Reclamă

Alimentele și băuturile procesate pot fi nocive pentru sănătate. Ce se întâmplă în organism dacă le consumi regulat

Alimentele procesate au devenit foarte populare datorită faptului că sunt practice, accesibile și uneori pline de arome savuroase. Totuși, acestea sunt asociate cu riscuri pentru sănătate deloc de neglijat. Află de la specialiști de ce alimentele și băuturile procesate pot fi nocive pentru sănătate și cum le poți evita.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 14 martie 2024, 2:05 / Actualizat: 14 martie 2024, 20:24

Multe din alimentele procesate sunt campioane la creșterea accelerată a nivelurilor de zahăr din sânge. Prin urmare duc la îngrășare și o gamă diversă de probleme de sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimentele și băuturile procesate pot fi nocive pentru sănătate

Alimentele și băuturile procesate sunt nocive pentru sănătate. Când zahărul din sânge crește brusc, organismul reacționeaă eliberând insulină pentru a-l echilibra.

Acest proces are deseori ca rezultat depozitarea excesivă a glucozei sub formă de grăsime.

E un efect abrupt care nu numai că perturbă nivelurile de energie, ci și stimulează apetitul și nevoia de zahăr sau alimente procesate. În acest mod se perpetuează un cerc vicios de creștere în greutate și dezechilibru metabolic, potrivit Shefinds.

Pe lista neagră a celor mai nocive alimente și băuturi procesate se află câteva alimente extrem de populare, alegeri incluse în dieta majorității dintre noi.

Reclamă

Cerealele de la micul dejun

Cerealele sunt un deliciu pentru multe persoane la prima masă a zilei. Sunt gustoase și sățioase, dar și accesibile ca preț. În plus, se pregătesc rapid, iar un bol cu cereale poate fi startul perfect al zilei. Totuși, majoritatea cerealelor conțin multe zaharuri rafinate și carbohidrați, fiind o reală capcană pentru nivelul de zahăr din sânge.

Deși există și sortimente sănătoase de cereale, mai ales cele bio sau organice, multe tipuri de cereale au un conținut mare de zahăr și nu au o valoare nutrițională deosebită, avertizează nutriționistul Michelle Saari. Optează pentru cereale care conțin fibre

Reclamă

Din fericire, completează experta, există și sortimente benefice. Tot ce trebuie să faci este să citești cu atenție eticheta în magazine. Dacă cerealele nu conțin fibre, acestea sunt incapabile să regleze zaharurile din sânge. Dacă vrei să te asiguri că faci o alegere bună, caută cereale cu mai puțin de 10% calorii provenite din zahăr. Ideal ar fi să cumperi produse fără zahăr adăugat.

Dacă dorești să ajuți la reglarea nivelului tău de zahăr, chiar dacă consumi cereale, poți adăuga fructe tăiate – o excelentă sursă de fibre. De asemenea, poți adăuga lapte, o sursă bună de proteine. Prin includerea proteinelor și fibrelor în cereale, zahărul se va elibera lent în fluxul sanguin. Astfel vei putea controla oscilațiile zahărului din sânge, comentează Saari.

Produsele de patiserie

A te răsfăța cu un croissant sau o brioșă în diminețile de week-end poate fi un obicei delicios. Însă e important ca produsele de patiserie să nu devină un obicei dacă vrei să îți păstrezi talia și să nu ai probleme cu glicemia. Din nefericire, majoritatea acestor produse, inclusiv plăcintele, gogoșile, clătitele, gofrele și cookies, conțin o cantitate alarmantă de carbohidrați rafinați și de zahăr.

Ceea ce înseamnă o alegere nefastă pentru condiția generală de sănătate, mai ales dacă sunt consumate regulat.

Acest tip de alimente conțin zahăr și foarte multe grăsimi, avertizează experta citată. În loc să te oprești la o cafenea, un magazin sau un bistro pentru un răsfăț de acest gen, mai bine prepară-le acasă din timp în variante dietetice. Sunt opțiuni mult mai avantajoase decât produsele de patiserie din comerț. O altă variantă inspirată este alegerea unor alimente cu carbohidrați complecși, care reduc din efectul nefast al carbohidraților în sânge.

Batoanele de granola

Alimentele și băuturile procesate sunt nocive pentru sănătate. Dacă ai nevoie de un mic dejun rapid, batoanele de granola par alegerea perfectă și sănătoasă. Însă, deși sunt promovate ca gustări sănătoase, ponderate nutrițional, realitatea este că pot avea consecințe nefaste asupra zahărului din sânge, metabolismului și greutății.

Sunt mult lăudatele batoane de ciocolată, dar care nu oferă satisfacția procurată de un baton de ciocolată, completează Saari. Motivul este că sunt bogate în zahăr adăugat și calorii raportat la greutatea lor mică. Experta recomandă evitarea lor completă, căci nu adaugă nimic unei diete, de fapt.

În schimb, observă aceasta, îți poți crea propriul mix de fructe nucifere pline de beneficii nutriționale, care oferă proteine și grăsimi sănătoase. De asemenea, poți opta pentru popcorn, care furnizează fibre și cereale integrale, sau pentru un singur fruct ca să îți asiguri aportul de fibre.  Este combinația aptă să controleze zaharurile din sânge, reducând riscul rezistenței la insulină.

Băuturile îndulcite

Pe lângă alimentele menționate, există multe băuturi care conțin cantități îngrijorătoare de zahăr. Majoritatea băuturilor îndulcite, cum sunt băuturile carbogazoase, sucurile de fructe și ceaiurile, ridică o problemă când vine vorba de reglarea nivelului de zahăr și controlul greutății.

Consumul lor regulat este ca o invitație pentru zahăr în exces în organism, cu consecințele nefavorabile pentru sănătate care decurg de aici.

Așa cum se știe, zahărul provoacă creșterea accelerată a valorii zahărului din sânge, contribuind la inflamația organismului. Băuturile îndulcite sunt asociate direct cu un risc mai mare de rezistență la insulină, care la rândul ei duce la îngrășare și chiar diabet de tip 2, dacă nu este controlată la timp. Din fericire, pe piață sunt disponibile multe sortimente de băuturi care au puțin zahăr în compoziție sau chiar deloc.

Iaurtul îndulcit

În multe cazuri, iaurtul poate stabiliza nivelul zahărului din sânge. Iaurtul natur grecesc, de exemplu, oferă ample beneficii pentru sănătate. Totuși, sortimentele cu zahăr adăugat implică riscuri.

Ca și celelalte alimente prezente în această listă, conțin mai mult zahăr decât este normal într-o dietă echilibrată. Dar chiar dacă nu conțin zahăr, aceste iaurturi conțin îndulcitori, la rândul lor periculoși pe termen lung. În plus, iaurturile îndulcite și cu diverse arome au un conținut proteic minim.

De aceea, nutriționiștii recomandă evitarea iaurturilor fără proteine, dar care au zahăr adăugat. În locul acestora poți alege iaurt natur în care adaugi un fruct sau alte topping-uri sănătoase.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×