Crema de protecție solară este una dintre cele mai bune și cele mai simple modalități de a proteja aspectul și sănătatea pielii la orice vârstă. Folosită în mod regulat, crema de protecție solară ajută la prevenirea arsurilor solare. Aceasta ajută la prevenirea cancerului de piele și a îmbătrânirii premature.
Ce SPF este recomandat să folosim zilnic
Factorul de protecție solară sau SPF reprezintă capacitatea unei creme de protecție de a proteja împotriva unei anumite porțiuni de lumină ultravioletă (UV), numită UVB.
Razele UVB sunt responsabile pentru arsurile solare și creșterea riscului de apariție de cancer de piele. Există alte două tipuri de lumină UV. Razele UVC nu trec prin atmosfera pământului. Razele UVA sunt, de asemenea, responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii.
O cremă de protecție solară cu spectru larg te poate proteja împotriva razelor UVB și UVA.
Pentru utilizarea sa de zi cu zi este recomandat să alegi o cremă cu un factor de protecție SPF de cel puțin 30. Dacă petreci mai mult timp în aer liber, atunci alege un SPF 50 sau mai mare, spun cei de la Hopkinsmedicine.org.
Majoritatea oamenilor nu folosesc atât de multă protecție slară pe cât ar trebui. Acest factor de protecție mai mare ajută la compensarea aplicării neregulate.
Specialiștii spun că pentru a-ți proteja fața și gâtul, brațele și picioarele vei avea nevoie de crema de protecție solară cu un factor mai mare.
Se recomandă reaplicarea cremei ori de câte ori este nevoie. Totodată, trebuie ținut cont de faptul că un SPF pentru față este diferit de unul pe care îl folosești pentru corp.
Crema de protecție solară ar trebui folosită înainte sau după alte produse de make-up?
Atâta timp cât crema de protecție solară este de cel puțin SPF 30, rezistent la apă și cu un spectru larg. Unii specialiști recomandă să aplici SPF-ul pe pielea goală.
Dacă ești îngrijorată cu privire la stratificarea unor produse specifice, discută înainte cu medicul tău dermatolog.
Nu uita că există și produse de frumusețe care conțin deja SPF în formula lor. Machiajul nu este suficient pentru a-ți proteja pielea, chiar dacă are un SPF ridicat.
Ai nevoie de mult mai mul machiaj pentru a atinge cu adevărat un grad de protecție pe care ți l-ar putea oferi o cremă de protecție solară.
Cremele de protecție solară minerale ar putea fi mai bune pentru ten
Cremele de protecție solară sunt adesea grupate în două categorii: chimice și minerale. Cremele chimice de protecție solară folosesc ingrediente precum avobenzona, octisalate, octocrylene, homosalat și altele. Cremele de protecție soalră minerale folosesc fie oxid de zinc, dioxid de titan.
Atât cremele solare chimice, cât și cele minerale funcționează în mod similar prin absorbția luminii UV și transformând acea energie în cantități neglijabile de căldură.
Cremele de protecție solară minerale reflectă, de asmenea, o cantitate mică de lumină UV. Pentru unii, cremele chimice de protecție pot fi supărătoare.
Dacă ai pielea mai sensibilă sau reacționezi frecvent la produse, crema de protecție solară minerală ar putea fi o alegere mai bună.
Dezavantajul cremelor solare minerale este că deseori lasă o peliculă albă vizibilă pe piele. Nu uita că SPF-ul trebuie replicat la fiecare două ore, mai ales dacă faci activități în apă, cum ar fi înotul.
Dacă lucrezi în interior și stai departe de ferestre este posibil să nu fie nevoie să o reaplici la fel de des. Ține cont de cât de des te expui la soare, spun specialiștii de la Healthline.com.