Reclamă

Ce se poate întâmpla dacă iei zilnic vitamina C. Care sunt avantajele și dezavantajele consumului regulat

Potrivit experților, avantajele și dezavantajele consumului zilnic de vitamina C ar trebui să fie din ce în ce mai cunoscute. Ce se poate întâmpla dacă iei zilnic vitamina C și cum să obții doza corectă, potrivit specialiștilor.

Publicat: 18 septembrie 2022, 7:04

Vitamina C este o vitamină esențială care este importantă pentru multe lucruri precum repararea tuturor țesuturilor corpului. Ea ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos. Deși corpul nostru are nevoie de ea, nu o produce în mod natural. Așa că, consumul de alimente bogate în vitamina C, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles, căpșunile, ardeiul gras și roșiile este vital pentru sănătatea generală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se poate întâmpla dacă iei zilnic vitamina C

Dar unii preferă să ia suplimente, care pot avea avantaje, dar există și unele riscuri. Eathis.com a vorbit cu Sean Marchese, o asistentă medicală la Centrul Mezoteliom cu experiență în studii clinice oncologice. Ea are de asemenea, peste 15 ani de experiență în îngrijirea directă a pacientului. Marchese spune ce se întâmplă dacă iei zilnic vitamina C.

Află de aici și care sunt beneficiile și contraindicațiile vitaminei C pentru ten.

Efecte antioxidante

Marchese spune: „Vitamina C este un antioxidant eficient care elimină particulele dăunătoare numite radicali liberi din organism. Reduce stresul oxidativ cauzat de inflamația pe termen lung după o rănire sau infecție. O doză zilnică de vitamina C poate ajuta și la producerea altor substanțe naturale, antioxidanți, inclusiv vitamina E și tetrahidrobiopterina”.

Reclamă

Ajută sistemul imunitar

Marchese explică: „Sistemul imunitar uman ajută la combaterea infecțiilor, la distrugerea corpurilor străine și la reducerea bolilor. Are totuși nevoie de ajutor din partea unei diete bogate în vitamina C și alți nutrienți”.

Vitamina C îmbunătățește efectele celulare ale celulelor imune, cum ar fi fagocitele și neutrofile. Vitamina C consumată zilnic poate ajuta, de asemenea, la curățarea celulelor imunitare moarte după infecție. În acest fel, previne daunele de la acumularea de produse secundare ale activității imune.

Reclamă

Prevenirea cancerului

Potrivit lui Marchese, „majoritatea oamenilor sănătoși nu au nevoie de suplimente zilnice de vitamina C, dar un supliment poate reduce riscul de cancer la persoanele care suferă de deficiență de vitamina C”.

Vitamina C este, de asemenea, utilă pentru pacienții cu cancer care nu își pot obține toți nutrienții prin administrare orală sau au crescut nivelul de inflamații sau infecții din tratamentul cancerului. Dovezile sugerează că suplimentele de vitamina C ar putea ajuta la scăderea riscului de cancer pancreatic, esofagian și de prostată.

Risc redus de boli oculare

„Atunci când sunt luate împreună cu alte vitamine și minerale recomandate, s-a demonstrat că suplimentele de vitamina C reduc bolile oculare, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă și cataracta”, mai spune Marchese.

„Este puțin probabil ca suplimentele de vitamina C să inverseze leziunile oculare legate de vârstă. Ele pot ajuta în schimb la reducerea riscului de scădere a acuității vizuale mai târziu în viață”. Află în continuare ce se poate întâmpla dacă iei zilnic vitamina C.

Risc crescut de pietre la rinichi

Aportul zilnic de vitamina C nu este recomandat pentru toată lumea și poate crește riscul unor efecte adverse. Cercetările au arătat că dozele mari de vitamina C în fiecare zi au crescut riscul de pietre la rinichi cu peste 20% în comparație cu cei care au luat mai puțin din cantitatea zilnică recomandată de 90 mg.

Risc de interacțiuni negative cu alte medicamente

Marchese spune: „Un supliment zilnic de vitamina C este de obicei sigur, iar cantitățile în exces sunt eliminate prin urină. Cu toate acestea, nivelurile inutil de ridicate de vitamina C se pot acumula în organism în timp și pot provoca probleme precum crampe stomacale, vărsături, arsuri la stomac și diaree”.

Nivelurile crescute de vitamina C pot interacționa periculos cu alte medicamente, cum ar fi statinele (un tip de medicament anti-colesterol), warfarina, medicamentele care diluează sângele și terapia de substituție hormonală, cum ar fi estrogenul. Acum că ai aflat ce se poate întâmpla dacă iei zilnic vitamina C, e decizia ta să iei decizia corectă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×