Reclamă

Produse cu protecție solară: cum se aplică corect

Vara se apropie și este anotimpul în care mai mult ca niciodată trebuie să folosești produse cu protecție solară. Nenumărate studii au dovedit că folosirea și aplicarea corectă a unei creme cu un factor de protecție ridcat poate să prevină semnele de îmbătrânire.

Publicat: 21 mai 2021, 7:30 / Actualizat: 21 mai 2021, 15:06

Pe lângă faptul că folosirea unor produse cu protecție solară te vor scăpa de apariția petelor pigmentate, ele au rolul de a-ți proteja piele de una dintre cele mai răspândite și periculoase boli, cancerul de piele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Produse cu protecție solară: cum se aplică corect

Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru și îndeplinește mai multe funcții responsabile pentru menținerea sănătății. Acest organ senzorial are nevoie de protecția noastră atât pe timpul verii cât și în timpul sezonului rece. Doctora Nahid Vidal, specialistă în dermatologie, informează publicul despre problemele pe care piele le poate avea. Aceasta explică efectul razelor UVA și UVB asupra pielii. Aceste raze sunt cu atât mai periculoase pe timpul verii, când pielea noastră este foarte mult timp expusă la soare.

Pe lângă daunele vizibile precum petele pigmentate sau ridurile, razele UVA pot pătrunde în profunzimea pielii unde provoacă schimbări la nivelul colagenului din piele. Însă cel mai de temut moment este atunci când razele solare reușesc să pătrundă ADN-ul unei persoane și să cauzeze apariția cancerului de piele. De aceea este atât e important să folosești produse cu protecție solară.

Razele solare îți pot oferi un aspect ”sănătos” și puțin bronz. Însă bornzul nu este sănătos. Ce se întâmplă de fapt este un proces mult mai complex. Corpul încearcă să-și protejeze ADN-ul din celule prin producerea unui pigment numit melanină. Melanina se comportă ca o mică umbrelă care încearcă să protejeze genele de posibilele mutații.

– Nahid Vidal

Chiar dacă introduci SPF-ul în viața ta, dacă acesta nu este aplicat în mod corect nu-și va putea face în totalitate efectul. Descoperă care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi atunci când folosești produse cu protecție solară.

Reclamă

Folosește cantitatea necesară de produs

Pentru a-și face efectul dorit, cele mai multe produse cu protecție solară trebuie să fie aplicate cu cel puțin 10-20 de minute înainte de expunerea solară. Deși produsul aplicat pare că a fost absorbit, pielea are nevoie de mai mult timp pentru a fi complet protejată.

Medicii specialiști recomandă ca pentru o persoană adultă să se folosească aproximati 35 ml de cremă cu un factor de protecție solară. De asmenea, cea mai indicată cremă este aceea care are un factor de protecție mai ridicat, de exemplu SPF 50. Următorul pas ține de acoperirea pielii cu un strat suficient de gros. Aplică produsul inclusiv pe urechi, nas, gât, genunchi și glezne. Aceste părți ale coprului sunt cele mai sensibile când vine vorba de expunerea la soare.

Reclamă

Ai grijă la numărul de aplicări

Aplicarea unor produse de protecție solară o singură data pe zi este o greșeală des întâlnită de specialiști. Medicii recomandă reaplicarea SPF-ului la fiecare 90 de minute. Dacă ai fost expusă la raze de soare puternice la orele de vârf, atunci poți aplica produsul chiar mai repede de atât. În plus, deși anumite produse promit să fie rezistente la apă, studiile au demonstrat contrariul. Ghidul dermatologului îi sfătuiește pe pacineți să fie atenți întotdeauna la cantitatea de cremă pe care o reaplică. În fapt e mai bine ca întotdeauna să adaugi mai multă cremă de protecție solară, decât să aplici o cantitate insuficientă.

Specialiștii recomandă folosirea unui produs tip cremă și evitarea acelor produse cu protecție solară care au o aplicare tip spray. Acestea nu se pot aplica uniform și în plus absorția în piele se face mult mai greu, întrucât fie el și spray tot va avea nevoie să fie frecat pe suprafața pe care l-ai aplicat. Un astfel de spray nu numai că nu protejează ci și conține particule care pot deveni periculoase dacă sunt inhalate.

Studiază lista de ingrediente

La momentul actual există o gamă variată de produse cu protecție solară. Atunci când îți alegi SPF-ul cel mai bine este să te uiți la factorul de protecție și la compatibilitatea cu tipul tău de piele. Când vine vorba de lista de ingrediente, în primul rând trebuie să te asiguri că aceasta acoperă cât mai multe din filtrele UVA.

Produsele cu protecție solară care asigură protecția acestor raze sunt întotdeauna marcate pe ambalaj cu simbolul UVA încercuit. Protecția UVB este de regulă trecută după prescurtarea SPF și este indicată printr-un număr care reprezintă gradul de protecție.

Fii foarte atentă la lista de ingrediente și evită să folosești produse care au în componență alcool sau alți compuși iritanți. Cele mai frecvente ingrediente pe care ar trebui să le întâlnești sunt dioxidul de titan și oxidul de zinc.

Alte ingrediente precum oxibenzona, avobenzona, salicilatul de octil, octocrilina, homosalatul și octilul metoxicinnamat au ajuns subiect de dezbatere după ce câteva studii au demonstrat un potențial efect negativ asupra pielii.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×