Reclamă

Ce condimente poți adăuga în cafeaua de dimineață. Susțin sănătatea organismului

În căutarea vitalității creierului și a sănătății cognitive, mulți dintre noi apelăm la diverse strategii: de la „antrenarea” creierului prin diverse activități, până la unele schimbări în dietă. Cu toate acestea, experții sugerează că există o soluție remarcabilă, care poate stimula sănătatea creierului. Descoperă ce condimente poți adăuga în cafeaua de dimineață și cum pot stimula sănătatea.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 11 martie 2024, 7:00

Adăugarea anumitor condimente în ceașca ta de cafea nu oferă doar o savoare specială, ci poate stimula sănătatea creierului pe termen lung. Indiferent dacă sunt presărate peste cafea sau incluse, aceste condiment oferă un adaos delicious rutinei cafelei de dimineață. Propunerile care urmează pot fi ingredientul secret de care are nevoie creierul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce condimente poți adăuga în cafeaua de dimineață

Dr. Brandon Crawford, neurolog specializat în sănătatea creierului, subliniază potențialele beneficii ale unor mirodenii adăugate în cafea. Scorțișoara, turmericul, ghimbirul, nucșoara și piperul negru sunt condimentele pe care specialistul le recomandă cu încredere, explicând cum acționează acestea asupra creierului, notează Shefinds.

Scorțișoara

Potrivit Dr. Crawford, scorțișoara este ceva mai mult decât un adaos aromat în cafea. Este în primul rând o sursă puternică de antioxidanți benefici pentru protejarea structurilor neuronale în fața stresului oxidativ.

Scorțișoara poate regla nivelul zahărului din sânge, lucru vital pentru menținerea funcției cognitive și prevenirea bolilor neurodegenerative, observă acesta. În plus, adăugând-o în cafea ai o modalitate eficientă de a stimula pierderea în greutate.

Reclamă

Turmericul

Dr. Crawford reliefează forța turmericului datorită compusului său activ, curcumina.

Renumită pentru proprietățile antiinflamatorii și antioxidante, curcumina din turmeric poate ajuta la reducerea inflamației și a daunelor oxidative la nivelul creierului – factori legați adesea de afecțiuni precum boala Alzheimer.

Reclamă

Curcumina crește nivelul hormonului cerebral BDNF, care stimulează apariția de noi neuroni și luptă împotriva unor procese degenerative din creier, explică dr. Crawford. Ea va adăuga o aromă specială cafelei tale.

Ghimbirul

Când vine vorba de condimente antiinflamatoare, ghimbirul se află pe o poziție de top.  Renumit pentru proprietățile sale antiinflamatorii deosebit de puternice, ghimbirul poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive, reducând inflamația și stresul oxidativ, mai spune dr. Crawford. „De asemenea, ajută la echilibrul neurotransmițătorilor, esențial pentru concentrare și agilitate cognitivă”, completează specialistul. De adăugat că ghimbirul și turmericul merg foarte bine împreună.

Nucșoara

Acest condiment aduce la rândul său o serie de beneficii pentru sănătate, în special pe timpul iernii. Dr. Crawford subliniază proprietățile neuroprotectoare ale nucșoarei, apte să îmbunătățească memoria și să prevină degenerarea căilor neuronale.

În plus, nucșoara are efecte de stimulare a stării de spirit, contribuind la o concentrare superioară și o stare mentală pozitivă,.

Piperul negru

Poate părea o combinație mai ciudată, însă piperul negru merită încercat. Nu numai că poate adăuga o aromă desebită în ceașca de cafea, dar aduce și beneficii substanțiale pentru sănătatea creierului, mai ales când este asociat cu turmericul.

Piperina, compusul activ din piperul negru, poate stimula absorbția curcuminei (din turmeric) cu până la 2.000%, subliniază dr. Crawford. Această sinergie nu doar că amplifică beneficiile curcuminei pentru creier. Dar ajută și la îmbunătățirea digestiei și a absorbției nutrienților, susținând indirect sănătatea cognitivă, mai punctează acesta.

Cafeaua are beneficii importante, dar și riscuri pentru sănătate

Potrivit publicației The New York Times, băutorii de cafea trăiesc mai mult și își reduc riscul de a face boli grave ca diabetul de tip 2, boala Parkinson, afecțiuni cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.

Totuși, dacă este băută în exces, cofeina poate cauza palpitații, anxietate, amețeală sau tulburări de somn, avertizează Jennifer Temple, profesor de științe nutriționale în cadrul Universității din Buffalo (SUA). De asemenea, poate provoca dureri de cap sau reflux gastroesofagian. În doze mari, cafeaua poate duce inclusiv la stări de vomă.

Din fericire, majoritatea oamenilor știu să recunoască dacă beau cafea în exces, căci organismul lor le semnalează imediat acest lucru. În momentul în care experimentează anumite simptome dintre cele menționate anterior, înseamnă că trebuie să reducă consumul de cafea.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×