Originară de pe continentul Asiatic, această cereală reprezintă o parte importantă a dietei pentru majoritatea populației. Totuși, dependența de orez nu este întotdeauna benefică pentru sănătate. Deși oferă carbohidrați esențiali, conține concentrații mari de amidon și îi lipsesc anumiți nutrienți.
Mulți oameni consideră orezul alb un carbohidrat gol sau rău deoarece își pierde substanțele nutritive atunci când tărâțele și germenii sunt îndepărtați. În același timp, orezul alb este de obicei îmbogățit cu substanțe nutritive adăugate, cum ar fi fierul și vitaminele B, scriu specialiștii Colorado State University.
Ce schimbări se produc în organism dacă renunți la orez timp de o lună
Consumul excesiv de orez alb rafinat poate duce la creșteri ale nivelului de zahăr din sânge și contribuie la creșterea în greutate. Este important de știut când și în ce cantități să mănânci orez. Un castron mic cu orez consumat în mod corect nu dăunează organismului.
Depinde de nevoile fiecăruia dacă acesta vrea să excludă orezul definitiv sau temporar din dietă. În general, specialiștii recomandă o dietă echilibrată care include o varietate de alimente bogate în nutrienți.
Afectează digestia
Digestia ar putea fi afectată din cauza aportului scăzut de fibre, ceea ce poate duce la modificări ale tranzitului intestinal. Orezul reprezintă o sursă de carbohidrați, vitamine B și minerale. Cu toate acestea, efectele specifice variază în funcție de organismul fiecărei persoane, potrivit specialiștilor The Indian Express.
Scade nivelul de glucoză din sânge
Absența consumului de orez poate ajuta la reducerea nivelului de glucoză din sânge. Dar odată ce începi să-l consumi din nou, nivelul de glucoză va reveni la același nivel ca înainte. Această cereală poate crește riscul de diabet, sindrom metabolic și rezistență la insulină.