Pe lângă faptul că folosirea unor produse cu protecție solară te vor scăpa de apariția petelor pigmentate, ele au rolul de a-ți proteja piele de una dintre cele mai răspândite și periculoase boli, cancerul de piele.
Produse cu protecție solară: cum se aplică corect
Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru și îndeplinește mai multe funcții responsabile pentru menținerea sănătății. Acest organ senzorial are nevoie de protecția noastră atât pe timpul verii cât și în timpul sezonului rece. Doctora Nahid Vidal, specialistă în dermatologie, informează publicul despre problemele pe care piele le poate avea. Aceasta explică efectul razelor UVA și UVB asupra pielii. Aceste raze sunt cu atât mai periculoase pe timpul verii, când pielea noastră este foarte mult timp expusă la soare.
Pe lângă daunele vizibile precum petele pigmentate sau ridurile, razele UVA pot pătrunde în profunzimea pielii unde provoacă schimbări la nivelul colagenului din piele. Însă cel mai de temut moment este atunci când razele solare reușesc să pătrundă ADN-ul unei persoane și să cauzeze apariția cancerului de piele. De aceea este atât e important să folosești produse cu protecție solară.
Razele solare îți pot oferi un aspect ”sănătos” și puțin bronz. Însă bornzul nu este sănătos. Ce se întâmplă de fapt este un proces mult mai complex. Corpul încearcă să-și protejeze ADN-ul din celule prin producerea unui pigment numit melanină. Melanina se comportă ca o mică umbrelă care încearcă să protejeze genele de posibilele mutații.
– Nahid Vidal
Chiar dacă introduci SPF-ul în viața ta, dacă acesta nu este aplicat în mod corect nu-și va putea face în totalitate efectul. Descoperă care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi atunci când folosești produse cu protecție solară.
Folosește cantitatea necesară de produs
Pentru a-și face efectul dorit, cele mai multe produse cu protecție solară trebuie să fie aplicate cu cel puțin 10-20 de minute înainte de expunerea solară. Deși produsul aplicat pare că a fost absorbit, pielea are nevoie de mai mult timp pentru a fi complet protejată.
Medicii specialiști recomandă ca pentru o persoană adultă să se folosească aproximati 35 ml de cremă cu un factor de protecție solară. De asmenea, cea mai indicată cremă este aceea care are un factor de protecție mai ridicat, de exemplu SPF 50. Următorul pas ține de acoperirea pielii cu un strat suficient de gros. Aplică produsul inclusiv pe urechi, nas, gât, genunchi și glezne. Aceste părți ale coprului sunt cele mai sensibile când vine vorba de expunerea la soare.