Reclamă

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi este un preparat francez rafinat, dar simplu și ușor, care constă în cartofi fierți și zdrobiți ușor, pentru a păstra o textură rustică și bogată. Spre deosebire de piureul de cartofi, care este cremos și omogen, acest preparat are o consistență diferită, cu bucăți mai mari de cartofi.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 27 iunie 2024, 6:32

Acest fel de mâncare este perfect echilibrat în arome și texturi. Cartofii sunt îmbogățiți cu smântână și unt pentru cremozitate, dar și cu ulei de măsline pentru o notă de rafinament. Usturoiul adăugat oferă o aromă subtilă, iar pătrunjelul proaspăt tocat oferă o notă de prospețime. Acest preparat franțuzesc este adesea servit ca garnitură pentru diverse feluri de carne sau pește, dar poate fi savurat și ca atare, pentru a aprecia pe deplin bogăția sa simplă și reconfortantă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot din bucătăria franțuzească ne mai bucurăm și de popularii cartofi Duchesse, a căror rețetă o poți descoperi aici.

În continuare, îți oferim rețeta cartofilor zdrobiți, detaliată pas cu pas.

Écrasé de cartofi – Ingrediente

Reclamă
  • 1 kg cartofi albi
  • 100 ml smântână pentru gătit
  • 50 g unt
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 căței de usturoi zdrobiți (opțional)
  • sare și piper după gust
  • câteva fire de pătrunjel proaspăt.

Rețeta de cartofi zdrobiți – Mod de preparare

Mai întâi, vei pregăti toate ingredientele, pe care le aduni pe masa de lucru, pentru a le avea la îndemână.

Curăță cartofii de coajă, clătește-i bine cu apă rece și taie-i în cuburi mari. Pune-i într-o oală mare și adaugă apă peste ei, cât să fie bine acoperiți. Mai adaugă și sare, apoi fierbe-i până când se pătrund foarte bine, timp de aproximativ 15-20 de minute.

Curăță usturoiul, clătește-l bine și trece-l prin presă sau toacă-l mărunt cu cuțitul.

Reclamă

Spală pătrunjelul verde, scurge-l bine și toacă-l mărunt.

Descoperă și alte 3 rețete franțuzești cu cartofi.

Cum prepari écrasé de cartofi

După fierbere, scurge cartofii de apă și lasă-i să se mai prepare puțin în oală, la foc mic, timp de 1-2 minute. Acest pas ajută la eliminarea excesului de apă, asigurând o textură mai pufoasă.

Într-o cratiță mică, așezată pe flacăra aragazului, încălzește smântâna pentru gătit împreună cu untul, până când untul este complet topit. Adaugă usturoiul zdrobit, dacă folosești, și lasă-l să se infuzeze la foc mic pentru câteva minute. Usturoiul este opțional, însă va aduce un plus de gust și de aromă cartofilor.

Folosește o furculiță sau un zdrobitor de cartofi pentru a zdrobi cartofii, până când obții o textură rustică, cu bucăți mai mari și altele mai mici. Nu folosi mixerul sau blenderul, deoarece ar putea face cartofii prea lipicioși.

Femeie pasând cartofi fierți în cratiță
Cartofii se pasează cu dispozitivul special sau cu o furculiță / Shutterstock

Adaugă treptat amestecul de smântână și unt, continuând să zdrobești și să amesteci, până când cartofii ajung la consistența dorită.

La final, adaugă uleiul de măsline extravirgin, sare și piper după gust și amestecă ușor pentru a nu transforma cartofii în piure. Dacă nu agreezi uleiul de măsline, poți adăuga unt topit.

Transferă deliciosul écrasé de cartofi într-un bol de servire și presară pătrunjel tocat pe deasupra pentru un plus de prospețime și culoare.

Écrasé de cartofi în bol
Textura acestor cartofi este mai grunjoasă, comparativ cu cea a piureului clasic / Shutterstock

Dacă îți plac preparatele pe bază de cartofi, mai consistente, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cara Delevingne surprinsă pe un aeroport cu ochelari de soare
Divertisment
Un model celebru e de nerecunoscut după ce a depășit dependența de substanțe interzise. Cine este vedeta care are „o nouă viață”
Un model celebru de la Hollywood e de nerecunoscut după ce a depășit dependența de substanțe interzise. Vedeta spune că a primit șansa la o nouă viață și că încearcă să-și păstreze obiceiurile sănătoase....
2
Amanda Bynes în adolescență într-un top negru
Divertisment
Amanda Bynes s-a alăturat unei platforme pentru adulți. Actrița adorată în trecut de toți adolescenții a dezvăluit ce conținut va posta în online
Amanda Bynes s-a alăturat unei platforme pentru adulți. Actrița adorată în trecut de toți adolescenții a dezvăluit ce conținut va posta în online. Vedeta și-a luat fanii prin surprindere atunci când a făcut vestea...
3
Un cozonac scos din cuptor de o mână protejată de o mănușă
Lifestyle
Cozonacul se coace cu ventilație sau fără? Recomandări pentru un desert de vis
Cozonacul este desertul-simbol al sărbătorilor în multe familii din România. Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor trezește amintiri, adună familia la masă și oferă acel sentiment de „acasă” pe care doar tradițiile bine...
4
Johnny Depp într-o scenă din Pirații din Craibe
Divertisment
Johnny Depp a trecut printr-o schimbare majoră pentru rolul său din Day Drinker. Actorul din Pirații din Caraibe are o nouă înfățișare
Johnny Depp a trecut printr-o schimbare majoră pentru rolul său din Day Drinker. Actorul din Pirații din Caraibe are o nouă înfățișare, iar fanii par încântați de transformarea pe care a suferit-o. Depp este...
5
Prințul George și Prințul William în timp ce participă la un meci de fotbal din Paris
Familia Regală
Prințul George și Prințul William trăiesc la intensitate maximă meciurile de fotbal. Reacțiile lor sunt virale
Prințul George și Prințul William trăiesc la intensitate maximă meciurile de fotbal. Reacțiile lor sunt virale în online. Momentul tată – fiu a făcut senzație, iar admiratorii regali s-au bucurat să vadă că petrec...
PARTENERI
×