Reclamă

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi este un preparat francez rafinat, dar simplu și ușor, care constă în cartofi fierți și zdrobiți ușor, pentru a păstra o textură rustică și bogată. Spre deosebire de piureul de cartofi, care este cremos și omogen, acest preparat are o consistență diferită, cu bucăți mai mari de cartofi.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 27 iunie 2024, 6:32

Acest fel de mâncare este perfect echilibrat în arome și texturi. Cartofii sunt îmbogățiți cu smântână și unt pentru cremozitate, dar și cu ulei de măsline pentru o notă de rafinament. Usturoiul adăugat oferă o aromă subtilă, iar pătrunjelul proaspăt tocat oferă o notă de prospețime. Acest preparat franțuzesc este adesea servit ca garnitură pentru diverse feluri de carne sau pește, dar poate fi savurat și ca atare, pentru a aprecia pe deplin bogăția sa simplă și reconfortantă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot din bucătăria franțuzească ne mai bucurăm și de popularii cartofi Duchesse, a căror rețetă o poți descoperi aici.

În continuare, îți oferim rețeta cartofilor zdrobiți, detaliată pas cu pas.

Écrasé de cartofi – Ingrediente

Reclamă
  • 1 kg cartofi albi
  • 100 ml smântână pentru gătit
  • 50 g unt
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 căței de usturoi zdrobiți (opțional)
  • sare și piper după gust
  • câteva fire de pătrunjel proaspăt.

Rețeta de cartofi zdrobiți – Mod de preparare

Mai întâi, vei pregăti toate ingredientele, pe care le aduni pe masa de lucru, pentru a le avea la îndemână.

Curăță cartofii de coajă, clătește-i bine cu apă rece și taie-i în cuburi mari. Pune-i într-o oală mare și adaugă apă peste ei, cât să fie bine acoperiți. Mai adaugă și sare, apoi fierbe-i până când se pătrund foarte bine, timp de aproximativ 15-20 de minute.

Curăță usturoiul, clătește-l bine și trece-l prin presă sau toacă-l mărunt cu cuțitul.

Reclamă

Spală pătrunjelul verde, scurge-l bine și toacă-l mărunt.

Descoperă și alte 3 rețete franțuzești cu cartofi.

Cum prepari écrasé de cartofi

După fierbere, scurge cartofii de apă și lasă-i să se mai prepare puțin în oală, la foc mic, timp de 1-2 minute. Acest pas ajută la eliminarea excesului de apă, asigurând o textură mai pufoasă.

Într-o cratiță mică, așezată pe flacăra aragazului, încălzește smântâna pentru gătit împreună cu untul, până când untul este complet topit. Adaugă usturoiul zdrobit, dacă folosești, și lasă-l să se infuzeze la foc mic pentru câteva minute. Usturoiul este opțional, însă va aduce un plus de gust și de aromă cartofilor.

Folosește o furculiță sau un zdrobitor de cartofi pentru a zdrobi cartofii, până când obții o textură rustică, cu bucăți mai mari și altele mai mici. Nu folosi mixerul sau blenderul, deoarece ar putea face cartofii prea lipicioși.

Femeie pasând cartofi fierți în cratiță
Cartofii se pasează cu dispozitivul special sau cu o furculiță / Shutterstock

Adaugă treptat amestecul de smântână și unt, continuând să zdrobești și să amesteci, până când cartofii ajung la consistența dorită.

La final, adaugă uleiul de măsline extravirgin, sare și piper după gust și amestecă ușor pentru a nu transforma cartofii în piure. Dacă nu agreezi uleiul de măsline, poți adăuga unt topit.

Transferă deliciosul écrasé de cartofi într-un bol de servire și presară pătrunjel tocat pe deasupra pentru un plus de prospețime și culoare.

Écrasé de cartofi în bol
Textura acestor cartofi este mai grunjoasă, comparativ cu cea a piureului clasic / Shutterstock

Dacă îți plac preparatele pe bază de cartofi, mai consistente, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna iulie 2024. Balanțele se întorc în trecut
Vara continuă cu succes pentru câteva dintre zodii. Citește horoscopul dragostei pentru luna iulie 2024 și află despre ce este vorba. Cele 12 semne își vor găsi locul special alături de cei dragi. Leii...
2
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iulie 2024. Zodiile renunță la măști și își arată adevărata personalitate
Este perioada ideală pentru vindecare și pentru a face pace cu trecutul mai puțin pozitiv. Citește horoscopul lunii iulie 2024 și află detalii despre toate zodiile în parte. Atunci când începe sezonul Leului toți...
3
O femeie elf, într-o rochie albastră
Horoscop
Zodii care sunt testate de Univers în iulie 2024. Nativii care se pot confrunta cu provocări în perioada următoare
Ai mai jos lista cu zodii care sunt testate de Univers în iulie 2024. Deși provocarea se simte la fiecare pas pentru acești nativi, astrele îi vor ajuta să se reconecteze cu stima de...
4
O femeie machiată natural
Frumusețe
Cu ce poți înlocui fondul de ten vara. Soluții pentru un look impecabil
În ultimul timp, femeile optează pentru un look cât mai natural. De la vizionarea tutorialelor de machiaj până la mărturisirile specialiștilor din industria frumuseții, din ce în ce mai multe recomandări se referă la...
5
Prăjitura răsturnată cu piersici pe un platou de sticlă cu picior
Rețete
Prăjitura răsturnată cu piersici, pentru răsfățul unei zile de vară
Prăjitura răsturnată cu piersici este un desert clasic, cu o prezentare spectaculoasă și un gust delicios. Baza caramelizată cu piersici adaugă o notă de dulceață și savoare, în timp ce aluatul este pufos și...
PARTENERI
×