Papricaș de vită. Un preparat clasic al bucătăriei ungurești

Pentru un prânz delicios și consistent, rețeta de papricaș de vită poate fi una dintre alegerile potrivite. Este un preparat emblematic al bucătăriei ungurești.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 20 martie 2025, 5:24

Rețeta este caracterizată printr-un sos bogat și catifelat, aromatizat cu boia dulce, ce învăluie bucățile fragede de carne. Această mâncare tradițională, apreciată pentru gustul său intens și textura onctuoasă, este servită de obicei cu găluște de făină (nokedli) sau piure de cartofi. Fiecare înghițitură îți aduce o combinație de arome savuroase, unde carnea de vită fragedă se îmbină perfect cu sosul cremos și parfumat.

Papricașul de vită este un preparat reconfortant, cu arome adânc înrădăcinate în bucătăria tradițională a Europei Centrale. Gustul său bogat, echilibrul dintre condimente și textura fragedă a cărnii îl fac un preparat de neuitat, perfect pentru o masă în familie. Dacă vrei să experimentezi și rețeta papricașului de post, încearcă varianta cu ciuperci.

Mai jos îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare al papricașului de vită.

Papricaș de vită – Ingrediente

  • 800 g carne de vită (pulpa sau spată, tăiată cuburi de 3-4 cm)
  • 2 linguri untură sau ulei
  • 2 cepe mari, tocate fin
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri boia de ardei dulce
  • 1 linguriță boia afumată (opțional, pentru o notă intensă)
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • 2 roșii decojite și mărunțite (sau 200 ml suc de roșii)
  • 1 ardei kapia roșu, tocat
  • 500 ml supă de vită (sau apă caldă)
  • sare și piper, după gust
  • 150 ml smântână fermentată
  • 1 lingură făină (pentru îngroșarea sosului, opțional)
  • 1 legătură pătrunjel verde, tocat.
Reclamă

Rețeta papricașului de vită – Mod de preparare

Vei începe cu călirea cepei și aromatizarea ei cu boia.

Într-o cratiță adâncă sau oală de fontă, încinge untura sau uleiul.

Adaugă ceapa tocată și călește-o la foc mediu, amestecând constant, până devine aurie și ușor caramelizată.

Reclamă

Adaugă usturoiul tocat și chimenul măcinat, călindu-le pentru încă 30 de secunde, astfel încât aromele să se dezvolte.

Ia cratița de pe foc și presară boiaua de ardei (atât cea dulce, cât și cea afumată, dacă folosești). Acest pas este important pentru a evita arderea boielei, care ar da un gust amar preparatului. Descoperă și ce este paprika sau din ce se prepară boiaua de ardei.

Gătirea cărnii și prepararea sosului pentru papricaș de vită

Pune cratița înapoi pe foc și adaugă carnea de vită. Amestecă bine pentru a se îmbrăca în amestecul de condimente și ceapă.

Adaugă ardeiul kapia și roșiile mărunțite, apoi toarnă supa de vită sau apa caldă, cât să acopere carnea pe trei sferturi.

Asezonează cu sare și piper, acoperă cu un capac și lasă să fiarbă la foc mic timp de 1,5 – 2 ore, până când carnea devine fragedă. Amestecă ocazional și completează cu lichid, dacă este necesar.

Când carnea este fragedă și sosul bine legat, amestecă smântâna cu făina și adaugă treptat 2-3 linguri de sos fierbinte, pentru a aduce smântâna la temperatura preparatului.

Toarnă amestecul în cratiță, amestecând constant, și mai lasă să fiarbă 5-7 minute, până când sosul devine cremos și bine legat.

Presară pătrunjel verde tocat și oprește focul.

Deliciosul papricaș de vită se servește fierbinte, alături de nokedli (găluște de făină), piure de cartofi sau chiar paste late. Pentru un contrast plăcut, se poate însoți cu castraveți murați sau salată de varză murată.

Dacă vrei un sos mai onctuos, poți adăuga o lingură de unt la finalul gătirii. O bucățică de slănină afumată topită la început, împreună cu ceapa, va da un gust autentic unguresc.

În rețetele vechi, papricașul era gătit fără roșii, pentru a nu eclipsa boiaua de ardei.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Imagine cu harta tuturor semnelor zodiacale, folosite pentru a ilusta horoscopul zilnic.
Horoscop zilnic
Horoscopul zilei de 26 octombrie 2025. Peștii au sufletul deschis. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 26 octombrie 2025 vine cu energii complexe, care te provoacă să găsești echilibrul între dorințele personale și responsabilitățile cotidiene. Astrele te încurajează să fii atentă la semnalele subtile din jurul tău,...
2
Jennifer Lopez într-o rochie cu decoleteu în timp ce se află pe scenă
Divertisment
După șase logodne și patru divorțuri, Jennifer Lopez vorbește deschis despre eșecurile în dragoste: „Nu erau capabili”
După șase logodne eșuate și patru divorțuri, Jennifer Lopez vorbește deschis despre eșecurile sale în dragoste. Cântăreața a făcut dezvăluiri neașteptate în cadrul emisiunii Howard Stern Show. În timpul unei conversații ample, Jennifer Lopez...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie de toamnă și reprezintă una dintre cele mai modeste zodii
Horoscop
Cele mai modeste zodii. Ele aleg simplitatea și discreția în locul gloriei
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai modeste zodii? Acești nativi nu se laudă cu reușitele lor și aleg simplitatea și discreția în detrimentul gloriei. Zodiile acestea se remarcă printr-o personalitate aparte și printr-o...
4
Kim Kardashian în timp ce pozează la premiera All's Fair
Divertisment
Kim Kardashian, eclipsată de mama sa de 69 ani. Cum arată Kris Jenner după un lifting facial de 100.000 de dolari
Kim Kardashian, eclipsată de mama sa în vârstă de 69 de ani. Kris Jenner este complet transformată după cel mai recent lifting facial de 100.000 de dolari. Kim Kardashian și mama sa, Kris Jenner,...
5
Brigdet Fonda pe platourile de filmare
Divertisment
A cunoscut succesul în anii ‘90, dar a dispărut timp de două decenii din văzul tuturor. Cum arată actrița în prezent, la 61 de ani
A fost una dintre cele mai cunoscute vedete și acum a revenit în atenția publicului. A cunoscut succesul în anii ‘90, dar a dispărut timp de două decenii din văzul tuturor. I-a surprins pe...
PARTENERI
×