Ardeii capia sunt plini de nutrienți necesari organismului. Puși la cuptor, ardeii capia pot fi păstrați ulterior pentru sezonul rece. Cocervele cu ardei capia sunt la mare căutare în această perioadă. Însă înainte de a-i pune la cuptor este important să știi cum să-i alegi.
Cum alegi ardeii capia pentru copt
Ardeii capia pot fi conservați pentru iarnă și pot fi serviți ca aperitiv sau alături de o garnitură delicioasă. Înainte de a-i pune la cuptor, aceștia trebuie aleși cu mare atenție.
Dacă îți dorești să ai cele mai bune conserve, atunci trebuie să ții seama de aceste reguli simple și rapid.
Când vine vorba de alegerea ardeilor capia, atunci trebuie să ajungi la tarabele din piață și să-i cauți pe cei mai sănătoși. Alege ardeii care nu au pete sau mici imperfecțiuni.
Încearcă să cumperi legumele care sunt cărnoase și au pulpa mult mai groasă. În felul acesta te vei asigura că ai cele mai bune legume, iar acestea vor fi gata de conservare.
Cum pregătești ardeii copți
Cele mai multe gospodine aleg să coacă ardeii capia pe grătar sau la flacăra aragazului. Cu toate acestea, bucătării specialiști spun că există o soluție mult mai ușoară și rapidă pentru a-i coace. Cei mai mulți bucătari recomandă să coci ardeii capia la cuptor.
Pentru început trebuie să speli foarte bine ardeii cu apă rece. Mai api trebuie să-i ștergi de apă și să-i lași să se usuce foarte bine. Între timp poți să pregătești tava pe care urmează să o pui la cuptor. Pune pe aceasta o foaie de hârtie pentru copt și unde-o cu puțin unt. Ia ardeii și îndepărtează-le codița și sâmburii, iar mai apoi taie-i în jucătăți.
Pune ardeii cu pulpă la suprafață și coaja pe hârtia de copt. Tot ce trebuie să faci acum este să dai tava cu ardei la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Verifică ardeii din când în când și nu uita să-i întorci de pe o parte pe cealaltă.
Află mai multe și despre modul în care cureți ardeii copți.
Cum conservi ardeii copți
Pentru a conserva ardeii copți vei avea nevoie de câte ingrediente simple:
- 3 kg ardei capia
- 100 ml de oțet
- 100 gr de zahăr
- 300 ml de lichid (sucul de la ardei + apă)
- 1 lingură de sare pentru murături, neiodată
- 2 linguri de ulei
- 1 linguriță de boabe de piper negru
- 2 foi de dafin
Coace ardeii la cuptor pentru 30-40 de minute la 200 de grade. Verifică-i periodic pentru a te asigura că aceștia nu se ard. După ce s-au copt, pune sare peste ardei și acopereă-i cu o folie de aluminiu. Lasă-i să se înăbușe pentru alte 15-20 de minute. În felul acesta se vor curăța mult mai rapid.
Curăță ardeii de coajă și pune-i într-o sită așezată deasupra unui bol. Lasă ardeii să se scurgă foarte bine, iar apoi folosește sucul lor pentru a marina ardeii la borcan. Cantitatea scursă de la ardei trebuie să fie dublă față de cantitatea de oțet.
Dacă nu este dublă, atunci mai adaugă apă rece peste aceasta. Pune apoi o cratiță pe flacăra aragazului și adaugă lichidul menționat anterior, oțetul, uleiul, sarea, zahărul și restul de condimente. Fierbe acest amestec până când se dizolvă sarea și zahărul.
După dizolvare, lasă saramura la răcit și pregătește borcanele pentru sterilizare. După sterilizare, umple borcanele cu ardeii copți și toarnă peste aceștia saramura, trecută prin sită. Închide mai apoi borcanele și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le într-un loc ferit de soare până ce se vor răci.