Reclamă

Cum poți să slăbești cu OMAD: beneficii și riscuri. Dieta cu o masă pe zi este din ce în ce mai populară

Din ce în ce mai multe vedete promovează beneficiile consumului unei singure mese pe zi. Dacă ai probleme cu kilogramele în plus, află cum poți să slăbești cu OMAD și care sunt beneficiile și riscurile.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 19 martie 2024, 7:44

Ca urmare, dieta cu o singură masă pe zi (OMAD) este cea mai recentă modalitate de pierdere în greutate care atrage atenția tuturor celor interesați de acest subiect. Sunt mulți cei care susțin că OMAD îți oferă un succes rapid și pe termen lung. De asemenea se mai spune că ajută și la încetinirea procesului de îmbătrânire.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți să slăbești cu OMAD: beneficii și riscuri

La fel ca majoritatea regimurilor de slăbit, dieta OMAD are o listă lungă cu promisiuni. Află de mai jos tot ce trebuie să știi despre a consuma o singură masă pe zi și ce înseamnă pentru pierderea în greutate.

Ce este de fapt dieta OMAD

Dieta OMAD este un tip de post intermitent. Postești timp de 23 de ore și consumi toate caloriile zilnice într-o singură masă consumată pe parcursul unei singure ore. Ceea ce atrage este faptul că regulile dietei OMAD sunt prezentate ca fiind simple și ușor de urmat:

Cei care o recomandă spun că poți mânca orice, cu condiția să fie de dimensiunea unei farfurii standard. Nu vei ține de restricții calorice sau ghiduri nutriționale de urmat.

Reclamă

În restul orelor dintr-o zi poți consuma lichide fără calorii (apă, ceai negru și cafea).

Un alt lucru de care e indicat să ții cont e faptul că trebuie să ai un program de masă consecvent. Este indicat să mănânci la aceeași oră în fiecare zi.

Pe lângă crearea unui deficit caloric, care duce la pierderea în greutate, specialiștii care o recomandă mai spus despre OMAD că poate duce și la modificări în organism care promovează o sănătate mai bună, inclusiv stimularea metabolismului prin declanșarea unui proces numit cetoză. Corpul tău arde grăsimile stocate pentru energie în loc de glucoză.

Reclamă

Ce spun studiile despre acest tip de dietă

Din păcate, cercetările privind dieta OMAD nu sunt foarte multe. Cele mai multe studii au examinat impactul acesteia asupra animalelor, iar studiul principal pe oameni a implicat 11 tineri slabi, care au urmat dieta OMAD pentru doar 11 zile.

Afirmațiile despre dieta OMAD se bazează, de obicei, pe cercetările privind postul intermitent, mai degrabă decât pe dieta OMAD în sine. Există dovezi care susțin eficacitatea postului intermitent pentru a obține pierderea în greutate. Cu toate acestea, majoritatea studiilor s-au concentrat doar pe rezultate pe termen scurt.

Care sunt riscurile în privința dietei OMAD

Chiar dacă poate părea că vei obține un succes garantat cu această dietă, ea poate provoca deficiențe nutriționale și probleme de sănătate.

Lipsa unui ghid nutrițional cu privire la ce să mănânci la singura masă din zi ridică multe semne de întrebare. Nu este specificat nimic, ceea ce poate duce la deficiențe care pun în pericol sănătatea organismului.

Mesele pe care le consumi în fiecare zi ar trebui să includă o sursă de proteine echilibrată cu carbohidrați integrali, legume, fructe, proteine și grăsimi pentru a susține sănătatea optimă, prevenirea bolilor și gestionarea greutății.

Faptul că consumi o singură masă pe zi este ceva care nu are cum să fie ținut pe termenul lung. Acest lucru te poate pune în imposibilitatea de a interacționa cu oamenii dragi la mesele în familie. Dietele extreme duc de cele mai multe ori la sentimente de privare și izolare socială.

Alimentația restrictivă poate duce, de asemenea, la o relație nesănătoasă cu alimentele, ceea ce face și mai dificilă atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase.

Regimurile de post intermitent precum OMAD au o rată de abandon de până la 65%. Faptul că este mai ușor de urmat decât alte planuri de restricție calorică este doar o aparență.

S-ar putea să simți constant senzația de foame. Când mănânci o masă pe zi în loc de trei, corpul tău produce o cantitate mai mare de grelină, care te face să te simți foame în majoritatea timpului.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×