Excesele de zahăr din sânge îți pot afecta serios sănătatea. Consumul frecvent poate duce la rezistență la insulină, boala în care celulele din mușchi, ficat și grăsimi nu răspund bine la insulină și preiau cu dificultate glucoza din sânge. Pe termen scurt, s-ar putea să întâmpini senzații de oboseală sau de lentoare la scurt timp după ce le-ai mâncat.
Cum poți evita greșeala de la mic dejun pe care o fac mulți
Ca să eviți carbohidrații complecși, s-ar putea să-ți fie greu să afli cum i-ai putea înlocui. Din fericire, există o mulțime de alimente din care poți să alegi.
De exemplu, poți consuma: fulgi de ovăz cu nuci sau semințe, omletă cu legume sau iaurt simplu grecesc cu fructe de pădure și semințe de chia. Alimentele echilibrate și bogate în nutrienți mențin nivelul de zahăr din sânge constant și îți oferă energia și nutrienții de care ai nevoie.
Fructe
Fiind carbohidrați complecși, fructele conțin, de asemenea, nutrienți. Printre aceștia se numără antioxidanții, care îți ajută corpul să lupte împotriva bolilor cardiovasculare și a cancerului. Aceste variante sănătoase includ căpșuni, portocale, banane, prune și afine.
Pentru a consuma mai multe tipuri de nutrienți, stabilește o gamă de culori atunci când selectezi fructele săptămânii. Acest truc te poate ajuta să eviți să mănânci aceleași fructe în fiecare zi.
Cereale
O cereală integrală conține încă miezul întreg. Persoanele care includ mai multe cereale integrale în dieta lor au rate mai scăzute de boli cardiovasculare și tind să-și gestioneze mai ușor greutatea decât persoanele care nu o fac. Când consumi cereale, eviți greșeala de la mic dejun pe care o fac mulți. Alimentele din cereale pot include: grâu, orez, ovăz, orz sau orice alte cereale.
Alte opțiuni alimentare sănătoase din cereale integrale pot fi: pâine integrală, orez brun, quinoa, fulgi de ovăz și floricele de porumb.
Legume
La fel ca fructele, legumele sunt încărcate cu: antioxidanți, fibre, potasiu și acid folic. Legumele proaspete, congelate și conservate cu un conținut scăzut de sodiu sunt alegeri bune atunci când încerci să-ți crești aportul de carbohidrați complecși. Nu poți să greșești dacă mănânci mai mult broccoli, spanac, cartofi dulci, morcovi sau roșii, scriu specialiștii Live Strong.
Fasolea și mazărea nu sunt doar carbohidrați complecși, ci și o sursă alternativă sănătoasă de proteine. Sărace în grăsimi și bogate în fibre, fasolea și mazărea conțin fier și zinc. Acești nutrienți se găsesc și în carnea de pasăre. Legumele au nutrienți ca potasiu și folat.
Fasolea și mazărea sunt atât de hrănitoare încât se încadrează atât în grupele de alimente vegetale, cât și în cele proteice. Pe lângă acestea, mai au proprietăți asemănătoare: fasolea garbanzo, lintea și mazărea cu boabe negre.