Reclamă

Ce este prosopagnozia, boala de care suferă Brad Pitt. Cum se manifestă afecțiunea

Brad Pitt a dezvăluit recent că suferă de o tulburare rară care îi afectează viața în fiecare zi. Actorul în vârstă de 58 de ani și-a deschis sufletul în fața fanilor săi din întreaga lume. Tulburarea de care suferă este prezentă încă de la naștere. Aceasta poate rămâne activă pe tot parcursul vieții, după cum spun specialiștii. Hai să aflăm împreună ce este prosopagnozia, boala de care suferă actorul Brad Pitt.

Publicat: 7 iulie 2022, 12:24

Prosopagnozia mai este cunoscută și sub denumirea de ”orbul fețelor”. Această tulburare face referire la un deficit sever în ceea ce privește capacitatea de a recunoaște fețele persoanelor pe care le întâlnești, dar și a persoanelor care fac parte din viața ta.

Ce este prosopagnozia, boala de care suferă Brad Pitt

Prosopagnozia, boala rară de care suferă Brad Pitt, este prezentă încă de la naștere. Această afecțiune neurologică nu are nicio legătură cu disfuncțiile de memorie, dar poate cauza multe probleme persoanelor care se confruntă cu ea.

De multe ori această tulburare apare ca urmare a unui accident vascular cerebral sau a unor leziuni cerebrale, însă ea poate există chiar de la naștere în cazuri foarte rare, spun specialiștii. În cazul persoanelor care suferă de această tulburare de la naștere putem să vorbim despre prosopagnozia congenitală care e transmite de la o generație la alta, având la bază mai multe mutații genetice.

Cele mai multe persoane reușesc să se adapteze și să trăiască o viață ușoară, însă prosopagnzia poate fi o adevărată provocare. Este o tulburare care afectează activitățile zilnice și duce la degradarea relațiilor interpersonale, a carierei, dar și a interacțiunii sociale.

În cazuri severe, persoanele care suferă de prosopagnozie pot dezvolta stări de anxietate și chiar depresie.

Reclamă

Care sunt principalele cauze care duc la apariția acestei tulburări

Brad Pitt a recunoscut faptul că sferă de prosopagnozie, însă actorul spune că ani la rândul nu a fost crezut. Există nenumărate studii care atestă această boală și care oferă mai multe detalii despre modul în care se manifestă și ce anume duce la apariția sa. De cele mai multe ori cauzele apariției prosopagnoziei au la bază animite leziuni neurologice.

Cele mai recente studii dovedesc că există un număr covârșitor de persoane care se confruntă cu această tulburare fără să fi suferit vreo afecțiune neurologică anterior. Prosopagnozia congenitală este o tulburare care rămâne în viața persoanei până la sfârșitul acesteia . În Germania, o persoană din 50 suferă deja de prosopagnozie congenitală.

Reclamă

Această tulburare neurologică caracterizată prin incapacitatea de a recunoaște fețele oamenilor poate să fie o adevărată provocare. Unii pacienți nu reușesc să-și recunoască propria față în anumite circumstanțe. În ultima vreme tot mai mulți actori de la Hollywood și-au făcut curajul să recunoască fatul că suferă de annumite tulburări.

Bruce Willis a declarat recent că se retrage din lumina reflectoarelor după ce a aflat că suferă de afazie. Descoperă mai multe despre afazie într-un articol detaliat despre cauzele care duc la apariția acesteia.

Cum poți afla dacă suferi de prosopagnozie

Prosopagnozia este o tulburare destul de greu de recunoscut. Mulți oameni nu-și dau seama că nu recunosc o față familială sau că pot confunda o persoană necunoscută cu una pe care o cunosc deja.

Totuși, persoanele cu prosopagnozie reușesc foarte greu să recunoască chipul unei persoane apropiate, iar acest lucru se întâmplă zilnic.

Studiile arată că oamenii care suferă de prosopagnozie reușesc să-și dezvolte anumite sisteme prin care să poată recunoaște oamenii, chiar dacă nu o fac după imaginea feței. Se pare că aceștia recunosc persoanele după voce, comportament sau chiar siluetă.

Cum se poate trata prosopagnozia

Cercetările privind dezvoltarea unui tratament sunt încă în desfășurare. În prezent nu există un tratament specific pentru această tulburare. Cercetătorii își concentrează studiile pentru a putea înțelege cauzele care stau la baza apariției acestei boli. De cele mai multe ori se apelează la tehnici de compensare pentru a recunoaște o persoană, dar acestea nu funcționează întotdeauna. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Ben Affleck de mână cu Jennifer Lopez în timp ce fac cumpărături din Paris
Divertisment
Ce cadou de nuntă au primit Ben Affleck și Jennifer Lopez de la Jennifer Garner. Fosta soție a actorului a făcut un gest neașteptat
Nunta artistei Jennifer Lopez a ținut zile la rând primele pagini ale presei internaționale. Vedeta s-a bucurat de o ceremonie restrânsă pe care a organizat-o în mare secret alături de soțul său, Ben Affleck....
2
Ducii de Cambridge, la Wimbledon, în haine elegante
Divertisment
Videoclipul viral cu Prințul William și Kate Middleton. Imaginile în care se distrează la petreceri au strâns peste 4 milioane de vizualizări
Videoclipul viral cu Prințul William și Kate Middleton a fost comentat de multe persoane. Imaginile cu cei doi, în timp ce se distrează, cel mai probabil în facultate, au fost vizionate de milioane de...
3
Vlad Gherman, îmbrăcat casual, la Roata Vedetelor
Divertisment
Vlad Gherman a spus totul despre el. Detaliile pe care puțini le știu despre celebrul actor
Vlad Gherman a intrat în lumina reflectoarelor încă din adolescență și s-a făcut remarcat în serialele produse de Ruxandra Ion. În paralel a cucerit inimile tinerilor din România atunci când a cântat în trupa...
4
Un cristal pe masa unei ghicitoare în cărți
Horoscop
Bijuterii care atrag prosperitatea și fericirea în viață. Ce cristale trebuie să porți
Purtarea acestor bijuterii care atrag prosperitatea și fericirea în viață îți poate schimba cu adevărat planurile de viitor. De la inele care îți iau ochii la brățări fine ce pot fi purtate doar în...
5
Ramona Olaru, fotografie lângă roata de la Roata Vedetelor
Divertisment
Ramona Olaru vorbește deschis despre relația cu Cătălin Cazacu. Ce o deranjează cel mai mult la actualul ei partener
Ramona Olaru vorbește deschis despre relația cu Cătălin Cazacu. Ea a filmat a doua ediție a show-ului difuzat în exclusivitate pe Antena PLAY, Roata Vedetelor. Pentru că și-a dorit să răspundă la toate întrebările,...
PARTENERI
×