Reclamă

Papricaș de cartofi. Rețeta tradițională, cremoasă și aromată

Rețeta de papricaș de cartofi este una dintre acele mâncăruri simple, dar incredibil de gustoase. Ne aduce aminte de mesele de acasă, cu arome îmbietoare și un gust bogat. Acest preparat rustic, specific bucătăriei ungurești și transilvănene, se remarcă prin sosul cremos, intens colorat de boiaua dulce, și prin combinația de cartofi fragezi, ceapă călită și mirodenii care transformă un ingredient umil într-o adevărată delicatesă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 26 martie 2025, 6:56

Papricașul poate fi servit simplu, ca mâncare de post. Însă este extrem de delicios și îmbogățit cu cârnați afumați, carne de pui sau găluște de făină. În orice variantă, rămâne o mâncare reconfortantă, perfectă pentru zilele răcoroase sau pentru momentele în care îți dorești ceva consistent și savuros.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Papricașul de cartofi este acea mâncare tradițională pe care, odată ce o încerci, o vei dori din nou și din nou.

Simplitatea și gustul bogat îl fac un preparat clasic, care aduce căldură și bucurie în farfurie. Descoperă și rețeta de papricaș în varianta cu ciuperci. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare al variantei cu cartofi.

Papricaș de cartofi – Ingrediente

  • 1 kg cartofi albi
  • 2 cepe mari
  • 1 ardei gras roșu
  • 2 căței de usturoi
  •  2 roșii bine coapte sau 2 linguri pastă de roșii
  • 1 linguriță sare (sau după gust)
  • 1 lingură boia dulce de ardei
  • ½ linguriță piper negru măcinat
  • ½ linguriță cimbru uscat
  • 2 linguri ulei
  • 750 ml apă sau supă de legume
  •  1 legătură pătrunjel verde.
Reclamă

Rețeta papricașului de cartofi – Mod de preparare

Curăță și toacă mărunt ceapa. Pune uleiul într-o cratiță largă și călește ceapa la foc mic, până devine sticloasă și ușor aurie. Adaugă ardeiul gras tăiat cubulețe și călește-l 2-3 minute, pentru a elibera aroma. Apoi adaugă usturoiul tocat fin și amestecă rapid, pentru a nu se arde.

Presară boiaua dulce de ardei și amestecă rapid, apoi adaugă imediat roșiile tocate mărunt sau pasta de roșii. Amestecă bine pentru a obține o bază de sos aromată.

Curăță cartofii, taie-i cuburi mari și adaugă-i peste ceapa călită. Amestecă bine, astfel încât să fie acoperiți de condimente. Adaugă cimbrul, piperul și sarea. Toarnă apa sau supa de legume, astfel încât să acopere cartofii cu aproximativ un deget.

Reclamă

Acoperă cratița cu un capac și lasă papricașul să fiarbă la foc mic, timp de 25-30 de minute, până când cartofii sunt moi și încep să se sfărâme ușor, îngroșând natural sosul.

Dacă dorești un sos mai legat, amestecă o lingură de făină cu 50 ml apă rece și adaugă compoziția treptat în cratiță, amestecând bine.

Când cartofii sunt gata, presară pătrunjel verde tocat și oprește focul. Dacă vrei un gust mai cremos, adaugă 1 lingură de smântână și amestecă bine înainte de servire. Descoperă și o rețetă de kugel de cartofi, o rețetă tradițională evreiască.

Cum se servește deliciosul papricaș de cartofi

Papricașul de cartofi poate fi servit cu pâine proaspătă sau turte, înmuiate în sosul cremos.

Este delicios cu găluște de făină (nokedli) sau cu paste mici, pentru o variantă mai consistentă.

Merge servit alături de murături. Castraveții murați, gogonelele sau salata de varză acră completează perfect gustul.

Pentru un plus de savoare și consistență poate fi îmbogățit cu cârnați afumați sau bacon .

Sfaturi și variații

Pentru o variantă de post, respectă rețeta de bază fără smântână și carne.

Pentru un papricaș de cartofi mai sățios, adaugă bucăți de pui (pulpe sau piept) și gătește-le împreună cu cartofii.

Dacă vrei un sos mai dens, pasează câțiva cartofi direct în cratiță la final.

Pentru un plus de savoare, poți folosi boia afumată în loc de boia dulce.

Mai poți încerca papricașul tradițional și în varianta cu carne de vită.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie în rochie albă, cu coroniță de flori pe cap, pe un câmp
Horoscop
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Nativii de mai jos sunt printre favoriții astrelor
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Până la finalul acestui anotimp, nativii de mai jos se vor bucura de oportunități sporite. Primăvara anului 2025 este în plină...
2
O fată care s-a pozat între crengile înflorite ale unui copac
Horoscop
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Nativi care merită din plin să fie răsplătiți
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Universul le transmite subtil că ce e mai bun abia acum urmează. Sunt favoriții astrelor. Trei zodii simt cum o...
3
Familie cu un copil, zâmbitori, cu urechi de iepure pe cap și un coș cu ouă
Timp liber
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce ai voie să faci și ce nu
Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, este perioada dintre Duminica Floriilor și Sărbătoarea Paștelui și are o însemnătate deosebită în calendarul creștin. Ai mai jos o listă cu tradiții și obiceiuri în Săptămâna...
4
Prințesa Leonor, comandant al unei nave
Divertisment
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie. Moștenitoarea tronului a fost fotografiată pe o plajă din Uruguay
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie au fost făcute publice de revista spaniolă Diez Minutos. Pozele inedite cu moștenitoarea tronului sunt primele de acest fel care au apărut în presă,...
5
Hilaria Baldwin în timp ce împinge un cărucior
Divertisment
Vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii: „Corpul meu nu-mi mai aparținea”
Ea este vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii. Diva a declarat că nu se mai simțea bine în pielea sa. Soția unui celebru actor...
PARTENERI
×