Un nou studiu sugerează că un consum constant de alimente bogate în potasiu, inclusiv bananele, poate reduce tensiunea arterială. Lucrarea științifică a fost publicată în American Journal of Physiology – Renal Physiology.
Cum fluctuează tensiunea arterială dacă mănânci banane în fiecare zi
Noul studiu întărește ideea că un aport mai mare de potasiu, corelat cu limitarea aportului de sodiu, ajută la gestionarea tensiunii arteriale. Sodiul crește tensiunea arterială, în timp ce potasiul contribuie la reducerea acesteia. Alte alimente bogate în potasiu, cum ar fi avocado și broccoli, pot, de asemenea, să ajute la reglarea tensiunii.
Studiul evidențiază, de asemenea, diferențele în reglarea tensiunii între bărbați și femei. Specialiștii sunt de părere că sexul și vârsta biologică pot influența modul în care organismul răspunde la sodiu și potasiu.
De exemplu, femeile aflate în premenopauză tind să aibă un răspuns al tensiunii arteriale mai slab la aportul ridicat de sodiu, comparativ cu bărbații de aceeași vârstă.
Totuși, conform aceluiași studiu, după vârsta de 60 de ani, riscul și prevalența hipertensiunii arteriale la femei depășesc în cele din urmă riscurile întâlnite la bărbați.
Este suficient să mănânci o banană pe zi?
Consumul unei banane pe zi este, cel mai probabil, în regulă, dar este important să nu exagerezi. Prea mult potasiu poate duce la hiperkaliemie, o afecțiune care provoacă niveluri ridicate de potasiu în sânge.
De asemenea, va trebui să consumi mai mult de o singură banană pentru a-ți atinge nivelurile zilnice necesare de potasiu. Bananele sunt o sursă bună, dar aportul lor trebuie completat cu alte alimente bogate în potasiu.