De sute de ani, specialiștii au recomandat ceaiul verde datorită beneficiilor sale pentru sănătate. Acum, cercetările moderne demonstrează din nou că ceaiul verde îmbunătățește sănătatea și bunăstarea.
De la reducerea grăsimii corporale și a nivelului de zahăr din sânge până la menținerea sănătății creierului, se pare că beneficiile ceaiului verde sunt nenumărate.
Ce se întâmplă cu corpul tău când bei ceai verde
Matcha se bucură o mare popularitate de câțiva ani. Acesta este mai nou integrat în latte, produse de patiserie, înghețată sau consumat ca atare. Dar această băutură, care este o formă de pudră de ceai verde, există de mii de ani. Dar dacă matcha este din punct de vedere tehnic ceai verde, care este diferența dintre ele?
Matcha și ceaiul verde obișnuit provin din aceeași plantă. Cu toate acestea, creșterea și extracția ceaiului matcha este adesea un proces mai atent. De exemplu, matcha este cultivat la umbră, în timp ce majoritatea celorlalte ceaiuri verzi nu sunt. Acest lucru protejează frunze de oxidare și are ca rezultat concentrații mai mari de antioxidanți. Rezultatul final al ceaiului matcha este o pudră făcută din frunze pulverizate.
Ceaiul verde poate ajuta la sănătatea pielii
Potrivit unui studiu recent din 2023, cercetătorii au descoperit că polifenolii din ceaiul verde ar putea ajuta la protejarea pielii împotriva luminii UVB, adică a cancerelor de piele melanom și nonmelanomic. Aceste efecte au fost observate atât local, cât și oral.
Ceaiul verde ajută la reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer
Unul dintre cele mai documentate beneficii ale ceaiului verde este legată de proprietățile sale anticancerigene. Au fost publicate peste 5.000 de studii despre ceaiul verde și cancer, inclusiv studii clinice umane, studii pe populație și analize de laborator. Mii de studii documentează că polifenolii din ceaiul verde și alți compuși bioactivi prezenți în ceaiul verde pot ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, colorectal, hepatic, ovarian, de prostată, oral și de piele.
Ceaiul verde este bogat în antioxidanți
Fiind o formă nefermentată de ceai, ceaiul verde oferă mai multe catechine benefice decât ceaiul negru sau ceaiul oolong, potrivit unui articol publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție.
Catechinele sunt o subcategorie de flavonoide care se găsesc în concentrație mare în mod natural în frunzele plantei Camellia sinensis. Există patru catechine principale în ceai: epicatechin (EC), epicatechin-3-galat (ECG), epigalocatechin (EGC) și epigalocatechin-3-galat (EGCG). Dintre aceste catechine, EGCG și EGC se găsesc în cea mai mare concentrație în ceaiul verde. Ele au făcut obiectul majorității studiilor.
Catechinele antioxidante sunt prezente și în alte alimente sănătoase pe bază de plante. Merele, fructele de pădure și pudra de cacao le au în compoziție.
Ceaiul verde este bun pentru creier
Dacă cauți modalități de a-ți menține funcția cognitivă pe măsură ce îmbătrânești, ia în considerare adăugarea de ceai verde în dieta ta. Într-un studiu clinic randomizat, publicat în Journal of Medicinal Food, participanții care au luat zilnic un supliment cu extract de ceai verde și L-teanină extrasă din ceai au înregistrat îmbunătățiri ale deficiențelor cognitive ușoare. Într-un test de atenție și de măsurare auto-raportată a vigilenței, memoria s-a îmbunătățit după consumul de ceai.
Într-un alt studiu publicat în Frontiers in Aging Neuroscience, sa demonstrat că ceaiul verde îmbunătățește memoria și funcția executivă la adulții în vârstă și, de asemenea, s-a descoperit că ajută la reducerea stresului oxidativ.
Ceaiul verde ajută la prevenirea diabetului de tip 2
Numeroase studii arată că ceaiul verde ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge și a riscului de a dezvolta diabet de tip 2. De asemenea, s-a demonstrat că ceaiul verde ajută la creșterea sensibilității la insulină, astfel încât insulina pe care o produce pancreasul poate menține mai eficient nivelul normal de zahăr din sânge. Ceaiul verde ajută la protejarea celulelor care produc insulină, iar flavonoidele din ceai pot ajuta la curățarea radicalilor liberi dăunători și la reducerea inflamației.
Toate aceste beneficii sunt utile pentru a ajuta la prevenirea diabetului de tip 2, precum și la reducerea complicațiilor diabetului, cum ar fi retinopatia diabetică, potrivit unui articol publicat în jurnalul Antioxidants.