Reclamă

Ce este dieta Okinawa și cum te poate ajuta să trăiești mai mult

Dieta Okinawa este benefică pentru un stil de viață sănătos și longevitate, susțin specialiștii și cei care au ales să o includă în viața lor. Află mai multe despre ce este dieta Okinawa și ce beneficii are pentru sănătatea organismului.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 8 martie 2024, 7:48

Cei mai mulți oameni au început să caute în ultimul timp o dietă care să le ofere o viață bună, o greutatea corporală decentă și să trăiască mai mult. Dacă și ești adepta acestor principii, ești în locul potrivit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum dietele sunt multe și fiecare vine cu promisiuni mărețe la pachet, sigur îți este și greu să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine. Primul pas este să apelezi la un consilier în nutriție. Acesta îți poate spună ce are nevoie organismul tău și să atingi acele obiective.

Ce este dieta Okinawa

Karin Evans, dietetician specializat în tulburări de alimentație, imagine corporală, sănătatea femeii și sănătatea generală a dat mai multe detalii despre Okinawa și beneficiile ei, după ce acesta a câștigat multă popularitate în ultimul timp.

„Cercetări semnificative indică faptul că nutriția poate juca un rol în prevenirea bolilor cronice. Mai precis, componentele nutriționale și conținutul energetic al anumitor modele de alimentație au fost corelate cu sănătatea și longevitatea”, susține specialistul menționat mai sus.

Okinawanezii sunt cunoscuți pentru longevitatea lor. Dacă ai auzit de Zonele Albastre, probabil că știi deja despre Insula Okinawa din Japonia. Potrivit site-ului oficial Blue Zones, locuitorii din Okinawa sunt cunoscuți pentru că duc o viață lungă și sănătoasă. Ei se confruntă cu mai puține cazuri de boli de inimă, cancer și demență în comparație cu americanii. Femeile din Okinawa trăiesc de fapt o viață mai lungă decât orice alte femei din lume.

Reclamă

Dieta Okinawa este de fapt bazată pe principiul că ești ceea ce mănânci.

„Dieta Okinawa, sau tiparul de alimentație adoptat de oamenii din Okinawa, Japonia, a fost asociată cu sănătatea și longevitatea. Mulți dintre locuitorii din Okinawa trăiesc până la 100 de ani și mai mult”, explică Evans.

„Okinawa, Japonia a fost asociată cu alte zone din Blue Zones. În timp ce mai mulți factori sunt implicați în aceste rezultate, dieta este demonstrată ca având cel mai mare rol.”

Reclamă

Ce alimente poți consuma în dieta Okinawa

Dieta Okinawa se referă la consumul de legume bogate în fibre și proteine slabe. Alimente precum algele marine, legumele rădăcinoase, alimentele pe bază de soia și legumele galbene și verzi fac acest regim alimentar similar cu o dietă vegetariană.

De fapt, 90% din dieta tradițională din Okinawa este compusă din alimente obținute din plante integrale. Ei își iau proteinele din mai puțin de 1% din pește local, carne, lactate și ouă. Dieta Okinawa limitează grăsimile saturate și zaharurile adăugate, de asemenea.

Un alt concept interesant pe care îl au oamenii din Okinawa se numește Hara Hachi Bu. Acesta înseamnă că, odată ce s-au săturat în proporție de 80%, pur și simplu se opresc din mâncat. Dieta Okinawa este bogată în antioxidanți și antiinflamatoare.

Cum te poate ajuta dieta Okinawa să trăiești mai mult

Concret, această dietă se bazează pe alimentele bogate în fibre. Pe o cantitate mică de carbohidrați, dar și pe un consum cu moderație al proteinelor animale.

Alimentele din această dietă sunt mai scăzute în grăsimi saturate și mai mari în grăsimi nesaturate, care s-au dovedit a fi cardioprotectoare”, a mai spus Evans.

„Cu mai puține inflamații și perturbări ale stresului oxidativ, îmbătrânirea sănătoasă intră în joc”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×