Reclamă

Ce schimbări se produc în organism dacă renunți la orez timp de o lună. Cum te poate afecta lipsa acestui aliment

Majoritatea oamenilor îl văd ca pe un aliment de bază, care nu poate lipsi din meniul săptămânal. Însă, în anumite circumstanțe poate fi nevoie să-l excluzi temporar din alimentația ta. Află ce schimbări se produc în organism dacă renunți la orez timp de o lună.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 28 iunie 2023, 6:15

Originară de pe continentul Asiatic, această cereală reprezintă o parte importantă a dietei pentru majoritatea populației. Totuși, dependența de orez nu este întotdeauna benefică pentru sănătate. Deși oferă carbohidrați esențiali, conține concentrații mari de amidon și îi lipsesc anumiți nutrienți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mulți oameni consideră orezul alb un carbohidrat gol sau rău deoarece își pierde substanțele nutritive atunci când tărâțele și germenii sunt îndepărtați. În același timp, orezul alb este de obicei îmbogățit cu substanțe nutritive adăugate, cum ar fi fierul și vitaminele B, scriu specialiștii Colorado State University.

Ce schimbări se produc în organism dacă renunți la orez timp de o lună

Consumul excesiv de orez alb rafinat poate duce la creșteri ale nivelului de zahăr din sânge și contribuie la creșterea în greutate. Este important de știut când și în ce cantități să mănânci orez. Un castron mic cu orez consumat în mod corect nu dăunează organismului.

Depinde de nevoile fiecăruia dacă acesta vrea să excludă orezul definitiv sau temporar din dietă. În general, specialiștii recomandă o dietă echilibrată care include o varietate de alimente bogate în nutrienți.

Afectează digestia

Reclamă

Digestia ar putea fi afectată din cauza aportului scăzut de fibre, ceea ce poate duce la modificări ale tranzitului intestinal. Orezul reprezintă o sursă de carbohidrați, vitamine B și minerale. Cu toate acestea, efectele specifice variază în funcție de organismul fiecărei persoane, potrivit specialiștilor The Indian Express.

Scade nivelul de glucoză din sânge

Absența consumului de orez poate ajuta la reducerea nivelului de glucoză din sânge. Dar odată ce începi să-l consumi din nou, nivelul de glucoză va reveni la același nivel ca înainte. Această cereală poate crește riscul de diabet, sindrom metabolic și rezistență la insulină.

Reclamă

Cerealele rafinate se descompun rapid în organism deoarece le-au fost îndepărtate fibrele. Din acest motiv, nivelul zahărului din sânge crește după fiecare masă la care îl consumi.

În cazul în care te întrebi ce schimbări se produc în organism dacă renunți la orez timp de o lună, reține că nivelurile de zahăr din sânge se pot stabiliza fără conținutul ridicat de carbohidrați al orezului. Totuși, acest lucru este posibil doar dacă nu înlocuiești orezul cu alte cereale și îți restricționezi caloriile și cantitatea totală de carbohidrați din dietă.

Pierzi masă musculară

Când renunți la orez timp de o lună, corpul tău poate experimenta o pierdere în greutate din cauza aportului redus de calorii. Carbohidrații din orez au un rol important în organism. Carbohidrații sunt esențiali pentru producția de energie. Eliminarea lor completă slăbește corpul pe măsură ce organismul începe să folosească proteine ​​prin descompunerea masei musculare pentru a produce energie. Lipsa lor duce și la o mulțime de deficiențe de vitamine și minerale. Deci, kilogramele pierdute nu reprezintă grăsime, ci mușchi, iar acest rezultat nu este benefic pentru sănătate.

Cum poți înlocui orezul

Alege alternative care se potrivesc nevoilor și preferințelor tale alimentare. Alternativele mai sănătoase la orez includ quinoa, care este bogată în proteine ​​și fibre sau conopida ca opțiune cu conținut scăzut de carbohidrați. Leguminoasele și cartofii dulci pot fi o sursă de carbohidrați bogați în nutrienți.

Dacă nu ai intoleranță la alte cereale, poți înlocui orezul cu orzul. Orzul seamănă mult cu ovăzul, dar are un conținut similar de calorii cu cel al orezului alb. Singura diferență este compoziția mai bogată în proteine ​​și fibre.

De asemenea, bulgurul are o textură foarte asemănătoare cu cea a orezului alb. Bulgurul conține o doză mai sănătoasă de fibre, având mai puține calorii și carbohidrați. Adaugă-l în salate pentru a beneficia de calitățile sale nutriționale.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Zendaya surprinsă într-o fotografie portret pe covorul roșu de la Met Gala 2025
Divertisment
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Pe covorul roșu de la Met Gala 2025 s-a respecat codul vestimentar și în acest an. Evenimentul a transformat treptele Muzeului Metropolitan de Artă din New York într-un spectacol de eleganță și creativitate, celebrând...
2
trei dintre membrii familiei britanice la un eveniment special pe un fundal deschis
Familia Regală
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei. Grimasele adorabile ale micuțului, din nou în prim-plan
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei desfășurată pe 5 mai 2025. Alături de părinții săi, Prințul William și Prințesa Kate, precum și de frații săi,...
3
O femeie frumoasă într-o rochie albastră și cu baloane în timp ce stă pe o pajiște
Horoscop
Trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor
Acestea sunt cele trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor. Unele semne zodiacale înaintează în vârstă cu multă grație, dar și cu mult farmec. Acești nativi au o frumusețe naturală...
4
actriță care zâmbește și se uită în fața camerei pe un fundal deschis
Divertisment
Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. Actrița a luat cina cu soțul ei, Benji Madden
Actrița din „Back in action” a reușit să întoarcă privirile și de această dată, însă dintr-un motiv diferit. Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. A luat cina cu...
5
Porții de plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri
Rețete
Plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri. Rețetă plină de savoare autentică
Această plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri este genul de preparat care aduce aminte de mesele simple și bogate din satele românești. Ingredientele sunt puține, dar alese cu grijă, iar gustul este deplin. Este...
PARTENERI
×