Reclamă

Papricaș de vită. Un preparat clasic al bucătăriei ungurești

Pentru un prânz delicios și consistent, rețeta de papricaș de vită poate fi una dintre alegerile potrivite. Este un preparat emblematic al bucătăriei ungurești.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 20 martie 2025, 5:24

Rețeta este caracterizată printr-un sos bogat și catifelat, aromatizat cu boia dulce, ce învăluie bucățile fragede de carne. Această mâncare tradițională, apreciată pentru gustul său intens și textura onctuoasă, este servită de obicei cu găluște de făină (nokedli) sau piure de cartofi. Fiecare înghițitură îți aduce o combinație de arome savuroase, unde carnea de vită fragedă se îmbină perfect cu sosul cremos și parfumat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Papricașul de vită este un preparat reconfortant, cu arome adânc înrădăcinate în bucătăria tradițională a Europei Centrale. Gustul său bogat, echilibrul dintre condimente și textura fragedă a cărnii îl fac un preparat de neuitat, perfect pentru o masă în familie. Dacă vrei să experimentezi și rețeta papricașului de post, încearcă varianta cu ciuperci.

Mai jos îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare al papricașului de vită.

Papricaș de vită – Ingrediente

  • 800 g carne de vită (pulpa sau spată, tăiată cuburi de 3-4 cm)
  • 2 linguri untură sau ulei
  • 2 cepe mari, tocate fin
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri boia de ardei dulce
  • 1 linguriță boia afumată (opțional, pentru o notă intensă)
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • 2 roșii decojite și mărunțite (sau 200 ml suc de roșii)
  • 1 ardei kapia roșu, tocat
  • 500 ml supă de vită (sau apă caldă)
  • sare și piper, după gust
  • 150 ml smântână fermentată
  • 1 lingură făină (pentru îngroșarea sosului, opțional)
  • 1 legătură pătrunjel verde, tocat.
Reclamă

Rețeta papricașului de vită – Mod de preparare

Vei începe cu călirea cepei și aromatizarea ei cu boia.

Într-o cratiță adâncă sau oală de fontă, încinge untura sau uleiul.

Adaugă ceapa tocată și călește-o la foc mediu, amestecând constant, până devine aurie și ușor caramelizată.

Reclamă

Adaugă usturoiul tocat și chimenul măcinat, călindu-le pentru încă 30 de secunde, astfel încât aromele să se dezvolte.

Ia cratița de pe foc și presară boiaua de ardei (atât cea dulce, cât și cea afumată, dacă folosești). Acest pas este important pentru a evita arderea boielei, care ar da un gust amar preparatului. Descoperă și ce este paprika sau din ce se prepară boiaua de ardei.

Gătirea cărnii și prepararea sosului pentru papricaș de vită

Pune cratița înapoi pe foc și adaugă carnea de vită. Amestecă bine pentru a se îmbrăca în amestecul de condimente și ceapă.

Adaugă ardeiul kapia și roșiile mărunțite, apoi toarnă supa de vită sau apa caldă, cât să acopere carnea pe trei sferturi.

Asezonează cu sare și piper, acoperă cu un capac și lasă să fiarbă la foc mic timp de 1,5 – 2 ore, până când carnea devine fragedă. Amestecă ocazional și completează cu lichid, dacă este necesar.

Când carnea este fragedă și sosul bine legat, amestecă smântâna cu făina și adaugă treptat 2-3 linguri de sos fierbinte, pentru a aduce smântâna la temperatura preparatului.

Toarnă amestecul în cratiță, amestecând constant, și mai lasă să fiarbă 5-7 minute, până când sosul devine cremos și bine legat.

Presară pătrunjel verde tocat și oprește focul.

Deliciosul papricaș de vită se servește fierbinte, alături de nokedli (găluște de făină), piure de cartofi sau chiar paste late. Pentru un contrast plăcut, se poate însoți cu castraveți murați sau salată de varză murată.

Dacă vrei un sos mai onctuos, poți adăuga o lingură de unt la finalul gătirii. O bucățică de slănină afumată topită la început, împreună cu ceapa, va da un gust autentic unguresc.

În rețetele vechi, papricașul era gătit fără roșii, pentru a nu eclipsa boiaua de ardei.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
fată frumoasă care zâmbește pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
5 zodii au noroc în relații între 5 mai – 11 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Acești nativi vorbesc din inimă și o fac într-un mod extrem de autentic. 5 zodii au noroc în relații între 5 mai – 11 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele și cum...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 5 mai – 11 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Este o perioadă liniștită pentru nativii din zodiac. Citește horoscopul săptămânii 5 mai – 11 mai 2025 și vezi despre ce este vorba. Astrele arată că pe alocuri va exista intenția de colaborare pe...
3
Meghan Markle în timpul unui episod din serialul său, With Love, Meghan
Familia Regală
Meghan Markle a postat mai multe fotografii cu copiii ei în online. Prințul Archie și Prințesa Lilibet promovează noul brand al mamei lor
Meghan Markle a postat mai multe fotografii cu copiii ei în online. Prințul Archie și Prințesa Lilibet promovează noul brand al mamei lor. Soția Prințului Harry este mai activă ca niciodată pe platformele de...
4
Meghan Markle în timp ce plânge în timpul unui podcast
Familia Regală
Ce și-ar fi dorit Meghan Markle de la Prințesa Diana. Ducesa de Sussex a izbucnit în lacrimi atunci când și-a amintit de Familia Regală Britanică
S-a aflat ce și-ar fi dorit Meghan Markle de la Prințesa Diana. Ducesa de Sussex a izbucni în lacrimi atunci când și-a amintit de Familia Regală Britanică. Soția Prințului Harry a apărut în primul...
5
Kim Kardashian în timp ce pozează la Met Gala 2022
Divertisment
Kim Kardashian a fost criticată pentru că a purtat bijuterii care „costă mai mult decât o casă” în jurul gleznei. Cum a pozat diva atunci când a mers la plajă
Kim Kardashian a fost criticată pentru că a purtat bijuterii care „costă mai mult decât o casă” în jurul gleznei. Diva a postat imaginile pe conturile sale de social media. Fosta soție a lui...
PARTENERI
×