând pe evaluarea medicală a specialistului familiarizat cu acest tip de tulburare. Totodată, pacientul trece printr-o serie de examene neurologice pentru a putea începe diagnosticarea bolii cu care se confruntă.

Pacienții trec printr-o serie de scanări cerebrale, cum ar fi cea de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN). Diagnosticul se pune dificil din cauza faptului că simptomele sunt similare cu cele ale altor tulburări psihiatrice. Precizia diagnosticului este greu de stabilit în cazul unor pacienți care suferă de această boală.

Tratamentul recomandat pentru această boală

În prezent nu există un singur tratament specific pentru această tulburare. Familia lui Bruce Willis își dorește să ajute la sprijinirea cercetării în vederea găsirii unei soluții.

Există totuși medicamente care pot reduce anumite simptome prezentate de pacient, cum ar fi cele medicamentele de reducere a episoadelor de depresie. Demența frontotemporală se agravează progresiv, iar acest aspect este unul inevitabil.

Medicul este cel care stabilește o serie de tratamente pentru pacientul care a fost diagnosticat cu această boală. Deși demența frontotemporală nu pune în mod direct viața în pericol, ea duce la dezvoltarea altor boli.

Pacienții cu această boală prezintă slăbiciune musculară și au probleme de coordonare, lucru care poate duce la accidentări. Persoanele care suferă de această boală își pierd viața, de cele mai multe ori, din cauza degradărilor fizice care apar la nivelul corpului.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în haine sport care îți arată grăsimea de pe abdomen și are un centimetru după gât
Sănătate
6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor
Fii pregătită, blugii preferați sunt pe cale să se potriveasca mult mai bine pe corpul tău. Ai mai jos 6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor. Fiecare femeie este minunat...
2
Rose Hanbury într-o rochie galbenă și cu o mască neagră pe față în timp ce participă la o cursă de cai din 2021
Divertisment
Detalii mai puțin cunoscute despre Rose Hanbury. Presa internațională scrie intens despre ea și aventura avută cu Prințul William
Admiratorii se întreabă cine este și cu ce se ocupă Rose Hanbury. În presa internațională au apărut tot mai multe zvonuri legate de infidelitatea Prințului William. Se crede că femeia în vârstă de 39...
3
O femeie frumoasă care stă lângă un gard cu trandafiri și poartă tunsoarea bob italian
Frumusețe
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Tunsoarea bob italian a prins tot mai multă popularitate în ultimele luni. A devenit rapid îndrăgită de milioanele de femei din lumea întreagă. Specialiștii în beauty recomandă această tunsoare femeilor care își doresc o...
4
O linguriță cu unt, deasupra unei căni cu cafea
Sănătate
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Untul și-a făcut loc și în ceștile de cafea datorită presupuselor sale beneficii de ardere a grăsimilor. Chiar dacă mulți consumatori de cafea consideră că acest lucru este netradițional, află de ce mulți oameni...
5
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
PARTENERI
×