Crizantemele sunt rezistente la dăunători și boli, așa că necesită întreținere redusă. Ele funcționează bine în ghivece și în pământul de grădină, deopotrivă. Au forme diferite, cu flori mari și luxuriante sau flori asemănătoare margaretelor.
Crizantemele sunt florile toamnei
Aceste superbe flori ale toamnei sunt plante perene dacă le pui în pământ la începutul sezonului, astfel încât să își poată stabili rădăcina înainte de iarnă. Dar dacă nu, nu trebuie să te îngrijorezi.
Sunt suficient de ieftine pentru a le înlocui anual. Pentru că sunt disponibile într-o mulțime de culori, sunt un must-have pentru grădina ta de toamnă sau pentru a înfrumuseța treptele din fața casei cu ele alături de niște dovleci și tărtăcuțe. Nimic nu spune mai frumos „bun venit” în această perioadă a anului decât aceste flori de toamnă luminoase și vesele.
Aceste flori au nevoie de lumină pentru a se dezvolta armonios și rezistă la temperaturi cu plus. Cea mai bună perioadă pentru a le planta este de primăvara până la sfârșitul verii.
Cele mai recomandate tipuri de crizanteme sunt Hillside Sheffield Pink, Clara Curtis, Mary Stoker. Dăunătorii și bolile de care trebuie să ai grijă pentru a nu provoca boli crizantemelor sunt afidele și minerii de frunze.
Pentru a planta corect o crizantemă trebuie să sapi o groapă de două ori mai lată decât ghiveciul și să pui planta în gaură, astfel încât coroana să fie la nivelul solului și nu mai adânc! Umple groapa cu pământ și udă.
Cum să îngrijești crizantemele toamna
Crizantemele nu necesită foarte mult timp pentru îngrijire, așa că adaugă un compost când le plantezi. Mai apoi le poți pune un îngrășământ de uz general cu eliberare lentă la începutul verii. Udă crizantemele în mod regulat, mai ales când plantezi pentru prima dată pentru că se vor ofili în zilele toride.
Pentru ca aceste flori să aibă o coroană bogată, cu mai multe flori, tunde vârfurile fiecărei „ramuri” oricând de la sfârșitul primăverii până la începutul lunii iulie.
Fă acest lucru de câteva ori pe sezon, dar nu mai târziu de jumătatea lunii iulie sau vei tăia mugurii florali. Dacă nu vrei să faci asta, este perfect în regulă să le lași să crească într-o formă mai liberă. Oricum, nu te aștepta ca tunsul să producă acea plantă perfect rotunjită pe care ai adus-o prima dată acasă de la pepinieră.
Dacă le păstrezi în ghivece, asigură-te că le uzi temeinic în perioadele calde și uscate din toamnă. Ghivecele se usucă mult mai repede decât pământul de grădină, așa că verifică-le în mod regulat pentru a nu se ofili.
Crizantemele au nevoie de sol bine drenat și de expunere completă la soare pentru a crește și a înflori. În general, aceste flori au nevoie de cel puțin 6 ore de lumină solară pe zi, în timpul verii.