Reclamă

Ce se poate întâmpla dacă iei zilnic vitamina C. Care sunt avantajele și dezavantajele consumului regulat

Potrivit experților, avantajele și dezavantajele consumului zilnic de vitamina C ar trebui să fie din ce în ce mai cunoscute. Ce se poate întâmpla dacă iei zilnic vitamina C și cum să obții doza corectă, potrivit specialiștilor.

Publicat: 18 septembrie 2022, 7:04
Complex de vitamina C, pe un fundal portocaliu
Vitamina C este o vitamină esențială care este importantă pentru multe lucruri precum repararea tuturor țesuturilor corpului / Shutterstock

Vitamina C este o vitamină esențială care este importantă pentru multe lucruri precum repararea tuturor țesuturilor corpului. Ea ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos. Deși corpul nostru are nevoie de ea, nu o produce în mod natural. Așa că, consumul de alimente bogate în vitamina C, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles, căpșunile, ardeiul gras și roșiile este vital pentru sănătatea generală.

Ce se poate întâmpla dacă iei zilnic vitamina C

Dar unii preferă să ia suplimente, care pot avea avantaje, dar există și unele riscuri. Eathis.com a vorbit cu Sean Marchese, o asistentă medicală la Centrul Mezoteliom cu experiență în studii clinice oncologice. Ea are de asemenea, peste 15 ani de experiență în îngrijirea directă a pacientului. Marchese spune ce se întâmplă dacă iei zilnic vitamina C.

Află de aici și care sunt beneficiile și contraindicațiile vitaminei C pentru ten.

Efecte antioxidante

Marchese spune: „Vitamina C este un antioxidant eficient care elimină particulele dăunătoare numite radicali liberi din organism. Reduce stresul oxidativ cauzat de inflamația pe termen lung după o rănire sau infecție. O doză zilnică de vitamina C poate ajuta și la producerea altor substanțe naturale, antioxidanți, inclusiv vitamina E și tetrahidrobiopterina”.

Reclamă

Ajută sistemul imunitar

Marchese explică: „Sistemul imunitar uman ajută la combaterea infecțiilor, la distrugerea corpurilor străine și la reducerea bolilor. Are totuși nevoie de ajutor din partea unei diete bogate în vitamina C și alți nutrienți”.

Vitamina C îmbunătățește efectele celulare ale celulelor imune, cum ar fi fagocitele și neutrofile. Vitamina C consumată zilnic poate ajuta, de asemenea, la curățarea celulelor imunitare moarte după infecție. În acest fel, previne daunele de la acumularea de produse secundare ale activității imune.

Reclamă

Prevenirea cancerului

Potrivit lui Marchese, „majoritatea oamenilor sănătoși nu au nevoie de suplimente zilnice de vitamina C, dar un supliment poate reduce riscul de cancer la persoanele care suferă de deficiență de vitamina C”.

Vitamina C este, de asemenea, utilă pentru pacienții cu cancer care nu își pot obține toți nutrienții prin administrare orală sau au crescut nivelul de inflamații sau infecții din tratamentul cancerului. Dovezile sugerează că suplimentele de vitamina C ar putea ajuta la scăderea riscului de cancer pancreatic, esofagian și de prostată.

Risc redus de boli oculare

„Atunci când sunt luate împreună cu alte vitamine și minerale recomandate, s-a demonstrat că suplimentele de vitamina C reduc bolile oculare, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă și cataracta”, mai spune Marchese.

„Este puțin probabil ca suplimentele de vitamina C să inverseze leziunile oculare legate de vârstă. Ele pot ajuta în schimb la reducerea riscului de scădere a acuității vizuale mai târziu în viață”. Află în continuare ce se poate întâmpla dacă iei zilnic vitamina C.

Risc crescut de pietre la rinichi

Aportul zilnic de vitamina C nu este recomandat pentru toată lumea și poate crește riscul unor efecte adverse. Cercetările au arătat că dozele mari de vitamina C în fiecare zi au crescut riscul de pietre la rinichi cu peste 20% în comparație cu cei care au luat mai puțin din cantitatea zilnică recomandată de 90 mg.

Risc de interacțiuni negative cu alte medicamente

Marchese spune: „Un supliment zilnic de vitamina C este de obicei sigur, iar cantitățile în exces sunt eliminate prin urină. Cu toate acestea, nivelurile inutil de ridicate de vitamina C se pot acumula în organism în timp și pot provoca probleme precum crampe stomacale, vărsături, arsuri la stomac și diaree”.

Nivelurile crescute de vitamina C pot interacționa periculos cu alte medicamente, cum ar fi statinele (un tip de medicament anti-colesterol), warfarina, medicamentele care diluează sângele și terapia de substituție hormonală, cum ar fi estrogenul. Acum că ai aflat ce se poate întâmpla dacă iei zilnic vitamina C, e decizia ta să iei decizia corectă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă cu părul blond care este tunsă la salon de către o altă femeie, în timp ce evită una din principalele coafuri care te îmbătrânesc
Frumusețe
Coafuri care te îmbătrânesc. Cu ce look recomandă specialiștii în frumusețe să le înlocuiești
Procesul de îmbătrânire este ceva normal și natural prin care orice persoană trece. Deși acesta este inevitabil, există anumite trucuri prin care poți ascunde semnele înaintării în vârstă. Când vine vorba de alegerea coafurii...
2
O sufragerie frumoasă, cu flori proaspete, într-o vază transparentă
Timp liber
Obiecte care aduc noroc în casă. Plus lista obiectelor care aduc ghinion
Fiecare persoană este în felul ei. Cu toate acestea, oamenii își doresc un pic de noroc în viața lor, chiar și atunci când viața le surâde. Întotdeauna se poate mai bine. Venim în ajutorul...
3
O femeie frumoasă care a cerut să primească una din principalele coafuri care te întineresc
Frumusețe
Coafuri care te întineresc. Ce trucuri folosesc specialiștii în frumusețe
Coafura pe care o alegi îți poate schimba imediat imaginea. Dacă nu ești atentă îți poți adăuga singură ani în plus. Totuși, dacă faci alegerea potrivită poți avea un aspect mai tineresc cu ajutorul...
4
Fată frumoasă stând la birou cu o pană în mână
Horoscop
Ce înseamnă ora 11:11 în numerologie. Semnificații și curiozități
Dacă vrei să afli ce înseamnă ora 11:11 în numerologie, trebuie să știi că astrele au un fel de a ne comunica anumite mesaje prin diverse metode. Una dintre acestea o reprezintă vizualizarea cifrelor...
5
Meghan Markle și Prințul Harry în timp ce se țin de mână în fața unui avion după ce au aterizat în Australia, în cadrul unei vizite oficiale din 2018
Divertisment
Ducii de Sussex au decis să plece din Montecito. Unde urmează să se mute familia Prințului Harry
Meghan Markle și Prințul Harry au avut parte de o ședere prelungită în Europa. Aceștia au luat parte la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a și au fost alături de membrii Familiei Regale în momentele...
PARTENERI
×