Reclamă

Cum începi o dietă antiinflamatoare. Ce alimente sunt recomandate de nutriționiști

Alimentele bogate în antioxidanți sunt ideale pentru persoanele care își doresc să adopte un stil de viață mai sănătos. Dacă te întrebi cum începi o dietă antiinflamatoare, află că nutriționiștii recomandă să incluzi în alimentația ta cât mai multe produse bogate în nutrienți benefici.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 28 mai 2023, 6:07 / Actualizat: 28 mai 2023, 9:49

O dietă antiinflamatoare este compusă, în cea mai mare parte, din consumul de fructe, legume, nuci și proteine din carne slabă, cum ar fi carnea de pește sau cea de pui. Chiar dacă îți poate suna familiar termenul de „antiinflamatoare”, specialiștii susțin că mai sunt multe de învățat despre modu în care inflamația îți afectează sănătatea organismului. În cele ce urmează, descoperă cum poți adopta un stil de viață mai sănătos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este și cum începi o dietă antiinflamatoare

Nu există o definiție strictă pentru dieta antiinflamatoare, dar există mai multe tipare ale alimentelor care pot fi incluse. În general, o dietă antiinflamatoare conține alimente bogate în antioxidanți. Majoritatea dietelor antiinflamatoare sunt bogate în legume și fructe.

Acest lucru se datorează faptului că alimentele vegetale sunt surse concentrate de substanțe antiinflamatoare puternice care s-a dovedit că reduc markerii inflamației din organism. Persoanele care au diete bogate în alimente vegetale, cum ar fi dieta mediteraneană, tindă să aibă niveluri mai scăzute de markeri inflamatori.

Alte alimente care sunt adesea încorporate în dietele antiinflamatoare includ condimentele, ierburile, fasolea, nucile și semințele, fructele de mare. O dietă antiinflamatoare trebuie să conțină surse de Omega-3.

O dietă antiinflamatoare ar trebui să conțină alimente hrănitoare și bogate în nutrienți. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu te poți bucura din când în când de o gustare mai puțin sănătoasă. 

Reclamă

Ce este inflamația și ce efecte are asupra organismului

Există două tipuri generale de inflamație, după cum spun specialiștii pentru Health.com. Avem inflamația acută ( care se manifestă pe termen scurt) și inflamația cronică (care se manifestă pe termen lung). Inflamația acută este modul în care corpul tău reacționează pentru a se proteja atunci când ești slăbită sau bolnavă.

Acest tip de inflamație se poate trata destul de ușor și de rapid. Inflamația cronică, pe de altă parte, poate cauza mult mai multe probleme. Inflamația cronică poate persista pentru o perioadă mai lungă de timp și poate afecta organele.

Reclamă

Specialiștii susțin că inflamația cronică poate aduce modificări la nivelul ADN-ului și poate duce la apariția mai multor probleme de sănătate cum ar fi cancerul sau bolile de inimă.

Inflamația cronică poate fi provocată de mai mulți factori: fumatul, înaintarea în vârstă, consumul de alcool, expunerea la poluarea, stresul, obezitatea sau un stil de viață sedentar.

Cum incluzi antioxidanții pentru a lupta împotriva radicalilor liberi

Corpul tău are nevoie de un echilibru între radicalii liberi și componentele numite antioxidanți. Radicalii liberi sunt generați de reacțiile biochimice din organism și sunt produși ca un răspuns la factorii din mediul înconjurător.

Însă, acești radicali liberi pt duce la deteriorarea celulelor din organism. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, corpul tău pierde din abilitatea de a lupta împotriva efectelor radicalilor liberi. Astfel, în corp vor exista mai mulți radicali liberi care pot duce la apariția stresului oxidativ.

Astfel, pe măsură ce înaintezi în vârstă este nevoie să te asiguri că ai creat un echilibru între nivelul antioxidanților și cel al radicalilor liberi. Antioxidanții te ajută în lupta împotriva acestor radicali liberi. Află mai multe despre aceștia și vezi ce alimente sunt bogate în antioxidanți.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O tănără care stă singură pe un pod pentru a ilustra una dintre cele trei zodii care adoră să fie singure
Horoscop
Zodii care adoră să fie singure. Nativii care preferă o viață departe de ceilalți
Astrele dezvăluile mai multe amănunte despre acele zodii care adoră să fie singure. Acești nativi preferă o viață departe de ceilalți, iar de cele mai multe ori sunt secretoși și misterioși. Unele persoane preferă...
2
Harta zodiacului chinezesc pe un fundal maro
Horoscop
Zodiacul chinezesc pe ani. Tabelul care îți arată ce animal ești în horoscopul chinezesc în funcție de anul nașterii
În zodiacul chinezesc pe ani, fiecare animal are propriile sale trăsături. Semnificațiile și predicțiile se instalează în funcție de anul nașterii. Sunt 12 animale în acest zodiac și fiecare dintre acestea sunt asociate unui...
3
Un candy bar cu mai multe prăjituri pentru a ilustra ce desert ți se potrivește, în funcție de zodie
Horoscop
Ce desert ți se potrivește, în funcție de zodie. Nativii care adoră prăjiturile delicioase
Mesele sunt complete doar atunci când te-ai răsfățat și cu un mic desert. Astrologii spun că preferințele pentru prăjituri diferă de la un nativ la altul. Descoperă și tu ce desert ți se potrivește,...
4
Kate Middleton și Prințesa Kate la o fermă de alge
Divertisment
Prințesa Kate a purtat blugi skinny și pantofi sport. Ea și Prințul William au mers la stația de bărci de salvare St Davids RNLI din Pembrokeshire
Prințesa de Wales s-a alăturat Prințului William pentru o vizită la stația de bărci de salvare St Davids RNLI din Pembrokeshire. Prințesa Kate a purtat blugi skinny și pantofi sport, dar chiar și așa...
5
Kanye West, acoperit din cap până în picioare, în haine de culoare neagră
Divertisment
Bianca Censori continuă să depășească limitele în Italia. Prietenii sunt „extrem de îngrijorați” de situația celor doi soți
Bianca Censori continuă să depășească limitele în Italia. Prietenii sunt „extrem de îngrijorați” de situația celor doi soți. Au fost criticați pentru ieșirile lor în excursie, atât în ceea ce privește ținutele, dar și...
PARTENERI
×