Reclamă

Papricaș de vită. Un preparat clasic al bucătăriei ungurești

Pentru un prânz delicios și consistent, rețeta de papricaș de vită poate fi una dintre alegerile potrivite. Este un preparat emblematic al bucătăriei ungurești.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 20 martie 2025, 5:24

Rețeta este caracterizată printr-un sos bogat și catifelat, aromatizat cu boia dulce, ce învăluie bucățile fragede de carne. Această mâncare tradițională, apreciată pentru gustul său intens și textura onctuoasă, este servită de obicei cu găluște de făină (nokedli) sau piure de cartofi. Fiecare înghițitură îți aduce o combinație de arome savuroase, unde carnea de vită fragedă se îmbină perfect cu sosul cremos și parfumat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Papricașul de vită este un preparat reconfortant, cu arome adânc înrădăcinate în bucătăria tradițională a Europei Centrale. Gustul său bogat, echilibrul dintre condimente și textura fragedă a cărnii îl fac un preparat de neuitat, perfect pentru o masă în familie. Dacă vrei să experimentezi și rețeta papricașului de post, încearcă varianta cu ciuperci.

Mai jos îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare al papricașului de vită.

Papricaș de vită – Ingrediente

  • 800 g carne de vită (pulpa sau spată, tăiată cuburi de 3-4 cm)
  • 2 linguri untură sau ulei
  • 2 cepe mari, tocate fin
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri boia de ardei dulce
  • 1 linguriță boia afumată (opțional, pentru o notă intensă)
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • 2 roșii decojite și mărunțite (sau 200 ml suc de roșii)
  • 1 ardei kapia roșu, tocat
  • 500 ml supă de vită (sau apă caldă)
  • sare și piper, după gust
  • 150 ml smântână fermentată
  • 1 lingură făină (pentru îngroșarea sosului, opțional)
  • 1 legătură pătrunjel verde, tocat.
Reclamă

Rețeta papricașului de vită – Mod de preparare

Vei începe cu călirea cepei și aromatizarea ei cu boia.

Într-o cratiță adâncă sau oală de fontă, încinge untura sau uleiul.

Adaugă ceapa tocată și călește-o la foc mediu, amestecând constant, până devine aurie și ușor caramelizată.

Reclamă

Adaugă usturoiul tocat și chimenul măcinat, călindu-le pentru încă 30 de secunde, astfel încât aromele să se dezvolte.

Ia cratița de pe foc și presară boiaua de ardei (atât cea dulce, cât și cea afumată, dacă folosești). Acest pas este important pentru a evita arderea boielei, care ar da un gust amar preparatului. Descoperă și ce este paprika sau din ce se prepară boiaua de ardei.

Gătirea cărnii și prepararea sosului pentru papricaș de vită

Pune cratița înapoi pe foc și adaugă carnea de vită. Amestecă bine pentru a se îmbrăca în amestecul de condimente și ceapă.

Adaugă ardeiul kapia și roșiile mărunțite, apoi toarnă supa de vită sau apa caldă, cât să acopere carnea pe trei sferturi.

Asezonează cu sare și piper, acoperă cu un capac și lasă să fiarbă la foc mic timp de 1,5 – 2 ore, până când carnea devine fragedă. Amestecă ocazional și completează cu lichid, dacă este necesar.

Când carnea este fragedă și sosul bine legat, amestecă smântâna cu făina și adaugă treptat 2-3 linguri de sos fierbinte, pentru a aduce smântâna la temperatura preparatului.

Toarnă amestecul în cratiță, amestecând constant, și mai lasă să fiarbă 5-7 minute, până când sosul devine cremos și bine legat.

Presară pătrunjel verde tocat și oprește focul.

Deliciosul papricaș de vită se servește fierbinte, alături de nokedli (găluște de făină), piure de cartofi sau chiar paste late. Pentru un contrast plăcut, se poate însoți cu castraveți murați sau salată de varză murată.

Dacă vrei un sos mai onctuos, poți adăuga o lingură de unt la finalul gătirii. O bucățică de slănină afumată topită la început, împreună cu ceapa, va da un gust autentic unguresc.

În rețetele vechi, papricașul era gătit fără roșii, pentru a nu eclipsa boiaua de ardei.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care privește un felinar și care reprezintă una dintre acele zodii care primesc mai multă claritate de la Univers în ziua de 20 martie 2025
Horoscop
3 zodii primesc mai multă claritate de la Univers în ziua de 20 martie 2025. Află dacă te numeri printre ele
3 zodii primesc mai multă claritate de la Univers în ziua de 20 martie 2025. Acești nativi au parte de momente de liniște și se bucură de o perioadă de prosperitate. Astrele sunt de...
2
Un bărbat care plantează
Timp liber
Ce să pui la rădăcina copacilor în luna martie. E important să le oferi îngrijirea necesară
Luna martie este ideală pentru plantarea și îngrijirea copacilor, arbuștilor și plantelor din grădină, pe măsură ce zilele devin mai lungi și mai calde. În această perioadă, este important să oferi copacilor și arbuștilor...
3
David Hasselhoff, alături de Pamela Bach, pe vremea când formau un cuplu
Divertisment
David Hasselhoff a slăbit mult și pare devastat, după sinuciderea fostei soții, Pamela Bach. Cum a fost fotografiat recent actorul
David Hasselhoff a slăbit mult și pare devastat, după sinuciderea fostei soții, Pamela Bach. Actorul pare vizibil afectat după vestea sinuciderii fostei sale partenere. Pamela Bach a renunțat la viață la vârsta de 61...
4
Chrissy Teigen, într-o ținută casual, pe stradă
Divertisment
Ce părere are Chrissy Teigen despre cei care îi lasă comentarii pline de ură: „Ce s-a întâmplat?”
Soția lui John Legend și-a amintit cu nostalgie de vremurile în care oamenii nu aveau la dispoziție rețelele sociale pentru a-și exprima fiecare gând răutăcios. Ce părere are Chrissy Teigen despre cei care îi...
5
Tom Cruise, într-un film
Divertisment
Tom Cruise a mers la Londra cu elicopterul cu o femeie superbă. Cine e colega de breaslă care apare tot mai des în compania lui
Tom Cruise a mers la Londra cu elicopterul cu o femeie superbă. Actorul și Ana de Armas au fost surprinși împreună pentru a doua oară în acest an și pare că atunci când sunt...
PARTENERI
×