Cafeaua decofeinizată trece printr-un proces de eliminarea a cofeinei din boabele verzi de cafea. Acest proces modern reușește să păstreze gustul și aroma intensă a cafelei. Specialiștii menționează că procesul de decofeinizare nu reușește să îndepărteze în totalitate cofeina din băutura pe care urmează să o servești.
Ce este și cum se obține cafeaua decofeinizată
Spre deosebire de cafeaua obișnuită, cafeaua decofeinizată trece printr-un proces suplimentar. Acest proces de decofeinizare se realizează de obicei în trei moduri, toate implicând înmuierea boabelor de cafea în apă înainte de a fi prăjite.
Prima metodă implică utilizarea solvenților chimici direct pe boate sau în apă pentru a le înmuia. Solvenții îndepărtează cofeina, iar majoritatea substanțelor sunt îndepărtate și ele prin clătirea și prăjirea boabelor.
Dacă ești îngrijorată cu privire la reziduurile chimice, află că specialiștii au standarde stricte cu privire la soluțiile folosite.
A doua metodă de decofeinizare presupune un proces elvețian al apei și nu implică folosirea substanțelor chimice. În această metodă simplă, boabele neprăjite sunt înmuiate în apă fierbinte care elimină cofeina.
Mai apoi, apa cu cofeină trece printr-un filtru de carbon care captează cofeina, astfel încât apa să poată fi folosită pentru a spăla următorul lot de boabe de cafea.
O a treia metodă presupune folosirea dioxidului de carbon. Boabele sunt înmuiate în apă și apoi sunt expuse la dioxid de carbon care a fost încălzit peste punctul să critic, ceea ce înseamnă că poate acționa ca un lichid sau ca un gaz.
Dioxidul de carbon își face drum în boabele de cafea sub formă de gaz, captează cofeina și apoi se evaporă ca un lichid.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei cafea decofeinizată în fiecare zi
Studiile arată că 97% din cofeină este eliminată în urma procesului de decofeinizare. Această băutură atrage persoanele care sunt sensibile la cofeină sau persoanele care încearcă doar să limiteze consumul acesteia.
Cafeaua decofeinizată nu este doar aromată, ci și bogată în antioxidanți care pot ajuta la promovarea sănătății inimii, controlul zahărului din sânge, sănătatea intestinală și multe altele.
Poate ajuta la îmbunătățirea sistemului digestiv
La fel ca cafeaua obișnuită, cafeaua decofeinizată este bogată în antioxidanți. Aceștia pot susține sănătatea intestinală, spun specialiștii pentru EatThis.
Pentru sănătatea intestinului, cafeaua decofeinizată poate contribui pozitiv prin promovarea creșterii bacteriilor intestinale benefice datorită conținutului ridicat de compuși fenolici dietetici, fără potențiale tulburări gastrointestinale.
În plus, compușii fenolici au efecte antioxidante și antiinflamatorii asupra colonului.
Poate îmbunătăți funcția hepatică
Un aport mai mare de cafea decofeinizată a fost asociat cu sănătatea mai bună a enzimelor hepatice. Cercetătorii au asociat consumul de cafea decofeinizată cu sănătatea funcției hepatice.
Studiile pe animale au arătat că acest tip de cafea poate avea, de asemenea, efecte de protecție împotriva bolilor hepatice atunci când apare excesul de grăsime la nivelul ficatului.
Poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge
Glicemia este deseori folosită drept indicator al diagnosticului cu diabet zaharat. Studiile au arătat că dacă obișnuiești să bei cafea decofeinizată, atunci poți să-ți reglezi mai ușor nivelul de zahăr din sânge.
Datorită unui tip de antioxidanți numiți acizi clorogenici, consumul de cafea decofeinizată ar putea ajuta la scăderea zahărului din sânge cu până la 5%, spun specialiștii de la Parade.com.
Cafeaua decofeinizată are efect benefic și asupra sănătății inimii.
Poate scădea riscul de deces prematur
Un alt beneficiu al cafelei decofeinizate este reducerea riscului de deces prematur. Studiile au arătat că această băutură a fost, de asemenea, asociată cu reducerea mortalității.
Studiul special s-a desfășurat pe aproximativ 12 ani. Cu toate acestea, studiul a fost doar unul observațional, deci specialiștii nu pot fi siguri dacă consumul de cafea poate duce la o rată mai scăzută a mortalității.
Efectele negative ale consumului de cafea decofeinizată în fiecare zi
Unul dintre cele mai mari riscuri ale cafelei decofeinizate este că poate păta dinții. Acest lucru ar putea fi redus prin adăugarea de lapte în cafea, spun cei de la EatingWell.
Compușii găsiți atât în cafeaua obișnuită, cât și în cafeaua decofeinizată pot contribui la reducerea absorbției minerale, spun unele studii.
Cele mai multe cercetări arată că persoanele sensibile la cofeină au un risc mai mare de a dezvolta boli ale sistemului circulator.
Există și opinii contradictorii cu privire la impactul cafelei decofeinizate asupra afecțiunilor gastrointestinale, cum ar fi refluxul acid, ulcerul peptic și multe altele. De exemplu, unii specialiști sunt de părere că cafeaua decofeinizată poate agrava aceste condiții, în timp ce alții cred că cofeina din cafeaua obișnuită este cea care agravează de fapt aceste condiții.
În final, specialiștii spun că este important ca cafeaua decofeinizată să fie consumată cu moderație. Află câte cești de cafea sunt recomandate zilnic.