Reclamă

Papricaș de vită. Un preparat clasic al bucătăriei ungurești

Pentru un prânz delicios și consistent, rețeta de papricaș de vită poate fi una dintre alegerile potrivite. Este un preparat emblematic al bucătăriei ungurești.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 20 martie 2025, 5:24
Papricaș de vită în cratiță cu lingură, alături de roșii cherry
Papricașul de vită este un preparat reconfortant, cu arome adânc înrădăcinate în bucătăria tradițională a Europei Centrale / Shutterstock

Rețeta este caracterizată printr-un sos bogat și catifelat, aromatizat cu boia dulce, ce învăluie bucățile fragede de carne. Această mâncare tradițională, apreciată pentru gustul său intens și textura onctuoasă, este servită de obicei cu găluște de făină (nokedli) sau piure de cartofi. Fiecare înghițitură îți aduce o combinație de arome savuroase, unde carnea de vită fragedă se îmbină perfect cu sosul cremos și parfumat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Papricașul de vită este un preparat reconfortant, cu arome adânc înrădăcinate în bucătăria tradițională a Europei Centrale. Gustul său bogat, echilibrul dintre condimente și textura fragedă a cărnii îl fac un preparat de neuitat, perfect pentru o masă în familie. Dacă vrei să experimentezi și rețeta papricașului de post, încearcă varianta cu ciuperci.

Mai jos îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare al papricașului de vită.

Papricaș de vită – Ingrediente

  • 800 g carne de vită (pulpa sau spată, tăiată cuburi de 3-4 cm)
  • 2 linguri untură sau ulei
  • 2 cepe mari, tocate fin
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri boia de ardei dulce
  • 1 linguriță boia afumată (opțional, pentru o notă intensă)
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • 2 roșii decojite și mărunțite (sau 200 ml suc de roșii)
  • 1 ardei kapia roșu, tocat
  • 500 ml supă de vită (sau apă caldă)
  • sare și piper, după gust
  • 150 ml smântână fermentată
  • 1 lingură făină (pentru îngroșarea sosului, opțional)
  • 1 legătură pătrunjel verde, tocat.
Reclamă

Rețeta papricașului de vită – Mod de preparare

Vei începe cu călirea cepei și aromatizarea ei cu boia.

Într-o cratiță adâncă sau oală de fontă, încinge untura sau uleiul.

Adaugă ceapa tocată și călește-o la foc mediu, amestecând constant, până devine aurie și ușor caramelizată.

Reclamă

Adaugă usturoiul tocat și chimenul măcinat, călindu-le pentru încă 30 de secunde, astfel încât aromele să se dezvolte.

Ia cratița de pe foc și presară boiaua de ardei (atât cea dulce, cât și cea afumată, dacă folosești). Acest pas este important pentru a evita arderea boielei, care ar da un gust amar preparatului. Descoperă și ce este paprika sau din ce se prepară boiaua de ardei.

Gătirea cărnii și prepararea sosului pentru papricaș de vită

Pune cratița înapoi pe foc și adaugă carnea de vită. Amestecă bine pentru a se îmbrăca în amestecul de condimente și ceapă.

Adaugă ardeiul kapia și roșiile mărunțite, apoi toarnă supa de vită sau apa caldă, cât să acopere carnea pe trei sferturi.

Asezonează cu sare și piper, acoperă cu un capac și lasă să fiarbă la foc mic timp de 1,5 – 2 ore, până când carnea devine fragedă. Amestecă ocazional și completează cu lichid, dacă este necesar.

Când carnea este fragedă și sosul bine legat, amestecă smântâna cu făina și adaugă treptat 2-3 linguri de sos fierbinte, pentru a aduce smântâna la temperatura preparatului.

Toarnă amestecul în cratiță, amestecând constant, și mai lasă să fiarbă 5-7 minute, până când sosul devine cremos și bine legat.

Presară pătrunjel verde tocat și oprește focul.

Deliciosul papricaș de vită se servește fierbinte, alături de nokedli (găluște de făină), piure de cartofi sau chiar paste late. Pentru un contrast plăcut, se poate însoți cu castraveți murați sau salată de varză murată.

Dacă vrei un sos mai onctuos, poți adăuga o lingură de unt la finalul gătirii. O bucățică de slănină afumată topită la început, împreună cu ceapa, va da un gust autentic unguresc.

În rețetele vechi, papricașul era gătit fără roșii, pentru a nu eclipsa boiaua de ardei.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Selena Gomez pe covorul roșu de la Premiile Emmy 2025
Divertisment
Covorul roșu de la Premiile Emmy 2025. Ce ținute spectaculoase au ales vedetele de anul acesta
Vedetele s-au întrecut și anul acesta în ținute spectaculoase pe covorul roșu de la Premiile Emmy 2025. O mulțime de celebrități au impresionat cu alegerile vestimentare pe care le-au făcut. Cei mai buni artiști...
2
Margot Robbie poartă părul prins în coc și stă cu capul într-o parte
Divertisment
Margot Robbie a strălucit într-o rochie transparentă la premiera unui film. Cum s-a schimbat corpul ei după naștere
Margot Robbie a strălucit într-o rochie transparentă la premiera unui film. Este vorba despre „A Big Bold Beautiful Journey”, acolo unde joacă alături de Collin Farrell. Povestea va putea fi urmărită din luna septembrie....
3
Sofia Vergara în timp ce prezintă la Gala Premiilor Emmy 2022
Divertisment
Sofia Vergara a lipsit de la Premiile Emmy 2025 din cauza unei urgențe medicale. Actrița urma să prezinte la ceremonia din acest an
Sofía Vergara a lipsit de la Premiile Emmy 2025 din cauza unei urgențe medicale. Actrița urma să fie prezentatoare la ceremonia din acest an, însă a fost nevoită să refuze invitația în ultimul moment....
4
Jim Carrey într-o scenă din filmul The Truman Show
Divertisment
Vedete care obișnuiau să locuiască pe stradă. Aceste celebrități dețin în prezent conace impresionante
Aceste vedete care obișnuiau să trăiască pe stradă se bucură în prezent de notorietate la Hollywood și de proprietăți impresionante. Aceste celebrități dețin acum conace spectaculoase și nu se mai tem de ceea ce...
5
O femeie frumoasă care ține în mână un pulover roz pentru a ilustra cum poți scăpa de molii
Modă
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Te-ai întrebat vreodată care este cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele? Specialiștii îți vin în ajutor și te învață cum să-ți păstrezi garderoba în siguranță. Nimic nu-ți poate strica...
PARTENERI
×