O dietă antiinflamatoare este compusă, în cea mai mare parte, din consumul de fructe, legume, nuci și proteine din carne slabă, cum ar fi carnea de pește sau cea de pui. Chiar dacă îți poate suna familiar termenul de „antiinflamatoare”, specialiștii susțin că mai sunt multe de învățat despre modu în care inflamația îți afectează sănătatea organismului. În cele ce urmează, descoperă cum poți adopta un stil de viață mai sănătos.
Ce este și cum începi o dietă antiinflamatoare
Nu există o definiție strictă pentru dieta antiinflamatoare, dar există mai multe tipare ale alimentelor care pot fi incluse. În general, o dietă antiinflamatoare conține alimente bogate în antioxidanți. Majoritatea dietelor antiinflamatoare sunt bogate în legume și fructe.
Acest lucru se datorează faptului că alimentele vegetale sunt surse concentrate de substanțe antiinflamatoare puternice care s-a dovedit că reduc markerii inflamației din organism. Persoanele care au diete bogate în alimente vegetale, cum ar fi dieta mediteraneană, tindă să aibă niveluri mai scăzute de markeri inflamatori.
Alte alimente care sunt adesea încorporate în dietele antiinflamatoare includ condimentele, ierburile, fasolea, nucile și semințele, fructele de mare. O dietă antiinflamatoare trebuie să conțină surse de Omega-3.
O dietă antiinflamatoare ar trebui să conțină alimente hrănitoare și bogate în nutrienți. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu te poți bucura din când în când de o gustare mai puțin sănătoasă.
Ce este inflamația și ce efecte are asupra organismului
Există două tipuri generale de inflamație, după cum spun specialiștii pentru Health.com. Avem inflamația acută ( care se manifestă pe termen scurt) și inflamația cronică (care se manifestă pe termen lung). Inflamația acută este modul în care corpul tău reacționează pentru a se proteja atunci când ești slăbită sau bolnavă.
Acest tip de inflamație se poate trata destul de ușor și de rapid. Inflamația cronică, pe de altă parte, poate cauza mult mai multe probleme. Inflamația cronică poate persista pentru o perioadă mai lungă de timp și poate afecta organele.