Ce este SPF-ul și cum te ajută. Sfaturi utile pentru sănătatea pielii

Vara avem nevoie, mai mult ca celelalte anotimpuri, să folosim produsele care conțin protecție solară. Pentru a avea cele mai bune rezultate, dar și o protecție ridicată împotriva razelor UVA și UVB, trebuie să înțelegi ce este SPF-ul și la ce te ajută aplicarea lui pe suprafața pielii.

Publicat: 7 iunie 2021, 7:02

Ți-am pregătit câteva sfaturi utile despre produsele care conțin factor de protecție solară și care este modul corect de aplicare al acestora. Mai multe studii au dovedit de-a lungul timpului că folosirea și aplicarea într-un mod corespunzător a cremelor cu un factor de protecție solar ridicat te vor ajuta în prevenirea semnelor de îmbătrânire.

Ce este SPF-ul și cum te ajută

Oamenii sunt sceptici când vine vorba de folosirea produselor ale căror ingrediente sau titluri nu le înțeleg. De aceea este important să înțelegi ce este SPF-ul și la ce te ajută.

În funcție de concentrația și ingredientele pe care le are în componență, SPF-ul vine cu anumite mențiuni notate deseori sub forma unor cifre. SPF 30 sau SPF 50 se referă la gradul de protecție pe care un produs îl are împotriva razelor UVB.

Specialista în dermatologie, doctora Nahid Vidal, a povestit într-un interviu despre problemele de la nivelul dermului care pot apărea dacă nu este folosită o cremă cu un factor de protecție ridicat.

Aceasta trage un semnal de alarmă cu privire la efectele negative ale razelor solare și expunerea pe termen îndelungat fără a ne proteja.Pe lângă schimbările vizibile de la nivelul pielii, precum ridurile sau petele pigmentate, razele UVA pătrund în profunzimea pielii și pot aduce modificări la nivelul colagenului din piele.

Ingredientele din compoziția unei creme SPF

La momentul de față există nenumărate produse cu un factor de producție solară. Fie că vorbim strict de o cremă SPF sau de un fond de ten ce are în compoziția sa ingrediente ce fac parte și din cremele de protecție solară, toate promit o acoperire și o protecție garantată.

Recomandarea medicilor specialiști este să folosești întotdeauna un SPF compatibil cu tipul tău de ten. Studiază cu atenție lista de ingrediente pentru a putea înțelege ce este SPF-ul, din ce este alcătuit și la ce te ajută pe termen lung.

Primul lucru pe care trebuie să-l verifici este dacă ingredientele produsului tău oferă protecția împotriva razelor UVA. Produsele care au în compoziție ingrediente care să te protejeze de UVA vor fi întotdeauna marcate pe ambalaj cu prescurtarea UVA încercuită. Protecția de razele UVB este indicată cu ajutorul cifrelor. Un asftel de exemplu este SPF 30 care promite o acoperire și o protecție medie asupra razelor de tip UVB.

Evită să folosești produsele care au în lista de ingrediente alcool sau compuși iritanți. Acestea sensibilizează pielea și pot provoca iritații nedorite. În schimb ai grijă să te uiți după dioxidul de titan și oxidul de zinc. Acestea sunt printre cele mai des întâlnite ingrediente. Nu este ușor să înțelegi din prima ce este SPF-ul și la ce te ajută, însă cu siguranță pielea ta îți va mulțumi în timp.

Printre alte ingrediente pe care SPF-ul tău ar trebi să le conțină pentru a asigura o protecție cât mai bună se numără: avobenzona, salicilatul de octil, oxibenzona și homosalatul. Cu toate acestea, studii recente aduc în discuție faptul că aceste ingrediente ar putea avea un potențial efect negativ pe termen lung la nivelul pielii.

O femeie cu pălărie bej, cu boruri mari își aplică o cremă cu protecție solară pe față
Dermatologii recomandă să aplici cremă cu protecție solară inclusiv iarna / Shutterstock

SPF 30 sau 50? Cum alegi produsul potrivit

Dacă ai înțeles ce este SPF-ul și la ce te ajută atunci următorul pas este alegerea produsului potrivit pentru tine. Mai mulți cercetători au studiat care este timpul de rezistență al pielii noastre la expunerea solară fără a folosi un produs cu SPF.

Studiile au demonstrat că aplicarea unui SPF cu un factor de protecție de minim 15, te va ajuta să stai expusă la soare pentru aproximativ 150 de minute fără să te arzi. Cu toate acestea, lucrurile pot varia în funcție de moștenirea genetică, tipul de piele sau orele la care alegi să te expui.

Pentru o protecție minimă, experiții recomandă aplicarea unui SPF 15 într-un strat care să acopere în profunzime întreg corpul. Recomandarea acestora este să-l reaplici la fiecare două ore. Fiecare produs SPF are un anumit grad de protecție împotriva razelor solare. Conform unor studii recente:

  • SPF 15 blochează aproximativ 93% din razele UVB
  • SPF 30 blochează aproximativ 97% din razele UVB
  • SPF 50 blochează aproximativ 98% din razele UVB

Cu toate acestea niciun produs nu poate să-ți ofere protecția garantată. Dacă nu este aplicat în mod corect, un produs SPF 50 poate avea același grad de protecție ca un SPF 15 aplicat corespunzător. Totul depinde informarea ta cu privire la ce este SPF-ul și la ce te ajută pe termen lung.

Ce este SPF-ul și la ce te ajută. Sfaturi de aplicare

Rutina ta de îngrijire a pielii ar trebui să includă întotdeauna un produs cu un factor de protecție solară. Specialiștii spun că inclusiv micuții de 6 luni ar trebui să fie dați cu SPF. Pentru copii se recomandă cremele speciale care au ingrediente ce nu afectează pielea sensibilă. De asemenea, este recomandată folosirea unui SPF cu un grad minim de protecție de 30.

Indiferent de SPF-ul ales, acesta trebuie aplicat cu cel puțin 20 de minute înainte de expunerea directă la soare. Pielea are nevoie de un timp mai ridicat pentru a absorbi în profunzime produsul. Specialiștii recomandă folosirea a cel puțin 35ml de produs pentru persoanele adulte. Acoperirea pielii trebuie să se facă într-un strat suficient de gros. SPF-ul trebuie folosit mai ales pe zonele sensibile precum nas, urechi, gât și glezne.

Dacă ai înțeles ce este SPF-ul și la ce te ajută atunci trebuie să știi că folosirea sa o singură dată pe zi este printre cele mai frecvete greșeli. Medicii dermatologi recomadă oamenilor să reaplice produsul la fiecare 90 de minute. Dacă știi că urmează să te expui la orele de vârf, atunci ia-ți SPF-ul cu tine. Ai grijă să-l reaplici chiar mai devreme de cele 90 de minute.

Cantitatea folosită trebuie să fie suficientă și să acopere într-un strat gros întreg corpul până ce este absorbită. Deși sunt din ce în ce mai des întâlnite produsele tip spray, medicii recomandă folosirea unui SPF cremă. Aplicarea unui SPF tip spray nu este întotdeauna uniformă și nu-ți va oferi protecția de care ai nevoie.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Bella Throne, alături de iubitul ei, la Milano Fashion Week 2022, îmbrăcați elegant
Divertisment
Bella Thorne s-a transformat într-o „sirenă”. Machiajul și costumul actriței, superbe
Bella Thorne s-a transformat într-o „sirenă”. Actrița și-a sărbătorit ziua de naștere cu un machiaj tematic și un costum pe măsură. Vedeta de 24 de ani a publicat imagini de la ziua de naștere...
2
Kate Middleton și Meghan Markle, tribuna regală la Turneul de la Wimbledon, 2019. Kate poartă o rochie verde, Meghan Poartă o cămașă albă și o fustă cu o fundă neagră în talie, plus ochelari de soare
Divertisment
Ea e considerată „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale a Marii Britanii”. Cine le-ar fi depășit pe Kate Middleton și Meghan Markle
Titlul de „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale” din Marea Britanie nu le-a fost acordat lui Kate Middleton sau lui Meghan Markle, ci unei tinere pe care puțini o cunosc. Chiar dacă Ducesa...
3
Kanye West, prezent la Fashion Icon Award, în anul 2015, în timp ce susține un discurs
Divertisment
Kanye West a purtat o mască ciudată în Italia. Rapper-ul a atras atenția tuturor cu alegerea sa
Kanye West a purtat o mască ciudată în Italia, pe străzile din Veneția. Acesta de obicei atrage atenția cu ținuta sa. Acum, ce a purtat pe chip a fost elementul care a atras atenția...
4
Halle Berry, într-o rochie cu imprimeu floral, la un eveniment monden
Divertisment
Halle Berry a vorbit deschis despre Van Hunt: „Nu am avut niciodată un bărbat care să mă ridice și să mă lase să fiu tot ceea ce sunt”
Halle Berry a vorbit deschis despre Van Hunt. Actrița a spus pentru prima dată că nu a mai avut un asemenea bărbat în viața ei. Actualul partener a ajutat-o să evolueze și a susținut-o...
5
icon
Adriana Trandafir în timp ce arată cu degetul spre public la interviulpentru echipa CaTine.ro
CaTine
Adriana Trandafir, despre sinceritate și emoție în competiția Asia Express: „A fost cumplit de greu, dar și o experiență specială”
Adriana Trandafir este una dintre cele mai sincere și puternice concurente din cadrul competiției Asia Express: Drumul Împăraților. În cel de-al patrulea sezon, actrița Adriana Trandafir a decis să se alăture concursului împreună cu...
PARTENERI
×